Αθλητικά

ΑΕΚ χωρίς ψυχή, μπερδεμένος Αλμέιδα – Μεντιλίμπαρ όπως… Μαρτίνς – Άσος του ΠΑΟ χλεύαζε Τερίμ στον πάγκο!

ΑΕΚ χωρίς ψυχή, μπερδεμένος Αλμέιδα - Μεντιλίμπαρ όπως... Μαρτίνς - Άσος του ΠΑΟ χλεύαζε Τερίμ στον πάγκο!

Η νίκη τίτλου και ο Ρέτσος που μόνο αυτόγραφο δεν πήρε. Ο Ευάγγελος Μίχος αναλύει τα δύο μεγάλα ντέρμπι της αγωνιστικής, την εικόνα που παρουσίασαν οι Big-4, αλλά και την τακτική που ακολούθησαν οι Λουτσέσκου, Τερίμ, Μεντιλίμπαρ και Αλμέιδα, γιατί το τελικό αποτέλεσμα δεν λέει πάντα την αλήθεια. Ποιος δικαιώθηκε απόλυτα, ποιος είδε… όνειρο και ποιος έκανε λάθη;

Η ΑΕΚ μετά από 6,5 χρόνια κέρδισε ξανά σε εντός έδρας παιχνίδι πρωταθλήματος τον Ολυμπιακό, επιβεβαιώνοντας πως ακόμη και στις… μέτριες εμφανίσεις της (όπως η χθεσινοβραδινή) δεν χάνει σε ντέρμπι, επεκτείνοντας και το εντυπωσιακό αήττητο σερί της με τις ομάδες του Big 5. Όπως και ο ΠΑΟΚ επιβεβαίωσε πως έγινε… εξοχικό του η Λεωφόρος ( 3 νίκες/3 ισοπαλίες στις 6 τελευταίες επισκέψεις του), ότι είναι η πιο αποτελεσματική ομάδα εκτός έδρας (7 σερί διπλά στην Ελλάδα, με συνολικό σκορ 18-4) και ο Λουτσέσκου έχει κάνει… πελάτη του τον Παναθηναϊκό (16 νίκες σε 26 ματς, τις περισσότερες με κάθε άλλη ομάδα αντίπαλό στην καριέρα του)!!

Στην Οpap Arena είχαμε… μαγική εικόνα, δηλαδή αντί για 1- 2 ήρθε αυτό το 1-0: η ΑΕΚ ΔΕΝ έπαιξε σαν πρωταθλήτρια αλλά στις καθυστερήσεις έκλεψε το τρίποντο ενώ ο Ολυμπιακός ΕΚΑΝΕ… πρωταθληματική εμφάνιση αλλά στο τέλος και τελείως κόντρα στην ροή και την εικόνα του ντέρμπι, δεν πήρε ούτε τον βαθμό! 

Ήταν όντως ένα πάρα πολύ έντονο ματς, που παίχθηκε κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού, από τα πιο αμφίρροπα / “κόβω μαχαίρι” φετινά ντέρμπι. Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος σε όλο το 90λεπτο, είχε 6-7 κλασικές ευκαιρίες για γκολ αλλά όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει όταν χάνεις τόσες ευκαιρίες/το πληρώνεις στο τέλος. Κλισέ αλλά …έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Σε τιμωρεί για τα γκολ που χάνεις αλλά και για την βλακεία του στόπερ σου στις καθυστερήσεις.

Οι ερυθρόλευκοι μπορεί να μην κέρδισαν στην Opap Arena εξαιτίας του (“ήρωα” των κιτρινόμαυρων) Αθανασιάδη ή του… Γιόβετιτς (για την κλάση του απίστευτο το γκολ που χάνει στο 82′) αλλά ΕΧΑΣΑΝ εξαιτίας του Ρέτσου! Γιατί πολύ απλά δεν γίνεται να μην κάνεις φάουλ / να μην γκρεμίσεις- “κλαδέψεις” τον Ελιασον στο 91′ κι ας αποβληθείς με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Είσαι στόπερ, μένουν τρία λεπτά και εσύ βρε Ρέτσο σηκώνεις τα χέρια και μόνο… αυτόγραφο δεν ζήτησες από τον Ελιασον! Έγκλημα και τιμωρία, με τον διεθνή στόπερ να έχει στοιχίσει πολλά τέτοια στην ομάδα του, αδικώντας εαυτόν και χαλώντας την προηγούμενη καλή του απόδοση. Γιατί ο Ρέτσος στα προηγούμενα 90′ ήταν στους διακριθέντες της ομάδας του με 5 “καθαρίσματα” και 5 κλεψίματα ακόμη και με αντίπαλο κοτζάμ Λιβάι. Είναι ξεκάθαρα θέμα λήψης απόφασης κι αντίληψης στο μαρκάρισμα…

