Πολιτική

Υπουργείο Πολιτισμού: Το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου αποτελεί πάντα προτεραιότητα

«Έχουμε ί αδιάλειπτη παρουσία και εκτελούμε έργο»

«Το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου ως χώρος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και υψηλής οικολογικής αξίας, αλλά και ως χώρος πολιτισμού, αναψυχής και τουρισμού, μπορεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο, οργανωμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο μοντέλο διαχείρισης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Απαντώντας σε «διάφορα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για δήθεν εγκατάλειψη του κτήματος Τατοΐου», το ΥΠΠΟΑ «επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος κηρυγμένος ιστορικός τόπος, ιδιοκτησίας του Υπουργείου Οικονομικών και συναρμοδιότητας και άλλων υπουργείων και φορέων, αποτελεί πάντα προτεραιότητα για το ΥΠΠΟΑ, το οποίο έχει εκεί αδιάλειπτη παρουσία και εκτελεί έργο».

Στη συνέχεια, το ΥΠΠΟΑ ενημερώνει ως προς τα βήματα που έχουν γίνει από το 2004 σχετικά με τις εργασίες αποκατάστασης των 45 κτιρίων – κηρυγμένων μνημείων, καθώς και με την προστασία και ανάδειξη των πολυάριθμων κινητών αντικειμένων από το πρώην βασιλικό κτήμα, «με απώτερο στόχο να αποδοθούν στο κοινό ως ένα ενιαίο σύνολο».

Όπως επισημαίνει το ΥΠΠΟΑ, «το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους ποσού της τάξης των 500.000 ευρώ, το οποίο έχει απορροφηθεί και απορροφάται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Συγκεκριμένα η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων έχει εκτελέσει και συνεχίζει να εκτελεί εργασίες αποκατάστασης των κτηρίων και εν γένει βελτίωσης της εικόνας του κτήματος. Επίσης η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων στο πλαίσιο καταγραφής και προστασίας της συλλογής αντικειμένων από το πρώην βασιλικό ανάκτορο στο κτήμα Τατοΐου συνεχίζει τη συντήρηση ζωγραφικών έργων της συλλογής, ενώ συνεχίζεται η καταγραφή των χιλιάδων αντικειμένων και κινητών μνημείων με τη συνεργασία του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού».

«Παράλληλα», προσθέτει η ανακοίνωση, «οι αρμόδιες υπηρεσίες αντιμετωπίζουν άμεσα όλες τις βλάβες που προκαλούνται από φυσικό ή ανθρώπινο παράγοντα και προβαίνουν στις απαραίτητες συνεννοήσεις με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς για την κατάλληλη ανά εποχή διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου προς αποφυγή επιπτώσεων από ακραία καιρικά φαινόμενα. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε πλήρης τεκμηρίωση και αποκατάσταση της στέγης του ξενοδοχείου «Τατόιον», καθώς και η προμήθεια και τοποθέτηση ξύλινης πόρτας για την ανάδειξη του κελύφους κτηρίου αποθήκης στον κεντρικό τομέα του Κτήματος, ο οποίος παρουσιάζει μεγάλη επισκεψιμότητα», τονίζει το ΥΠΠΟΑ.

Και συμπληρώνει ότι βασικό βήμα «για την ουσιαστική και αποτελεσματική προστασία και ανάδειξη του κτήματος αποτελεί η υπογραφή σχετικής ΚΥΑ μεταξύ των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η ενεργοποίηση του Φορέα Διαχείρισης, με το ΥΠΠΟΑ να έχει ήδη αποστείλει το σχέδιο της ΚΥΑ με τις ολοκληρωμένες απόψεις των Υπηρεσιών του, στο συναρμόδιο Υπουργείο».

Comments
To Top