Από μία κλωστή φαίνεται πώς κρέμεται η μοίρα της Μέσης Ανατολής, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ να αυξάνει την ανησυχία για το ξέσπασμα ενός μεγάλου περιφερειακού πολέμου.

Μάλιστα, σε ανάλυσή του ο Guardian επισημαίνει ότι τα μελλοντικά βήματα του Ισραήλ θα κριθούν από τρεις ανθρώπους που βρίσκονται στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο και θα συνεδριάσει για να αποφασίσει αν θα απαντήσει στην επίθεση, υπό την προειδοποίηση της Τεχεράνης ότι σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, θα χτυπήσει εκ νέου με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Οι υπουργοί του Νετανιάχου ψήφισαν για να αναθέσουν την απόφαση αυτή στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου, το οποίο αποτελείται από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τον Μπένι Γκαντζ, που είναι αντίπαλος του Νετανιάχου, που εντάχθηκε στην κυβέρνηση ως υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Αυτοί είναι οι τρεις είναι που θα αποφασίσουν και το επόμενο βήμα, με την τύχη της περιοχής να βρίσκεται πλέον στα χέρια τους.

Τις ώρες πριν από τη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου και ο Μπάιντεν μίλησαν τηλεφωνικά για 25 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα στα ισραηλινά ΜΜΕ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεψε το Ισραήλ να δείξει αυτοσυγκράτηση.

Ο Μπάιντεν προέβη σε δήλωση λίγα λεπτά μετά το τηλεφώνημα, στην οποία δεν έδωσε σαφείς συμβουλές στον Νετανιάχου, αλλά σημείωσε ότι με τη βοήθεια των ΗΠΑ «σχεδόν όλα τα εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι» είχαν καταρριφθεί.

Αυτή η «εξαιρετική» αμυντική ικανότητα, υποστήριξε ο Μπάιντεν, ήταν από μόνη της «ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ».

Μέχρι νωρίς το πρωί της Κυριακής,το μόνο θύμα που είχε δηλωθεί από την αεροπορική επίθεση ήταν ένα 7χρονο κορίτσι στη νότια έρημο του Ισραήλ, από την πιο περιθωριοποιημένη κοινότητα της χώρας, τους Βεδουίνους. Μια στρατιωτική βάση στον νότο υπέστη μικρές ζημιές.

Εν όψει της αναμενόμενης ιρανικής επίθεσης, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν υποθέσει ακριβώς ένα τέτοιο αποτέλεσμα: ότι δηλαδή τα ιρανικά βλήματα θα έπεφταν στην έρημο και δε θα προκαλούσαν σημαντικές απώλειες. Σε αυτή την περίπτωση, προέβλεψαν οι αξιωματούχοι, η Ουάσιγκτον θα προέτρεπε σθεναρά ενάντια σε μια βιαστική ισραηλινή απάντηση.

Σαφώς το Ιράν ελπίζει σε μια τέτοια ήπια αντίδραση. Σε ένα μήνυμα που παραδόθηκε μέσω της αντιπροσωπείας της στον ΟΗΕ, η Τεχεράνη πρότεινε ελπίζοντας ότι στον απόηχο των αντιποίνων της: «Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν».