Κόσμος

19χρονη στρατιώτης αυτοκτόνησε μετά από πολύμηνη σεξουαλική παρενόχληση από ανώτερό της

vretania stratos

19χρονη στρατιώτης αυτοκτόνησε μετά από πολύμηνη σεξουαλική παρενόχληση από ανώτερό της

Μια 19χρονη στρατιώτης πιστεύεται ότι αυτοκτόνησε μετά από σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε από ανώτερό της. Η 19χρονη οπλίτης του Βασιλικού Πυροβολικού Jaysley Beck, βρέθηκε νεκρή στο στρατόπεδο Larkhill στο Wiltshire στη νοτιοδυτική Αγγλία τον Δεκέμβριο του 2021. Μια έκθεση της έρευνας που διεξήγαγε ο στρατός της Βρετανίας, και την οποία επικαλείται το BBC, αναφέρει ότι η νεαρή βίωνε «μια έντονη περίοδο ανεπιθύμητης συμπεριφοράς» πριν τον θάνατό της. «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό ήταν ένας αιτιολογικός παράγοντας στον θάνατό της», αναφέρει η έκθεση, λέγοντας ότι η πιεστική συμπεριφορά του ανώτερού της επηρέασε σημαντικά την ψυχική της υγεία.

Χιλιάδες μηνύματα

Μιλώντας στο BBC, η μητέρα της δήλωσε ότι η κόρη της δεν είχε καλή διάθεση ύστερα από τόσους μήνες παρενόχλησης. Σημειώνεται πως δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία έρευνας για να προσδιοριστεί επίσημα πώς πέθανε η Beck. Ο ανώτερός της, δήλωσε πως ήθελε σχέση μαζί της, ωστόσο η κοπέλα είχε ήδη σχέση και δεν ανταποκρίθηκε. Η μητέρα της ανέφερε πως τον Οκτώβριο του 2021 ο άνδρας της έστειλε περισσότερα από 1.000 μηνύματα στο WhatsApp και φωνητικά μηνύματα, ενώ τον Νοέμβριο τα μηνύματα ξεπέρασαν τις 3.500. Το περιεχόμενό τους ήταν άκρως χειριστικό και ασφυκτικά πιεστικό: «Έψαχνε συνεχώς τη διαβεβαίωση ότι ήταν μόνη της και ξεκαθάρισε ότι δεν άντεχε τη σκέψη ότι ήταν με κάποιον άλλο», δηλώνει η μητέρα της νεαρής.

Η Jaysley Beck αρχικά τον θεωρούσε φίλο και προσπαθούσε να είναι συγκαταβατική μαζί του, αλλά λίγες εβδομάδες πριν τον θάνατό της του έστειλε μήνυμα λέγοντας του πως δεν αντέχει άλλο τη συμπεριφορά του. Η μητέρα της λέει ότι είχε παροτρύνει την κόρη της να αναφέρει τη συμπεριφορά του ανώτερού της, αλλά ήταν απρόθυμη λόγω του τρόπου με τον οποίο ο στρατός είχε αντιμετωπίσει την καταγγελία της για σεξουαλική επίθεση λίγους μήνες πριν. Αυτό συνέβη αργά το βράδυ σε ένα μπαρ σε κέντρο εκπαίδευσης του στρατού. Η αναφορά περιγράφει πώς η Beck έφυγε από το μπαρ και κρύφτηκε στις τουαλέτες. Η μητέρα της θυμάται έντονα το τηλεφώνημα της κόρης της το επόμενο πρωί, αφηγούμενη τι είχε συμβεί: «Είπε ότι έβαλε τα χέρια του ανάμεσα στα πόδια της και προσπάθησε να την πιάσει από το λαιμό και τότε η ίδια άρχισε να φωνάζει. Εκείνο το βράδυ κοιμήθηκε στο αυτοκίνητό της. Φοβόταν. Τηλεφώνησε σε έναν από τους φίλους της που ήταν φρουρός τη νύχτα και του είπε να μείνει στο τηλέφωνο μέχρι να κοιμηθεί». Η ίδια δεν ανέφερε τι της είχε συμβεί εκείνο το βράδυ, αλλά κάποιος άλλος. Η έκθεση αναφέρει: «Η διοίκηση έλαβε σοβαρά υπόψη το περιστατικό, αλλά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι δεν ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία αναφοράς». Έγινε επίπληξη στον άντρα, ο οποίος έστειλε μία απολογητική επιστολή στη 19χρονη.

«Το μόνο που με παρηγορεί είναι τα ρούχα της»

Η δικηγόρος της οικογένειας, Έμμα Νόρτον, από το Κέντρο Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, είπε: «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο στρατός παραδέχεται ότι η σεξουαλική παρενόχληση στην οποία υποβλήθηκε αυτή η νεαρή γυναίκα τους μήνες πριν πεθάνει ήταν αιτιώδης παράγοντας για το θάνατό της. Δεν γνωρίζω άλλη περίπτωση που να έχει γίνει δεκτό. Αυτό προφανώς προκαλεί τεράστια ανησυχία για την οικογένεια».

Η μητέρα της ερωτηθείσα αν μετανιώνει για την επαγγελματική επιλογή της κόρης της, απαντά «ναι» χωρίς δισταγμό και κατηγορεί το στρατιωτικό προσωπικό για έλλειψη συμπόνιας όταν η οικογένεια ήθελε να περάσει χρόνο στο δωμάτιό της καθώς μάζευαν τα υπάρχοντά της. Λέει ότι προσπάθησαν επίσης, ανεπιτυχώς, να υπαγορεύσουν πώς θα γίνει η κηδεία της. Αγγίζοντας το καπέλο στρατού και το παντελόνι της κόρης της, λέει στο BBC: «Αυτά είναι που με παρηγορούν. Τα κρατάω γιατί αποτελούν μια ανάμνηση»

To Top