Κόσμος

Βρετανική τράπεζα έκλεισε τους λογαριασμούς του Νάιτζελ Φάρατζ – Για «σκάνδαλο» μιλά η κυβέρνηση

2016 06 28T084131Z 137136701 S1AETMLZDRAA RTRMADP 3 BRITAIN EU

Βρετανική τράπεζα έκλεισε τους λογαριασμούς του Νάιτζελ Φάρατζ – Για «σκάνδαλο» μιλά η κυβέρνηση

Ο Βρετανός «απόστολος του Brexit», Νάιτζελ Φάρατζ υποστηρίζει ότι μια τράπεζα του έκλεισε τους λογαριασμούς του επειδή οι απόψεις του ευρωφοβικού, ακροδεξιού πολιτικού δεν αντιστοιχούσαν «στις αξίες της», ένα γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση ακόμη και της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Φάρατζ, ο πρώην ηγέτης του Κόμματος του Brexit και του αντιμεταναστευτικού UKIP, εξήγησε σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Twitter ότι έλαβε έναν φάκελο σαράντα σελίδων για να καταλάβει για ποιον λόγο έκλεισαν οι λογαριασμοί του στην περίβλεπτη Coutts, την τράπεζα της βασίλισσας Ελισάβετ και θυγατρική της Natwest.

Σήμερα ο Φάρατζ παρουσιάζει μια τηλεοπτική εκπομπή μέσω της οποίας εξαπολύει επιθέσεις στο κίνημα Woke και την «κουλτούρα της ακύρωσης». Υποστηρίζει ότι η τράπεζα έκρινε πως «έκανε σχόλια και επέδειξε συμπεριφορά που δεν συνάδουν με τις αξίες και τους σκοπούς της» και τον θεωρεί «ξενοφοβικό και ρατσιστή».

Αν και ευρωσκεπτικιστής, ο Φάρατζ είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής και επί δεκαετίες ζητούσε να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, όπου είχε επικεντρώσει την εκστρατεία του στο μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, που επικαλείται την ταμπλόιντ Mail Online, που είχε πρόσβαση στα έγγραφα, η τράπεζα επικαλείται ένα «αστείο» που μοιράστηκε ο Φάρατζ και το οποίο είχε αναρτήσει ο κωμικός Ρίκι Τζερβέις. Στο «αστείο» αυτό γινόταν λόγος για τις διεμφυλικές γυναίκες, τη φιλία του Φάρατζ με τον τενίστα Νόβακ Τζόκοβιτς –ο οποίος είχε ταχθεί κατά του εμβολιασμού για την Covid-19– τη στήριξη που εξέφρασε ο Φάρατζ στον Ντόναλντ Τραμπ αλλά και την κριτική του για τους περιβαλλοντικούς στόχους της βρετανικής κυβέρνησης. Στα έγγραφα, που είναι άγνωστο πότε συντάχθηκαν, η Coutts εκφράζει ανησυχίες για «τη φήμη της τράπεζάς μας λόγω της σύνδεσής της με αυτόν».

«Δεν πρόκειται μόνο για την Coutts/Natwest. Αφότου έμαθα ότι θα έκλειναν τους λογαριασμούς μου, με απέρριψαν άλλες δέκα τράπεζες», είπε ο Φάρατζ σήμερα.

Η απόφαση της Coutts επικρίθηκε δριμύτατα από τους κυβερνώντες Συντηρητικούς. «Δεν είναι σωστό αυτό. Σε κανέναν δεν θα έπρεπε να απαγορεύεται να χρησιμοποιεί βασικές υπηρεσίες λόγω των πολιτικών απόψεών του. Η ελευθερία της έκφρασης είναι ο θεμέλιος λίθος της δημοκρατίας μας», είπε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Ο υπουργός Ενέργειας Γκραντ Σαπς χαρακτήρισε «ντροπιαστική» την απόφαση της τράπεζας, ενώ η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν έκανε λόγο για «σκάνδαλο».

To Top