Κόσμος

Αμερικανός περιγράφει πώς βγήκε ζωντανός από το μουσικό φεστιβάλ στα σύνορα με τη Γάζα

tragoudistis hpa

Αμερικανός περιγράφει πώς βγήκε ζωντανός από το μουσικό φεστιβάλ στα σύνορα με τη Γάζα

Ένας Αμερικανός πολίτης που έκανε διακοπές στο Ισραήλ κατάφερε να βγει ζωντανός από το μουσικό φεστιβάλ όπου επιτέθηκαν άντρες της Χαμάς σκοτώνοντας 260 ανθρώπους. Ο 28χρονος Liroy Alex από το Σικάγο βρισκόταν στο φεστιβάλ με φίλους του όταν ένοπλοι προσγειώθηκαν με αλεξίπτωτα στον χώρο που βρίσκεται στα σύνορα με τη Γάζα.

Ο Alex σε συνέντευξή του στη Mail Online είπε πως δεν είχε συνειδητοποιήσει τι γινόταν και μάλιστα αστειεύτηκε με τους φίλους του νομίζοντας οι διοργανωτές έριχναν πυροτεχνήματα. «Άκουγα δυνατούς κρότους στην περιοχή και στην αρχή αστειευόμασταν ότι έριχναν πυροτεχνήματα. Αλλά μετά οι διοργανωτές σταμάτησαν τη μουσική και μας ενημέρωσαν ότι δεχόμασταν επίθεση με ρουκέτες», είπε. «Πολύ γρήγορα καταλάβαμε ότι η κατάσταση ήταν πολύ πιο σοβαρή, καθώς ακούστηκαν πυροβολισμοί. Αρχίσαμε να τρέχουμε για να σωθούμε» προσθέτει.

Ο Alex είχε πάει στο φεστιβάλ με δύο φίλους του, τον Eliad Shemesh και τη φίλη του. Και οι τρεις κατάφεραν να φτάσουν στα οχήματά τους και να κρυφτούν, αλλά οι άντρες της Χαμάς του ακολούθησαν. «Φτάσαμε στο αυτοκίνητό μας και διαπιστώσαμε ότι η διαδρομή ήταν άδεια. Στο βάθος είδαμε μια ομάδα περίπου 20 μοτοσυκλετιστών να διασχίζουν με ζιγκ-ζαγκ τον δρόμο. Ήταν όλοι τους οπλισμένοι. Στην αρχή δεν καταλάβαμε τι ήταν. Η κοπέλα που ήταν μαζί μας άρχισε να φρικάρει, αλλά της είπα να ηρεμήσει».

Ο Alex οδηγούσε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην προσπάθειά του να ξεφύγει. «Καθώς μειώσαμε ταχύτητα, είδαμε έναν μοτοσυκλετιστή να χτυπιέται. Τότε ήταν που αποφάσισα να γυρίσω πίσω και οι τρομοκράτες άρχισαν να πυροβολούν το αυτοκίνητό μας». Το αυτοκίνητο χτυπήθηκε από πυρά, σπάζοντας τα παράθυρα με αποτέλεσμα ο Αμερικανός να τραυματιστεί από θραύσματα γυαλιού στα μάτια. «Δεν είχαμε ιδέα τι συνέβαινε. Καθώς περνούσαμε, μας πυροβολούσαν. Τα πάντα εξερράγησαν. Υπήρχαν παντού γυαλιά». Ο Άλεξ πυροβολήθηκε δύο φορές στο κάτω μέρος της πλάτης του, ενώ η φίλη του φίλου του υπέστη διάτρηση πνεύμονα από τραύμα σφαίρας.

Τελικά, οι τρεις τους δεν μπορούσαν να προχωρήσουν άλλο και σταμάτησαν σε κάτι που έμοιαζε με εργοτάξιο. «Προσπαθήσαμε να σώσουμε την κοπέλα. Δεν ξέραμε ποιος μας πυροβολούσε γιατί δεν καταλαβαίναμε τι συνέβαινε. Απλώς είδαμε δύο ομάδες και νομίσαμε ότι ήταν Άραβες που ζουν στην έρημο και αποφάσισαν να κάνουν φασαρία», είπε ο Alex. «Καλέσαμε την αστυνομία, ασθενοφόρα, φίλους -στείλαμε την τοποθεσία μας- αλλά χρειάστηκαν τρεις ώρες μέχρι να καταλάβουμε ότι κανείς δεν ερχόταν».

Καθώς ο Άλεξ και οι φίλοι του περίμεναν στο όχημα, η κοπέλα πέθανε. «Από το τηλέφωνο, οι φίλοι μου μου είπαν ότι βρισκόμασταν σε εμπόλεμη ζώνη. Ακούγαμε βόμβες και πυροβολισμούς παντού». Παρά τον πανικό, ο Alex κατάφερε να καταγράψει τα όσα συνέβησαν. Θυμήθηκε πως ο φίλος του ήταν σε τέτοια κατάσταση σοκ που εξακολουθούσε να ζητάει ασθενοφόρο, παρά το γεγονός ότι η γυναίκα είχε πεθάνει. Κατέγραψε τον εαυτό του καθώς βρισκόταν στο έδαφος γεμάτος αίματα στο πρόσωπο και το σώμα. Από καθαρή τύχη, ο Alex και ο φίλος του βρέθηκαν από στρατιώτες, 13 ώρες μετά την έναρξη των πυροβολισμών.

Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας εβδομάδας στο νοσοκομείο του Ισραήλ και υποβλήθηκε σε πολλές επεμβάσεις. Οι γιατροί του παρέδωσαν τις σφαίρες που κατέληξαν στο ισχίο και την πλάτη του, ενώ του είπαν ότι είναι τυχερός που μπορεί ακόμα να περπατήσει αφού είχε δεχθεί πυρά κοντά στη σπονδυλική του στήλη. Εξακολουθεί να μην βλέπει από το αριστερό του μάτι και δεν είναι βέβαιο αν θα επανέλθει ποτέ πλήρως. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται μακριά από την πατρίδα του ελπίζει να επιστρέψει στη γενέτειρά του, το Σικάγο, τις επόμενες εβδομάδες.

To Top