Πολιτική

Υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου το νομοσχέδιο για τη νησιωτική πολιτική

Υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου το νομοσχέδιο για τη νησιωτική πολιτική

Κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων, υπερψηφίσθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την «ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο» από την επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Υπέρ του σχεδίου νόμου επί της αρχής, τάχθηκε η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 «επιφυλάχθηκαν» να τοποθετηθούν στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε. Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν και τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Την Δευτέρα το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην επιτροπή, ενώ έχει προγραμματισθεί να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη.

Κατά την επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου, ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Στέφανος Γκίκας, ανέφερε πως «το νομοσχέδιο με τα συγκεκριμένα άρθρα αλλά και στο σύνολό του, είναι ένα πλήρες νομικό κείμενο, το οποίο καλύπτει απολύτως τους λόγους και τους σκοπούς για τους οποίους εξεπονήθη και βεβαίως αλλάζει τα πάντα στο νησιωτικό χώρο».

Σχετικά με το χρηματοδοτικό εργαλείο «Νέραχος», ζήτησε να εξεταστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών η δυνατότητα πρόσληψης κάποιων τεχνικών συμβούλων για την κάλυψη της επιχειρησιακής επάρκειας κάποιων νησιωτικών περιοχών.

Πλακιωτάκης: Το νομοσχέδιο ενεργοποιεί μια «τετραπλή έλικα» ανάπτυξης

Ως «ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό και ρεαλιστικό νομοσχέδιο για τους νησιώτες μας, τη νησιωτική οικονομία, τα «γαλάζια» επαγγέλματα αλλά και την ενίσχυση της συνοχή της πατρίδας μας» χαρακτήρισε νωρίτερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, το σχέδιο νόμου για την «θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο και άλλες διατάξεις».

Κατά την κατ’ άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου, επισήμανε τη θετική γνώμη που εξέφρασαν όλοι σχεδόν οι φορείς κατά την ακρόασή τους από στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Το σχέδιο αυτό, τόνισε ο υπουργός, έχει «σαφείς στόχους με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνουν περιεχόμενο στην εθνική στρατηγική».

Είναι, είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «συμβατό με τις ευρωπαϊκές πρακτικές» και ενεργοποιεί μια « τετραπλή έλικα: το Δημόσιο, τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών, τα ερευνητικά ιδρύματα, τις συμπράξεις όλων των εμπλεκομένων φορέων στο πλαίσιο του Εθνικού Μητρώου όπου για πρώτη φορά θα συνεργάζονται με την αρωγή του υπουργείου παράγοντας προστιθέμενη αξία».

Ο κ. Πλακιωτάκης, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι «σύγχρονο, ευέλικτο» και αφήνει «πίσω το παρελθόν αλλά και τις παθογένειες». Απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης ότι «τα χρηματικά εργαλεία που εισάγονται είναι “άδειο πουκάμισο” γιατί δεν προβλέπει πόρους» εξηγώντας πως το τρέχον εξάμηνο είναι που εξειδικεύεται τόσο το ΕΣΠΑ όσο και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης για την επόμενη 5ετία, όπου θα υπάρχει διακριτή αναφορά και δεσμεύσεις που θα αφορούν τη νησιωτικότητα.

Σχετικά με τις αναφορές περί μειωμένου προϋπολογισμού για τις άγονες γραμμές, ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι αυτό που έχει συμβεί είναι ακριβώς το αντίθετο καθώς από το 2019 αποφασίσαμε και μεταφέραμε τις δαπάνες από τον τακτικό προϋπολογισμό στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Έτσι αυξήσαμε τον προϋπολογισμό από τα 90 εκατ. ευρώ, που ήταν το 2019, στα 130 εκατ. ευρώ το 2020 και στα 138 εκατ. ευρώ το 2021», για αυτό άλλωστε «οι νησιώτες μας είδαν καλύτερης ποιότητας πλοία αλλά και μικρά νησιά όπως το Καστελόριζο απέκτησαν καθημερινά δρομολόγια».

Comments
To Top