Στην Λεωφόρο ο ΠΑΟΚ εκμεταλλεύτηκε στο χαλαρό , χωρίς να πιάσει καν καλή απόδοση, το…. ΟΝΕΙΡΟ που είδε ο “αλχημιστής Τερίμ” να αδειάσει τα άκρα και μαζί και το κέντρο παίζοντας 4-4-2 με ρόμβο (πραγματικά πρωτοφανές, πως είναι δυνατόν να επιλέγεις αυτόν τον σχηματισμό απέναντι στο καλύτερο επιθετικό τρανζίσιον της χώρας;), προκειμένου να πιέσει στο build up του Λουτσέσκου. Το σχέδιο κατέρρευσε μόλις στο… 67ο δευτερόλεπτο, ο Παναθηναϊκός υποχρεώθηκε να κυνηγάει δις στο πρώτο ημίχρονο και το ότι στο διάστημα αυτό έχανε μόνο 1-2 ήταν κολακευτικό αφού κανονικά η διαφορά στο σκορ έπρεπε να ήταν δυο ή και τρία γκολ! 

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ…

Τι κοινό είχαν τα δυο μεγάλα ντέρμπι της δεύτερης αγωνιστικής των play off; Είχαν πρωταγωνιστές, θετικούς ή αρνητικούς, “κωλόφαρδους” ή “γκαντεμόσαυρους” τους 4 προπονητές. Εξηγούμαι:

ΑΛΜΕΙΔΑ: Δεν βρέθηκε σε καλή βραδιά, έμοιαζε μπερδεμένος (και με την 11άδα που επέλεξε και με το κοουτσάρισμα του), με αποτέλεσμα και η ομάδα του να εμφανιστεί φοβική, δεν πρέσαρε ψηλά, με τακτική προτεραιότητα της να μην φάει πολλές φάσεις, λες και σκεφτόταν πρώτα να μην χάσει! Γενικά ήταν μια κακή ΑΕΚ, που δεν βγάζει την ίδια ένταση και την ίδια σπίθα στο παιχνίδι της με τα περσινά play off. Το πλάνο του Αργεντινού κόουτς ήταν “πετάμε την μπάλα μπροστά για τον Λιβάι” αλλά ο Γκαρσία , όπως και ο Γκατσίνοβιτς, ήταν κάκιστοι χθες. Κάπως έτσι βεβαίως δικαιώθηκε στο 91′ με τον Ελίασον σε μια φάση που στους παλιότερους θύμισε…Θωμά Μαύρο σκοράροντας πάλι κατά των ερυθρόλευκων αλλά στο παλιό Καραισκάκης.

Επίσης πνευματικά οι “κιτρινόμαυροι” εμφανίστηκαν απροετοίμαστοι, χωρίς… ψυχή και με έλλειμμα προσωπικοτήτων. Εκτός από τους Βίντα / Μουκουντί/ Γιόνσον και φυσικά τον Αθανασιάδη δεν υπήρχαν κιτρινόμαυροι που έλεγες θα πάρουν την μπάλα και θα κάνουν μια μεγάλη ενέργεια ή θα ηρεμούσαν το παιχνίδι. Τελικά γλίτωσαν τον Αλμέιδα ο Αθανασιάδης που έκανε την καλύτερη εμφάνιση του στην ΑΕΚ, το γεγονός πως κάποιοι έμπειροι παίκτες του ξέρουν πως να σταθούν τακτικά σε ένα ντέρμπι και οι δυο αλλαγές του Μάνταλος- Ελίασον, σε μια στιγμή στο τέλος, όταν “κοιμήθηκε ο Ολυμπιακός” και δέχτηκε το τέρμα. Ο Αλμέιδα έκανε λάθος και στις αλλαγές του, άργησε να ρίξει στο ματς τον απαραίτητο Λιούμπισιτς και στο διάστημα που τόλμησε να παίξει με τους δυο φορ ο Ολυμπιακός έκανε πάρτι. Μπορεί στο τέλος της ημέρας να λένε ότι ο πάγκος της ΑΕΚ… μίλησε και κέρδισε το ντέρμπι αλλά αποτελεί μια ψευδαίσθηση. Στο δια ταύτα βέβαια μιλάμε για μια τεράστια νίκη της Ένωσης, σε ένα ντέρμπι που εκ των προτέρων θεωρούσα πως αν το κέρδιζε θα ξαναπάρει και το πρωτάθλημα!!

