Οικονομία

Ξενοδοχοϋπάλληλοι διαδηλώνουν ζητώντας αυξήσεις στις ΗΠΑ

Εργαζόμενοι ξενοδοχείων που ζητούν σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν απεργιακές συγκεντρώσεις την Πρωτομαγιά σε 18 πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά, καθώς ξεκινούν οι συνομιλίες με τους εργοδότες μεγάλων ξενοδοχείων όπως Marriott International, Hilton Worldwide Holdings και Hyatt Hotels Corp. Οπως διαβάζουμε στον ot.gr, oι διαπραγματεύσεις αφορούν περίπου 40.000 εργαζομένους οι οποίοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν νέες συμβάσεις για πρώτη φορά μετά την πανδημία. Οι εργαζόμενοι θέλουν να αντιστρέψουν τις περικοπές προσωπικού και υπηρεσιών από την εποχή της πανδημίας, καθώς και να αποσπάσουν ανάλογες μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς τους όπως έχουν καταφέρει πολλοί κλάδοι εργαζομένων με τα συνδικάτα τους σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που θα διαδηλώσουν την Πρωτομαγιά ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κάποια πίεση σε αγορές που εξακολουθούν να ανακάμπτουν από την πανδημία, όπως το Σαν Φρανσίσκο και η Χαβάη, εκτιμούν οι αναλυτές. Μετά την άνοδο των ταξιδιών στο εσωτερικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι διαχειριστές των ξενοδοχείων αύξησαν τις τιμές δωματίων στην ταξιδιωτική έκρηξη που ακολούθησε, ωστόσο δεν έπραξαν αναλόγως και με τους μισθούς των εργαζομένων τους οι οποίοι πλέον διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη.

Διπλή παρέμβαση για POS

«Κούρεμα» 50% στις χρεώσεις για μικροσυναλλαγές έως 10 ευρώ με κάρτα μέσω POS για συγκεκριμένους κλάδους, διευκολύνσεις σε όσους βρίσκονται στη λίστα του «Τειρεσία» για να μπορέσουν να προμηθευτούν «μηχανάκια» για να δέχονται πληρωμές με κάρτες, αλλά και τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα φέρνει τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή. Με την προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS να λήγει σήμερα για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις, το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε παρεμβάσεις για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ σφίγγει ακόμα περισσότερο τον ελεγκτικό κλοιό γύρω από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν έχουν συμμορφωθεί στο χρονοδιάγραμμα για τη διασύνδεση των συστημάτων ενώ έχουν ήδη επιβληθεί πάνω από 30 πρόστιμα που φτάνουν έως 20.000 ευρώ σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Ο πονοκέφαλος των γεωτρήσεων

Τι παίζει με τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην Ελλάδα; Με την ερώτηση αυτή τραβά αμέσως το ενδιαφέρον το ρεπορτάζ του OT που αναφέρεται στα εμπόδια σε ExxonMobil, Helleniq Energy και Energean. Ποια τα εμπόδια; Γραφειοκρατία και δικαστικές προσφυγές. Οπως εξηγεί το σχετικό ρεπορτάζ, τον Νοέμβριο του 2023 η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε με απόφασή της τους περιβαλλοντικούς όρους για την πρώτη έπειτα από δεκαετίες ερευνητική γεώτρηση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Ουσιαστικά ύστερα από 9 ολόκληρα χρόνια από τότε που παραχωρήθηκε το block «Ιωάννινα» άνοιξε ο δρόμος για την πρώτη γεώτρηση. Εννέα χρόνια κατά τα οποία οι επενδυτές Repsol (αποχώρησε) και Energean ήρθαν αντιμέτωπες με δικαστικές προσφυγές κατά των σεισμικών ερευνών αλλά και με μπόλικη γραφειοκρατία, καθώς και με κυβερνητικές παλινωδίες ως προς τη στήριξη ή μη των ερευνών για υδρογονάνθρακες.

Η περιοχή έχει μισθωθεί από την ελληνικών συμφερόντων Energean, η οποία δραστηριοποιείται στον Πρίνο και φυσικά στα πλούσια σε υδρογονάνθρακες υπεράκτια κοιτάσματα του Ισραήλ κ.α. Καταλήγοντας, οι πληροφορίες του ot.gr αναφέρουν ότι οι πετρελαϊκές που έχουν αναλάβει τις παραχωρήσεις αναζητούν εταίρους για να επενδύσουν από κοινού και να μοιράσουν το κόστος των ερευνών και γεωτρήσεων.

Στενότερες επαφές με Κίνα

Η προοπτική για ισχυρότερη εμπορική συνεργασία στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα στην Κίνα, σε ακτινίδια, χυμούς, αλιεύματα, δέρματα, γαλακτοκομικά, πτηνά, κρασί, μέλι, βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοιρινά και ελαιόλαδο, εκδηλώθηκε από την κινεζική πλευρά σε πρόσφατες συναντήσεις που έγιναν στο Πεκίνο εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ από την ελληνική πλευρά ζητήθηκε η υπογραφή «Μνημονίου Συνεργασίας Κτηνοτροφικών και Φυτοϋγειονομικών ζητημάτων» για να δοθούν λύσεις στις επιμέρους δυσκολίες μεταξύ των δύο χωρών που απορρέουν από την ασθένεια της αφρικανικής πανώλης και της ευλογιάς των αιγοπροβάτων που δυσχέραιναν τις εξαγωγές στην Κίνα. Μάλιστα το επόμενο διάστημα θα υπάρξει Επιτροπή Κινέζων Εμπειρογνωμόνων που θα επισκεφθούν αγροτικές μονάδες και κτηνιατρικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και θα διευκρινιστούν θέματα που αφορούν τη διατροφικά ασφαλή εισαγωγή ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα.

Τέλος στις περιττές… πολυτέλειες

Λιγότερα χρήματα ξοδεύουν οι Βρετανοί στην πλέον παραδοσιακή τους ψυχαγωγία, την παμπ, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής. Τάση που επιβεβαιώνει έρευνα της Deloitte, σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές επιλέγουν να ξοδεύουν λιγότερα χρήματα στις παμπ και τα μπαρ σε σχέση με τα προπανδημικά επίπεδα. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 3.200 βρετανοί καταναλωτές και περιλάμβανε το ερώτημα εάν ξόδεψαν περισσότερα, λιγότερα ή τα ίδια χρήματα για αναψυχή τους τελευταίους τρεις μήνες, έδειξε ότι η διάθεση για «φαγητό έξω» και «ποτό σε παμπ και μπαρ» είχε μειωθεί κατά περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες από το προηγούμενο τρίμηνο.

Ενώ η επιθυμία για φαγητό εκτός σπιτιού, σε εστιατόρια, υποχώρησε στα επίπεδα του τέλους του 2022, οι παμπ και τα μπαρ κατέγραψαν το χαμηλότερο ενδιαφέρον από την επαναλειτουργία τους μετά την πανδημία της COVID-19.

To Top