Οικονομία

Αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και βουτιά στο Χρηματιστήριο

1697548809 Snea default

Με τις διεθνείς αγορές να σημειώνουν απώλειες και τις συναλλαγές να εκτοξεύονται στα 291,59 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 164,82 εκατ. ευρώ αφορούσαν τη μετοχή της Πειραιώς, το Χρηματιστήριο της Αθήνας βρέθηκε χθες σε κλοιό ρευστοποιήσεων (-2,51%), με αρκετούς traders να μειώνουν την έκθεσή τους στο ρίσκο. Η αύξηση της ελεύθερης διασποράς της μετοχής της Πειραιώς από το 54,4% στο 81,4% (απόρροια του placement του 27% της τράπεζας) στους δείκτες της MSCI, οδήγησε στο σχετικό rebalancing του βασικού δείκτη MSCI Greece, αλλά και σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων τόσο των παθητικών funds που ακολουθούν τους δείκτες, όσο και ορισμένων βραχυχρόνιων κεφαλαίων που θέλησαν να αποκομίσουν τις όποιες υπεραξίες του τελευταίου διαστήματος. Η αγορά έχει υπερθερμανθεί, χωρίς όμως υπερβολές, δίνοντας μάλιστα ευκαιρίες σε αυτούς που θέλουν να πάρουν θέσεις, ανέφεραν ορισμένοι αναλυτές.

Τα σενάρια

Η Morgan Stanley αύξησε πάντως στο βασικό της σενάριο την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Πειραιώς από τα 4,48 ευρώ στα 5,08 ευρώ, με την τιμή-στόχο στο θετικό σενάριο να αυξάνεται επίσης στα 6,09 ευρώ (από 5,55 ευρώ) και στο κακό σενάριο στα 2,42 ευρώ (από 2,19 ευρώ προηγουμένως). Παράλληλα, η Jefferies που παραμένει αγοραστής για τις ελληνικές τράπεζες, συστήνοντας «αγορά» για τη μετοχή της Πειραιώς με νέα τιμή-στόχο στα 5,20 ευρώ (από 4,45 ευρώ) στο βασικό σενάριο (7,40 ευρώ στο bullish σενάριο), αλλά και για τη μετοχή της Alpha Bank με νέα τιμή-στόχο στα 2,55 ευρώ από 2,30 ευρώ (3,45 ευρώ στο bullish σενάριο). Για την Eurobank διατηρεί επίσης τη σύσταση «αγοράς» με τιμή-στόχο τα 2,25 ευρώ, ενώ «αγορά» συστήνει και για την Εθνική με τιμή-στόχο τα 8,8 ευρώ (12,60 ευρώ στο bullish σενάριο).

Επίσης για τη μετοχή της Alpha Bank συστάσεις «αγοράς» διατηρούν η Citi Research με τιμή-στόχο τα 2,35 ευρώ (έναντι 2,75 ευρώ στο θετικό σενάριο και 1,55 ευρώ στο κακό σενάριο), η Goldman Sachs με τιμή-στόχο τα 2,11 ευρώ, η JP Morgan με τιμή-στόχο τα 2,40 ευρώ, η Deutsche Bank με τιμή-στόχο τα 2,15 ευρώ και η Axia με τιμή-στόχο τα 2,30 ευρώ.

Η δημοσιοποίηση σήμερα των αποτελεσμάτων των Εθνικής και Aegean και της Τιτάν αύριο, η λήξη των συμβολαίων την Παρασκευή (triple witching) και η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE/Russell, αλλά κυρίως η αναμενόμενη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s το βράδυ της ίδιας ημέρας (Παρασκευή) που θα αυξήσει τις δυνητικές εισροές διεθνών κεφαλαίων στα ελληνικά ομόλογα, αναμένεται να παίξουν τον δικό τους ρόλο και στα δρώμενα του Χρηματιστηρίου.

Πειραιώς – ΤΧΣ

Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης, κήρυξαν χθες την έναρξη της συνεδρίασης στο πλαίσιο της διάθεσης του 27% της τράπεζας, με τον πρώτο να σημειώνει πως η επιτυχία του εγχειρήματος αντανακλά την πρόοδο που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, ενώ ο δεύτερος υπογράμμισε πως η δευτερογενής πώληση αυτού του ύψους μετοχικού κεφαλαίου, με τόσο μεγάλη υπερκάλυψη από τέτοιας ποιότητας επενδυτές και με τέτοιο υπερτίμημα, δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Η συναλλαγή που έγινε με premium, φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου και ενισχύει το αίσθημα της εμπιστοσύνης των επενδυτών, παρατήρησε και η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, ενώ για τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ Γιάννο Κοντόπουλο (η συναλλαγή) αποτελεί μία ακόμα απόδειξη ότι το Χρηματιστήριο είναι μία σύγχρονη και ανεπτυγμένη αγορά που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες τόσο του buy side όσο και του sell side, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας.

To Top