Οικονομία

Αργό τέμπο και συντήρηση δυνάμεων στο Χρηματιστήριο

1697548809 Snea default

Συσσώρευση δυνάμεων σε μικρό εύρος διακύμανσης και εναλλαγές προσήμων χθες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, που σημείωσε οριακή μεταβολή (+0,09%), με τις συναλλαγές να υποχωρούν στα 69,99 εκατ. ευρώ και την αγορά να παρουσιάζει σημάδια κόπωσης, καθώς τα κέρδη του προηγούμενου διαστήματος έχουν οδηγήσει σύμφωνα με αναλυτές, ορισμένους τίτλους, σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

Το μακροπρόθεσμο θετικό momentum (δυναμική) της αγοράς δεν έχει μεταβληθεί πάντως, αναφέρουν διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων, καθώς ακόμη και αν κάποια στιγμή η αγορά πάρει μία ανάσα, αναζητώντας νέες ισορροπίες σε χαμηλότερα επίπεδα, εκτιμάται πως το αγοραστικό ενδιαφέρον «φρέσκων» κεφαλαίων θα αυξηθεί με αποτέλεσμα τα περιθώρια διόρθωσης να είναι περιορισμένα.

Με την αγορά να κινείται κοντά στα υψηλά 13 ετών, οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί αναμένοντας το ποσοστό και την τιμή διάθεσης της συνδυασμένης προσφοράς μετοχών (κυριότητας του ΤΧΣ) της Πειραιώς, σε ξένους κυρίως, αλλά και σε έλληνες επενδυτές, ένα deal που εκτιμάται από τους αναλυτές ότι θα ξεπεράσει το 1,2 δισ. ευρώ, οδηγώντας βραχυπρόθεσμα και σε κάποιες κινήσεις βελτίωσης της ρευστότητας ορισμένων επενδυτών.

Κερδοφορία

Παράλληλα, χρηματιστηριακά γραφεία σημειώνουν την καλή εικόνα από το μέτωπο της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών (OTE, Coca-Cola, Titan) διατηρώντας παράλληλα τις θετικές προοπτικές της τρέχουσας χρήσης, αλλά και την προσμονή των καλών μερισμάτων που θα μοιραστούν από τις εισηγμένες σε λίγους μήνες. Τα καλά νέα για τους αγοραστές, λένε μάλιστα, είναι ότι η αργή κίνηση του Γενικού Δείκτη δείχνει να αφομοιώνει τις τιμές χωρίς κραδασμούς, σβήνοντας τις συναλλαγές σε πτωτικές ημέρες, ενώ παράλληλα αποκλιμακώνει τους ημερήσιους ταλαντωτές.

Την ερχόμενη Τετάρτη θα αρχίσει η διαπραγμάτευση του νέου εταιρικού ομολόγου της Intralot, ύψους 130 εκατ. ευρώ, στο ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα η Premia Properties, αύριο η Ideal Holdings και Lavipharm και μεθαύριο η Entersoft και η HelleniQ Energy, για την οποία η Optima Bank συστήνει «αγορά» της μετοχής με τιμή-στόχο τα 10,70 ευρώ, από 9,20 ευρώ προηγουμένως.   Την τελευταία ημέρα του μήνα επίσης, στη λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης, θα διενεργηθεί το rebalancing σε συνέχεια των μεταβολών στους συντελεστές στάθμισης των δεικτών της MSCI. Αλλαγές δεν υπήρξαν στον βασικό δείκτη για την Ελλάδα, ωστόσο αποφασίστηκε η ένταξη της Intrakat και της Intralot στον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης της MSCI. Ανοδικά κινήθηκαν χθες 55 μετοχές, 49 πτωτικά και 21 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Doppler (+9,94%) και Entersoft (+4,45%), ενώ για μία ακόμη φορά ξεχώρισαν οι τίτλοι των ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+9,70%), ΦΒΜΕΖΖ (+9,57%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+9,53%) και ΓΚΜΕΖΖ (+7,34%).

Προβλέψεις

Συνολικά πάντως στις διεθνείς αγορές, όπως σημειώνει και η Deutsche Bank, στα χρηματιστήρια παρατηρείται από τα τέλη Οκτωβρίου ράλι των τιμών το οποίο στηρίχθηκε στην αισιοδοξία για την τεχνητή νοημοσύνη που ώθησε στα ύψη τις τιμές των αποκαλούμενων «Magnificent Seven» (Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft, Meta, Tesla και Nvidia) αλλά και στις προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μπορέσουν να μειώσουν τα επιτόκια φέτος, έπειτα από την πτώση του πληθωρισμού από τον περασμένο Οκτώβριο. Παράλληλα τις αγορές βοήθησαν και η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων, αλλά και ορισμένες θετικές εκπλήξεις στο μακροοικονομικό πεδίο και ειδικότερα από την αγορά εργασίας, ενώ (ακόμη) το μεταφορικό κόστος παρά τα προβλήματα στην Ερυθρά Θάλασσα θεωρείται ελεγχόμενο. Από την πλευρά της και η Goldman Sachs εκτιμούσε ότι τα χρηματιστήρια μπορούν να κινηθούν ακόμα υψηλότερα, εφόσον οι οικονομικές προοπτικές παραμείνουν αισιόδοξες και οι επενδυτές ρίξουν χρήματα σε μετοχές που έχουν μείνει πίσω. Από την άλλη πλευρά βέβαια, αν υπάρξουν απογοητεύσεις από το μέτωπο του πληθωρισμού και των επιτοκίων ή οι «υπέροχες επτά» διορθώσουν (από τα επίπεδα της «φούσκας» για ορισμένους), οι προσδοκίες των επενδυτών ίσως αντιστραφούν.

To Top