Οικονομία

Ανοίγει ο δρόμος για φθηνότερο ρεύμα

ΓΡΑΦΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

ΓΡΑΦΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Tην κατάργηση της ειδικής εισφοράς 5% για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου προβλέπει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για φθηνότερους λογαριασμούς ρεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της ειδικής εισφοράς επιβλήθηκε στο περιθώριο της κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης το φθινόπωρο του 2022 και προέβλεπε «καπέλο» επί της τιμής του φυσικού αερίου TTF, επιβαρύνοντας τους ηλεκτροπαραγωγούς για τις ποσότητες που αγόραζαν προκειμένου να λειτουργούν τα εργοστάσιά τους και να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Αρχικά, είχε καθιερωθεί έκτακτη εισφορά 10 ευρώ/MWh, ενώ στη συνέχεια τροποποιήθηκε με άλλη διάταξη τον Μάρτιο του 2023, πέφτοντας στο 5% εξαιτίας της αισθητής υποχώρησης των τιμών του καυσίμου. Πάντως και οι δύο ρυθμίσεις στόχευαν στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, αλλά και στην ενίσχυση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Τα κέρδη

Με βάση την τροπολογία, η ειδική εισφορά είχε αντίκτυπο και στη λιανική αγορά καθώς συνέβαλε στην αύξηση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της αύξησης του κόστους στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού. Μάλιστα, σύμφωνα με το κείμενο της εισηγητικής έκθεσης, με την κατάργηση της ειδικής εισφοράς επιτυγχάνεται η μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά και ενισχύεται το πλαίσιο για τη δημιουργία πιο ανταγωνιστικών προσφορών.

reyma.5

Επίσης, θα επηρεαστούν θετικά και οι χρεώσεις  των προμηθευτών προς όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, αφού δεν θα χρειάζεται να μετακυλούν τη συγκεκριμένη εισφορά, έμεσα ή έμμεσα, σε αυτούς, βελτιώνοντας έτσι τις τελικές τιμές.

Με την τελική μορφή που είχε λάβει η ειδική εισφορά 5%, η επιβάρυνση ανερχόταν περίπου στα 1,75 ευρώ/MWh φυσικού αερίου (αν λάβει κανείς ως τιμή του TTF τα 35 ευρώ/MWh). Ακολούθως, οι ηλεκτροπαραγωγοί προχωρούσαν σε μετακύλιση αυτού του κόστους στους προμηθευτές ρεύματος κι εκείνοι με τη σειρά τους στους καταναλωτές φουσκώνοντας τους τελικούς λογαριασμούς. Ταυτόχρονα, με τη συγκεκριμένη πρακτική είχαμε ενίσχυση των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας έναντι της εγχώριας παραγωγής καθώς οι ποσότητες ρεύματος που έρχονται από τα σύνορα ήταν φθηνότερες.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΝ, το κέρδος στον τελικό καταναλωτή από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς θα προκύψει το διάστημα κατά το οποίο το σύστημα θα «τραβάει» φυσικό αέριο.

Οι τιμές

Στο μεταξύ, η υποχώρηση των διεθνών τιμών σε συνδυασμό με τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας που εφάρμοσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οδήγησαν σε αποκλιμάκωση των τιμολογίων του ρεύματος για τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τους τιμοκαταλόγους που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής, τα πράσινα τιμολόγια είναι χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, τα πράσινα τιμολόγια του Ιανουαρίου κυμαίνονταν από 13,635 έως 19,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ τον Φεβρουάριο από 11 έως 17,82 λεπτά.

To Top