Κόσμος

Αφόρητη η οσμή του θανάτου στο Τελ Αβίβ: Ακόμα προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τα θύματα από την επίθεση…

gaza2 9

Αφόρητη η οσμή του θανάτου στο Τελ Αβίβ: Ακόμα προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τα θύματα από την επίθεση της Χαμάς

Στο ιατροδικαστικό ινστιτούτο του Τελ Αβίβ, η οσμή του θανάτου είναι αφόρητη: μέσα σε κουτιά, σε μεταλλικές κλίνες, απανθρακωμένα, ακρωτηριασμένα πτώματα σε αποσύνθεση. Εδώ κείτονται τα λείψανα των Ισραηλινών που σφαγιάστηκαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, μέχρι να εξεταστούν και να αναγνωριστούν από τους δικούς τους.

Υπάρχουν πτώματα παντού. Ή ανθρώπινα μέλη. Τριγύρω, ιατροδικαστές με πράσινες φόρμες προσπαθούν να ανασυνθέσουν τα σώματα, σε ένα μακάβριο παζλ.

Πριν εξεταστούν από τους ειδικούς, τα πτώματα τοποθετούνται σε φορεία, μέσα σε πλαστικούς, μαύρους σάκους. Ορισμένοι από τους σάκους είναι πολύ μικροί, σε παιδικό μέγεθος. Στον καθένα τους τοποθετείται ένα νούμερο. Τα φορεία φτάνουν από παντού, τα σπρώχνουν άνδρες, κυρίως Ορθόδοξοι Εβραίοι που δήλωσαν εθελοντές. Η θρησκεία τους ορίζει ότι ένας νεκρός δεν επιτρέπεται να ενταφιαστεί παρά μόνο εάν το σώμα είναι πλήρες. Για αυτό, κάνουν ό,τι μπορούν.

«Αποφασίσαμε να δείξουμε αυτήν τη φρίκη επειδή υπάρχουν άνθρωποι που μας κατηγορούν ότι ψευδόμαστε και δείχνουμε οστά σκύλων», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του ινστιτούτου, ο γιατρός Χεν Κούγκελ, χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τους λυγμούς του. Δείχνει ένα σωρό οστών και σάρκας, δεμένων μεταξύ τους με ηλεκτρικό καλώδιο, το περίβλημα του οποίου έχει λιώσει. «Στον αξονικό τομογράφο βλέπουμε καθαρά δύο σπονδυλικές στήλες. Αυτήν ενός άνδρα ή μιας γυναίκας –δεν το ξέρουμε– και ενός παιδιού. Η στάση των σωμάτων δείχνει ότι ο ενήλικας προσπάθησε να προστατεύσει τον μικρό. Τους έδεσαν και μετά τους έκαψαν ζωντανούς», εξηγεί.

Ο γιατρός Κούγκελ κλαίει. «Κάνω αυτή τη δουλειά εδώ και 31 χρόνια. Ποτέ δεν είδα τέτοια βαρβαρότητα, τέτοια ωμότητα, τέτοια μανία. Είναι απλώς φριχτό», λέει.

Ακέφαλα πτώματα

gaza 20
Αφόρητη η οσμή του θανάτου στο Τελ Αβίβ: Ακόμα προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τα θύματα από την επίθεση... 3

Οι ισραηλινές αρχές λένε ότι οι νεκροί από τις επιθέσεις εκατοντάδων ισλαμιστών της Χαμάς σε πόλεις και κιμπούτς που γειτονεύουν με τη Λωρίδα της Γάζας είναι περισσότεροι από 1.400. Μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν τη Γάζα, όπου οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 5.000 νεκρούς.

Εκτός από τους επτά ιατροδικαστές του Ινστιτούτου του Τελ Αβίβ, στην προσπάθεια ταυτοποίησης των νεκρών μετέχουν ένας ανθρωπολόγος, ένας ακτινολόγος, οκτώ γενετιστές και καμιά τριανταριά εθελοντές. Όλοι τους δηλώνουν έκπληκτοι επειδή οι πνεύμονες των θυμάτων είναι γεμάτοι με καπνιά. Άλλα πτώματα φέρουν σημάδια από σφαίρες στην πλάτη. Κάποιοι αντιστάθηκαν, έδωσαν μάχη στήθος με στήθος με τους επιτιθέμενους, όπως μαρτυρούν τα σημάδια στα χέρια τους.