ΜΕΝΤΙΛΙΜΠΑΡ: Παρότι έχασε την παραμονή τον Όρτα σχεδίασε σχεδόν τέλεια το ντέρμπι για την ομάδα του και εμφάνισε για 90′ ένα υποδειγματικό από κάθε άποψη γκρούπ, κι ας έπαιζε με το πιστόλι στο κρόταφο (έπρεπε να κερδίσει στην Opap Arena). Ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλός, συμπαγής, με οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της πρωτοπόρου (ο πρώτος που μπλόκαρε/εξουδετέρωσε τον Πινέδα), με εντάσεις κι αντοχές, εξαιρετική προσέγγιση στο ματς δεδομένων των συνθηκών και της πίεσης. Ο Μεντιλίμπαρ, ένας πολύ σοβαρός/έμπειρος/καλός προπονητής, διαχειρίζεται ένα ρόστερ που δεν είναι δικό του και παρότι κλήθηκε να το μάθει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχει αποτελέσματα. Η ποδοσφαιρική παράσταση και η τακτική στοχο-προσήλωση του Ολυμπιακού συνολικά ήταν ανώτερες κι από εκείνες της 4άρας στην Τούμπα αλλά χθες έχασε. 

Κόντρα στην Πρωταθλήτρια όμως, οι ερυθρόλευκοι έδειξαν πως έχουν και τον προπονητή και το ρόστερ για να πετύχουν πολλά την επόμενη σεζόν, επιστρέφοντας στην κατάκτηση του τίτλου. Και ο Μαρινάκης με τον Μεντιλίμπαρ θα πρέπει να το κάνει όπως με τον Πέδρο Μαρτίνς, που δεν πήρε πρωτάθλημα στην πρώτη του σεζόν αλλά ο Ολυμπιακός έπαιζε σπουδαία μπάλα. Για την τρέχουσα σεζόν και μετά το -8 , ο Ολυμπιακός δεν προλαβαίνει την κούρσα του τίτλου αλλά θα πρέπει να μην το παρατήσει γιατί κινδυνεύει να μείνει 4ος και εκτός Ευρώπης (με Άρη Κυπελλούχο). Στο δια ταύτα ο Βάσκος τεχνικός ένα μικρό λαθάκι έκανε στις αλλαγές του κι αυτό ήταν ο… Ναβάρο αλλά συνολικά το ποδόσφαιρο αποδείχθηκε πολύ σκληρό χθες βράδυ για αυτόν.

ΤΕΡΙΜ: Τον έχω πει “Αλχημιστή” για τα … πειράματα που κάνει. Τον έχω πει “Ονειροκρίτη” γιατί ανάλογα με τα όνειρα που βλέπει βγάζει την 11άδα… Τον έχω πει “Ηθοποιό” για τις δηλώσεις που κάνει και το τρομερό εγώ του… Στο χθεσινό πρώτο ημίχρονο ξεπέρασε τον εαυτό του με τους…. “ΤΕΡΙΜΙΣΜΟΥΣ” ΤΟΥ (σ.σ. κοινώς… παραλογισμούς, σε ελεύθερη μετάφραση). Ο Τούρκος “Αυτοκράτορας” έχει το χαρακτηριστικό των μεγάλων προσωπικοτήτων, να κάνει κάτι για να εντυπωσιάσει, κάτι πρωτοφανές για το οποίο θα… αποθεωθεί, θα αναγκάσει το κοινό να λέει : “τι σκέφτηκε πάλι ο άνθρωπος”! Μόνο που αυτό είναι και που εγκλωβίζει τόσο τον ίδιο όσο και την ομάδα του, με αποτέλεσμα προπονητής και γκρουπ του Παναθηναϊκού να είναι ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο!!

Έπαιζε, λοιπόν, με τον ΠΑΟΚ, την καλύτερη ομάδα στην αντεπίθεση, κάτι που έτσι κι αλλιώς δυσκολεύει πολύ τον Παναθηναϊκό, δεν του “κουμπώνει” σαν αντίπαλος. Και τι σκέφτηκε ο απίστευτος Τερίμ; Το πιο ευάλωτο σχήμα για να πληγωθεί/ να διαλυθεί η ομάδα του : δυο σέντερ φορ (Ιωαννίδης – Σπόραρ), δυο «δεκάρια» που έπαιζαν εσωτερικά (Μπερνάρ – Μπακασέτας), ουσιαστικά χωρίς αμυντικό μέσο – αναφορά (ο Τσέριν δεν είναι 6άρι) και με τον Κώτσιρα κάτι μεταξύ «οκταριού» και δεξιού εξτρέμ. Χωρίς εξτρέμ (στον πάγκο Παλάσιος & Βέρμπιτς, εκτός αποστολής ο Μαντσίνι – πραγματικά ανεξήγητο εκτός κι αν ο Αργεντινός έκανε κάτι το βράδυ του Σαββάτου, που δεν αποσύρονται ξενοδοχείο)!!!

Ο Τερίμ αποφάσισε να παρατάξει τον Παναθηναϊκό με διάταξη και ρόλους που δεν είχε δοκιμάσει ποτέ, ούτε έχει παίξει το Τριφύλλι τη τελευταία 3ετία. Θέλησε να παίξει ρόμβο και με Μπερνάρ και με Μπακασέτα, όταν κανονικά έπρεπε σε αυτό το σύστημα ένας από τους δυο να είναι στον πάγκο και να έχεις 3 χαφ ( σίγουρα έναν αμυντικό χαφ τύπου Αραό ή Πέρεθ που θα τρέχουν και θα καλύπτουν τους μπακ. Η ομολογία πλήρης αποτυχία του εν λόγω συστήματος ήταν με την ταυτόχρονη αλλαγή στο ημίχρονο των δυο μπακ, Βαγιαννίδη -Μλαντένοβιτς. Αυτοί την πλήρωσαν ενώ λόγω διάταξης ήταν συνέχεια εκτεθειμένοι.

Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι ρόλων. Ο Τερίμ είναι φαν των πειραμάτων, του αιφνιδιασμού και που δεν θα ασχοληθεί με τον αντίπαλο. Ο Λουτσέσκου είναι λάτρης της τακτικής, της σταθερότητας, της υπερανάλυσης στην προετοιμασία του αγώνα και του αντιπάλου. Ο Τερίμ ήταν φυσιολογικό , λοιπόν, χθές να πληρώσει τους απίστευτους ” Τεριμισμούς” του στο πρώτο 45λεπτο και γενικότερα (άλλαξε χθές τέσσερις φορές τη διάταξή του) πέφτοντας κάπως έτσι θύμα ο Παναθηναϊκός του ΠΑΟΚ. Και ο Αλμέιδα και ο Λουτσέσκου και ο Μεντιλίμπαρ δεν είναι αλάνθαστοι, έχουν κι αυτοί τα κολλήματά τους αλλά τουλάχιστον δεν βλέπουν τα «όνειρα» και δεν έχουν τους “παραλογισμούς” του Τερίμ. Δεν είναι προπονητές του ενστίκτου, των εμπνεύσεων και στηρίζονται στην ταυτότητα των ομάδων τους. Γιατί ακόμη και ο Βάσκος που ήρθε τον Φεβρουάριο βρήκε και έδωσε τέτοια στον Ολυμπιακό

ΥΓ. Τα περί διαιτησίας του Τερίμ δεν λέγονταν ούτε σαν κακό χιούμορ. Το κακό μάλιστα για τον Τούρκο κόουτς είναι πως έχει χάσει την εκτίμηση των παικτών του. Ακόμη και την ώρα του ντέρμπι υπήρχε ξένος παίκτης στον πάγκο που τον χλεύαζε και τον “κατηγορούσε” για τις επιλογές του, σε… κοινή ακρόαση!

Ακολουθήστε το news24world.com στο GoogleNews και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

To Top