Συμμορίες ενόπλων, που ήδη ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος του Πορτ-ο-Πρενς, της πρωτεύουσας της Αϊτής, επιτέθηκαν σήμερα στην Εθνική Βιβλιοθήκη, όπως ανέφερε ο διευθυντής της, σε μια νέα ένδειξη κλιμάκωσης της βίας σε αυτήν την πάμφτωχη χώρα της Καραϊβικής.

«Μου ανέφεραν ότι οι γκάνγκστερ κλέβουν τα έπιπλα του ιδρύματος. Άρπαξαν επίσης τη γεννήτρια του κτιρίου. Ενημέρωσα την αστυνομία και ζήτησα την ταχεία επέμβασή της», είπε ο Ντανγκελό Νεάρ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Έχουμε σπάνια έγγραφα, ηλικίας άνω των 200 ετών, που είναι σημαντικά για την κληρονομιά μας και κινδυνεύουν να καούν ή να καταστραφούν από τους ληστές», πρόσθεσε ο διευθυντής του ιδρύματος.

Xάος και βία στην Αϊτή: Γκάνγκστερ επιτέθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη 2

Τις προηγούμενες ημέρες επικρατούσε σχετική ηρεμία στην πόλη, όμως την Δευτέρα οι συμμορίες ξανάρχισαν τις επιθέσεις τους σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας. Την περασμένη εβδομάδα λεηλάτησαν την έδρα της Εθνικής Σχολής Τεχνών και της Ανωτάτης Σχολής, δύο πανεπιστημίων της πόλης.

Xάος και βία στην Αϊτή: Γκάνγκστερ επιτέθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη 3

Εδώ και δεκαετίες η Αϊτή σπαράσσεται από τη βία των συμμοριών, την πολιτική αστάθεια, τις φυσικές καταστροφές και τη φτώχεια. Στα τέλη Φεβρουαρίου, ισχυρές συμμορίες συνασπίστηκαν και επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα, φυλακές, το αεροδρόμιο και το λιμάνι, βυθίζοντας τη χώρα στο χάος. Ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί ανακοίνωσε στις 11 Μαρτίου ότι παραιτείται και θα παραδώσει την εξουσία σε ένα μεταβατικό συμβούλιο, το οποίο όμως δεν έχει συγκροτηθεί ακόμη.