«Δεν ξέρουμε πόσα μωρά, ούτε πόσοι ηλικιωμένοι σκοτώθηκαν. Υπάρχουν πολλά πτώματα χωρίς κεφάλι. Θα χρειαστούμε λίγο χρόνο για να τους ταυτοποιήσουμε όλους», παραδέχεται ο γιατρός Κούγκελ.

Μια οικογένεια Ουκρανών ξεκληρίστηκε. Είχαν φύγει για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη χώρα τους. Η ταυτότητά τους παραμένει άγνωστη. Υπάρχουν επίσης κάποιοι Αμερικανοί πολίτες. «Ίσως να έχουμε και άλλες εθνικότητες», σχολιάζει ο ιατροδικαστής Χάγκαρ Μιζράχι.

Η διεύθυνση του ινστιτούτου ζητά από τους δημοσιογράφους «να φερθούν υπεύθυνα, να μη δώσουν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να αναστατώσουν τις οικογένειες των θυμάτων».

Η Νούριτ Μπούμπιλ είναι η επικεφαλής της ομάδας των γενετιστών. Όπως λέει, στο Ινστιτούτο έχουν σταλεί εκατοντάδες πτώματα και τα περισσότερα έχουν ήδη αναγνωριστεί. «Κάποιες φορές είναι δύσκολο επειδή τα θύματα ήταν δεμένα μεταξύ τους. Είναι πιθανό μέσα σε έναν σάκο να έχουμε δύο ή και τρία πτώματα», πρόσθεσε.

Πριν από τη μεταφορά τους στο ινστιτούτο, ορισμένα πτώματα στάλθηκαν στη στρατιωτική βάση της Σούρα, κοντά στη Ράμλα, όπου έγινε μια πρώτη προσπάθεια ταυτοποίησης ή τοποθετήθηκαν σε ψυγεία.

Ανάμεσα στους γιατρούς, τους ιατροδικαστές και τους εθελοντές, ο πρώην μεγάλος ραβίνος του στρατού, ο Ίσραελ Βάις, αν και συνταξιούχος τώρα πια, έφτασε για να βοηθήσει. «Ανοίγω την πόρτα του καταψύκτη, βλέπω τους νεκρούς, αισθάνομαι την οσμή, την αφήνω να γεμίσει τους πνεύμονες και την καρδιά μου, αλλά αυτό που αισθάνομαι περισσότερο είναι οδύνη για τον χαμό τους», λέει ο ραβίνος.

Ο Βάις και άλλα μέλη της ομάδας του που εξέτασαν τα σώματα λένε ότι πολλά από τα θύματα βασανίστηκαν ή βιάστηκαν. Το Γαλλικό πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτόν τον ισχυρισμό από άλλη, ανεξάρτητη πηγή.

«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου τέτοια φρίκη», διαβεβαιώνει ο ραβίνος, μπροστά από τους καταψύκτες όπου είναι τοποθετημένα, στον καθέναν από αυτούς, έως και 50 πτώματα. «Είδα μωρά, γυναίκες και άνδρες αποκεφαλισμένους. Είδα μια έγκυο που της άνοιξαν την κοιλιά και ξερίζωσαν το έμβρυο», λέει.

Για την αναγνώριση των θυμάτων, οι ειδικοί βασίζονται στο DNA, τα δακτυλικά αποτυπώματα ή τα οδοντιατρικά αρχεία. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, έχουν αναγνωριστεί μέχρι στιγμής το 90% των στρατιωτών που σκοτώθηκαν και λιγότεροι από τους μισούς πολίτες.

Ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί βρίσκονται εκεί για να βοηθήσουν τους ειδικούς στο τέλος της ημέρας, όταν ολοκληρώνουν τη δουλειά τους. Ο στρατός έχει προειδοποιήσει ότι θα χρειαστούν πολλές εβδομάδες μέχρι να αναγνωριστούν όλα τα θύματα και να ανακοινωθεί ο οριστικός απολογισμός της σφαγής.

To Top