Κόσμος

«Απωθήσαμε ουκρανική επίθεση με drones επιφανείας στη Μαύρη Θάλασσα» λένε οι Ρώσοι

shutterstock 388575673

«Απωθήσαμε ουκρανική επίθεση με drones επιφανείας στη Μαύρη Θάλασσα» λένε οι Ρώσοι

Ότι κατέστρεψε στη διάρκεια της νύχτας δύο ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα σκάφη (drones) επιφανείας που είχαν επιτεθεί σε ένα από τα περιπολικά της στη Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε την Τρίτη (25/7) ο ρωσικός στρατός.

«Τα δύο drones καταστράφηκαν με εξοπλισμό του ρωσικού πλοίου σε μια απόσταση 1.000 και 800 μέτρων, δεν υπάρχουν τραυματίες» επεσήμανε το υπουργείο Άμυνας, διευκρινίζοντας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως το περιπολικό, το «Σεργκέι Κοτόφ», βρισκόταν 370 χλμ νοτιοδυτικά της Σεβαστούπολης.

Τα drones επιφανείας είναι σκάφη που επιχειρούν στην επιφάνεια του νερού, χωρίς πλήρωμα και καθοδηγούνται από απόσταση. Η Μόσχα κατηγορεί τακτικά τον ουκρανικό στρατό ότι χρησιμοποιεί αυτούς τους μηχανισμούς, επιπλέον των εναέριων drones, για να επιτεθεί σε στόχους στη Μαύρη Θάλασσα.

Στις 17 Ιουλίου, η Ουκρανία ανέλαβε την ευθύνη για μία επίθεση με drones επιφανείας εναντίον της γέφυρας του Κερτς, μια κρίσιμης σημασίας υποδομή που συνδέει τη Ρωσία με την προσαρτημένη από τη Μόσχα ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

Η Μαύρη Θάλασσα βρίσκεται στο κέντρο εντάσεων που επιδεινώθηκαν μετά την αποχώρηση, την περασμένη εβδομάδα, της Ρωσίας από μία διεθνή συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Η Μόσχα και το Κίεβο έχουν προειδοποιήσει η κάθε μια με τη σειρά της τα πλοία που διαπλέουν τη Μαύρη Θάλασσα, πως μπορεί να τεθούν στο στόχαστρο αν κατευθυνθούν προς εχθρικά λιμάνια.

Παράλληλα, πολλά κύματα επιθέσεων με drones έπληξαν τις τελευταίες ημέρες την προσαρτημένη Κριμαία, ενώ ο ρωσικός στρατός πολλαπλασίασε τα πλήγματα σε λιμενικές και αγροτικές υποδομές στη νότια Ουκρανία, κοντά στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

To Top