Πολιτική

Αυγενάκης: Στόχος της κυβέρνησης, η ένταξη 60.000 επιπλέον νέων στον πρωτογενή τομέα μέχρι το τέλος…

augenakis

Αυγενάκης: Στόχος της κυβέρνησης, η ένταξη 60.000 επιπλέον νέων στον πρωτογενή τομέα μέχρι το τέλος της τετραετίας

Δυο από τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα της χώρας επισκέφτηκε σήμερα ο Λευτέρης Αυγενάκης. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρέθηκε στα Χανιά και πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά από σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτοκτηνοτρόφων των Χανίων και του Ρεθύμνου, τόνισε ότι προτεραιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι:

  • ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ, σημειώνοντας ότι αυτό θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή
  • η σωστή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, με διαφάνεια και δικαιοσύνη, μιας και ο Οργανισμός δεν είναι αυτόνομο κρατίδιο και
  • η εφαρμογή της πολιτικής νερού, για σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας.
augenakis2 1
Αυγενάκης: Στόχος της κυβέρνησης, η ένταξη 60.000 επιπλέον νέων στον πρωτογενή τομέα μέχρι το τέλος... 4

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των αγροτοκτηνοτρόφων, αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης και τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει για ενίσχυση του συνεργατισμού και σημείωσε ότι «με σωστή και οργανωμένη δουλειά, αλλά και με τη συνεργασία όλων θα τα καταφέρουμε».

Παράλληλα, ο Λ. Αυγενάκης επισήμανε την ανάγκη ισχυροποίησης της παρουσίας νέων στον πρωτογενή τομέα. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η απόφασή του για ένταξη και των περίπου 2.500 επιλαχόντων στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, με την εξασφάλιση επί πλέον 77 εκατ. ευρώ.

augenakis1 1
Αυγενάκης: Στόχος της κυβέρνησης, η ένταξη 60.000 επιπλέον νέων στον πρωτογενή τομέα μέχρι το τέλος... 5

«Πρέπει να κάνουμε το επάγγελμα του αγρότη πιο ελκυστικό» είπε και τόνισε ότι στόχος είναι, έως το τέλος της τετραετίας να έχουν ενταχθεί στον πρωτογενή τομέα επί πλέον 60.000 νέοι». Για τον ΕΛΓΑ δεσμεύθηκε ότι ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού του θα είναι το πρώτο νομοθέτημα που θα έλθει από το υπουργείο στη Βουλή. Αναφερόμενος στον ΟΠΕΚΕΠΕ, σημείωσε ότι ο Οργανισμός δεν έχει αποκτήσει τον βηματισμό που θα ήθελε. «Χρειάζεται δουλειά εντατική. Θέλουμε να υπάρχει διαφάνεια, ηρεμία, αξιοπιστία, κάτι που επιδιώκεται και από τα στελέχη του ΥΠΑΑΤ, αλλά και από τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ που κατάλαβαν ότι ο Οργανισμός δεν είναι αυτόνομο κρατίδιο. Είναι εποπτευόμενος φορέας. Ελέγχεται και εποπτεύεται από το ΥΠΑΑΤ και θα εκτελεί με ευλάβεια και διαφάνεια όλα αυτά που προβλέπονται από τη σύσταση λειτουργίας του».

Όπως δε, πρόσθεσε, «βήμα-βήμα αλλά με ταχύτητα, απαντούμε στις αγωνίες των αγροτών ώστε να υπάρξει ηρεμία. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε, γιατί όντως υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν λυθεί».

To Top