Οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν παραδοσιακά στοχευμένες παρεμβάσεις γνωστές ως βιομηχανική πολιτική για να κάνουν τους εγχώριους παραγωγούς πιο ανταγωνιστικούς ή να προωθήσουν την ανάπτυξη σε επιλεγμένους κλάδους. Ενώ ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες συνέχισαν να τη χρησιμοποιούν, η βιομηχανική πολιτική έπεσε σε δυσμένεια στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου για χρόνια, λόγω της πολυπλοκότητας και των αβέβαιων οφελών της.
Τώρα, η βιομηχανική πολιτική φαίνεται να επιστρέφει παντού. Η πανδημία, οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις και η κλιματική κρίση προκάλεσαν ανησυχίες για την ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού, την οικονομική και εθνική ασφάλεια και γενικότερα για την ικανότητα των αγορών να κατανέμουν αποτελεσματικά τους πόρους και να αντιμετωπίζουν αυτές τις ανησυχίες. Ως αποτέλεσμα, οι κυβερνήσεις δέχθηκαν πιέσεις να έχουν μια πιο ενεργή στάση βιομηχανικής πολιτικής.
Η πρόσφατη ανάλυση του προσωπικού του ΔΝΤ για τις νέες βιομηχανικές πολιτικές υπογραμμίζει την ανάγκη για προσοχή.
¢ Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ή εφαρμόστηκαν πέρυσι δεν σχετίζονταν πάντα σαφώς με αδυναμίες της αγοράς.
¢ Η έρευνα του προσωπικού παρέχει περαιτέρω αποδείξεις για δυναμική ανταγωνιστικών τέτοιων πολιτικών ως απάντηση σε άλλη χώρα.
¢ Υπάρχουν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι η βιομηχανική πολιτική μπορεί να επηρεαστεί από ειδικά συμφέροντα.
Δεδομένης της καινοτομίας και της μακροκρισιμότητας πολλών πρόσφατων μέτρων βιομηχανικής πολιτικής, το προσωπικό του ΔΝΤ έχει εντείνει τις εργασίες σε τρεις τομείς.
Το ΔΝΤ έχει αυξήσει την εστίαση στη συλλογή δεδομένων και στην παροχή ανάλυσης βιομηχανικών πολιτικών για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και την ενημέρωση των συζητήσεων πολιτικής.
Στη διμερή εποπτεία, το προσωπικό του ΔΝΤ επικεντρώνεται στην αξιολόγηση των μέτρων βιομηχανικής πολιτικής που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την εσωτερική ή εξωτερική σταθερότητα της χώρας ή να έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν σημαντικές διασυνοριακές επιπτώσεις. Το εύρος της ανάλυσης και των συμβουλών πολιτικής του προσωπικού εξαρτάται από τον τύπο της βιομηχανικής πολιτικής και τους στόχους της, καθώς και από τις διαθέσιμες πληροφορίες και εμπειρογνωμοσύνη.
Τέλος, το ΔΝΤ συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για την προώθηση πολυμερούς διαλόγου για την εμπορική και βιομηχανική πολιτική. Μια τεχνική συνάντηση σχετικά με τις πολιτικές για την ανθεκτικότητα πραγματοποιήθηκε ήδη τον Φεβρουάριο με συνεισφορές από διάφορες χώρες και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Στόχος είναι να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε αυτό το έργο τους επόμενους μήνες. Συζητήσεις σαν αυτές μπορούν να βελτιώσουν την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα θεσπισθέντα μέτρα, την αποτελεσματικότητά τους και τις δευτερογενείς επιπτώσεις τους και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη κοινής κατανόησης των θεμάτων και πιθανών συνεργατικών λύσεων.
Οι Αννα Ιλίνα, Σέιλα Παζαρμασιόγλου και Μισέλ Ρούτα είναι στελέχη στο τμήμα Στρατηγικής του ΔΝΤ. Το άρθρο αποτελεί μέρος εκτενέστερης ανάλυσης που δημοσιεύεται στο Blog του ΔΝΤ