Πολιτική

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Η πρώτη μεγάλη εκλογική μάχη του Στέφανου Κασσελάκη ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

kasselakis2

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Η πρώτη μεγάλη εκλογική μάχη του Στέφανου Κασσελάκη ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την ανάδειξή του στον προεδρικό θώκο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ο Στέφανος Κασσελάκης καλείται να δώσει την πρώτη εκλογική μάχη, που δεν είναι άλλη από αυτή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ειδικότερα, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, οι πολίτες καλούνται να αναδείξουν τους νέους περιφερειάρχες και δημάρχους, με τον νέο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ετοιμάζεται να διαχειριστεί επικοινωνιακά ένα επερχόμενο αρνητικό αποτέλεσμα. Το ερώτημα είναι πόσο αρνητικό θα είναι μετά την επικράτησή του στις εσωκομματικές εκλογές.

Τον περασμένο Ιούνιο, με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να έχει υποστεί μια εξαιρετικά δεινή ήττα στις εθνικές κάλπες λαμβάνοντας μόλις 17,83% και απέχοντας σχεδόν 23 ποσοστιαίες μονάδες από τη Νέα Δημοκρατία, η αξιοπρεπής παρουσία στις αυτοδιοικητικές εκλογές φάνταζε δύσκολη υπόθεση. Κι αυτό γιατί αυτές διεξάγονται μόλις τρεισήμισι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές και η μεταβολή του εκλογικού σώματος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Η ευρύτερη αποδοχή όμως που φαίνεται να έχει ο Στέφανος Κασσελάκης αυτή τη στιγμή, σε συνδυασμό με την απογοήτευση του εκλογικού σώματος από την προβληματική διαχείριση των πυρκαγιών του καλοκαιριού και των πλημμυρικών φαινομένων στις αρχές του φθινοπώρου από την κεντρική εξουσία, κάνει τα στελέχη της Κουμουνδούρου να αισιοδοξούν.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διατηρεί στην παρούσα φάση μια δυναμική που μπορεί να βρει ανταπόκριση και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Προφανώς δεν είναι εύκολο να κερδίσει η αξιωματική αντιπολίτευση περιφέρειες και μεγάλους δήμους, ωστόσο αναμένεται να δυσκολέψει την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας σε μια σειρά από περιοχές. Ο κ. Κασσελάκης αντιλαμβάνεται ότι σε πρακτικό επίπεδο δεν θα μπορέσει να κάνει πολλά πράγματα, καθώς οι υποψήφιοι των περιφερειών και των δήμων είχαν οριστικοποιηθεί από τα όργανα του κόμματος πολύ καιρό πριν εκλεγεί. Ωστόσο σε επικοινωνιακό επίπεδο θα συνεχίσει αυτή την καταιγίδα επηρεασμού της κοινής γνώμης προκειμένου να πείσει ακόμη περισσότερο κόσμο να ταχθεί στο πλευρό του. Εάν καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να έχει μια αξιοπρεπή παρουσία στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, τότε αυτό θα οφείλεται εν πολλοίς στην εμφάνιση του κ. Κασσελάκη στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν και οι συνεργάτες του νέου προέδρου, ο ίδιος θα κριθεί στην πορεία και η πρώτη εξ ολοκλήρου υπό τη δική του ευθύνη εκλογική μάχη θα είναι αυτή των ευρωεκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024. Αν μη τι άλλο, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά και ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς τους πολιτικούς συντάκτες, «δεν θα σας αφήσουμε να πλήξετε. Όχι εγώ, ο ΣΥΡΙΖΑ».

To Top