Τεχνολογία

Αξίζει να επενδύσω σε νέο ηλιακό θερμοσίφωνα;

plaisio iliakos 001

Αξίζει να επενδύσω σε νέο ηλιακό θερμοσίφωνα;

Με αφορμή την επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα μέσω του καινούργιου προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» του υπουργείου Περιβάλλοντος, συζητείται αρκετά το τελευταίο διάστημα εάν αξίζει η αγορά ενός ηλιακού. Με την πλειονότητα των νοικοκυριών να επιθυμούν να επενδύσουν σ’ έναν ηλιακό θερμοσίφωνα, είναι ευκαιρία να δούμε και να αναλύσουμε τα σημαντικότερα οφέλη του.

Πριν ξεκινήσουμε, ας σου πούμε ορισμένα βασικά στοιχεία του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα». Με απλά λόγια, το πρόγραμμα επιδοτεί τα νοικοκυριά να ανακυκλώσουν τον παλιό τους ενεργοβόρο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και να αποκτήσουν έναν καινούργιο ηλιακό θερμοσίφωνα. Το ύψος της επιδότησης μπορεί να φτάσει έως το 60% και δίνεται μέσω δυο vouchers. 

Αξίζει να επενδύσω σε νέο ηλιακό θερμοσίφωνα; 3

Και ας περάσουμε στα θετικά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα. Αρχικά, πρέπει να γνωρίζεις ότι πρόκειται για μια συσκευή με εκτιμώμενη διάρκεια ζωής περισσοτέρων από 19 χρόνων. Επομένως, αποτελεί χωρίς αμφιβολία μια σημαντική επένδυση για ένα νοικοκυριό. Όπως είναι πιθανόν να γνωρίζεις ήδη, το σπουδαιότερο πλεονέκτημα ενός ηλιακού σε σύγκριση μ’ έναν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα εναπόκειται στην εξοικονόμηση.  Όπως υπολογίζεται, είσαι σε θέση σε βάθος χρόνου να εξοικονομήσεις έως και 90% περισσότερο εάν αντικαταστήσεις τον ενεργοβόρο ηλεκτρικό σου θερμοσίφωνα μ΄έναν ηλιακό! Μιλάμε για ένα τρομερά μεγάλο νούμερο και ένα πραγματικά τεράστιο κέρδος που αφορά όχι μόνο την τσέπη σου αλλά και το περιβάλλον. 

Το ήξερες ότι η παραγωγή και μόνο ενέργειες για τη θέρμανση του νερού μ΄ έναν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα αντιστοιχεί στην καύση τεσσάρων βαρελιών πετρελαίου σε διάρκεια ενός έτους; Συνεπώς, όχι μόνο θα δεις τον κουμπαρά σου να γεμίζει αλλά σκέψου πως για το περιβάλλον το κέρδος ισοδυναμεί με τη χρήση ενός λιγότερου αυτοκινήτου για έναν ολόκληρο χρόνο! 

Θέλεις μήπως να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι για το δικό σου κέρδος; Μιλάμε για το πόσα χρήματα πρακτικά θα κερδίσεις εάν ανακυκλώσεις τον παλιό σου ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και επενδύσεις σε ηλιακό. Όπως είναι λογικό, τα ποσά διαφοροποιούνται με βάση τα εκάστοτε δεδομένα που εξετάζουμε. Δηλαδή, άλλο κέρδος θα έχει ένα νοικοκυριό με δυο άτομα και μικρό σπίτι και άλλο ένα νοικοκυριό πέντε ατόμων σε μεγάλο σπίτι. Πάμε να δούμε ένα παράδειγμα.

plaisio iliakos 003
Αξίζει να επενδύσω σε νέο ηλιακό θερμοσίφωνα; 4

Πες ότι σ’ ένα μικρό σπίτι μένουν δύο άτομα και αποφασίζουν να εγκαταστήσουν ηλιακό. Η εξοικονόμηση ενέργειας στο έτος θα αγγίζει τις περί 1300kWh. Εάν την μετατρέψουμε σε ευρώ αυτή ξεπερνάει τα 310€! 

Ας πούμε τώρα έστω ότι μιλάμε για μια οικογένεια από 3 έως 5 άτομα που διανέμει σε ένα μεγαλύτερο σπίτι. Η ετήσια εξοικονόμηση θα φτάσει τις 2640kWh δηλαδή κέρδος τουλάχιστον 720€! 

Το κέρδος αυξάνεται σ’ ένα νοικοκυριό από έξι και άνω μέλη. Με την εξοικονόμηση ενέργειας να αγγίζει ετησίως τις 3300kWh μιλάμε για ένα κέρδος από 900€! 

Πρόκειται για ένα άμεσα ορατό όφελος από τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος το οποίο είναι δυνατόν να αυξηθεί εάν επιλέξεις να συνδέσεις το κύκλωμα ζεστού νερού με το κύκλωμα της θέρμανσης! Όπως φαντάζεσαι μιλάμε για μια ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων καθώς δεν θα επωφελείσαι την ηλιοφάνεια και κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να ζεσταθείς!.

Συν τοις άλλοις, μιλάμε για μια ενέργεια, την ηλιακή, η οποία όχι μόνο είναι αστείρευτη αλλά και δωρεάν! Θα πρέπει να γνωρίζεις πως η μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε θερμική ενέργεια, μια διαδικασία που γίνεται στον ηλιακό συλλέκτη, φέρει μικρές απώλειες σε σχέση με άλλους τρόπους θέρμανσης του νερού. Αναλογίσου πως με βάση τα τελευταία τεχνολογικά μοντέλα ηλιακών θερμοσιφώνων περίπου το 80% της ηλιακής ενέργειας μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια. Εντωμεταξύ μην ξεχνάς πως ζεις στην Ελλάδα. Μια χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια καθ’όλη τη διάρκεια του έτους με αποτέλεσμα να είναι εφικτή μια αδιάκοπη παροχή ζεστού νερού ακόμη και σε όλες τις ημέρες του χρόνου.

Και τέλος αφήσαμε το όχι και τόσο προφανές πλεονέκτημα. Όταν επενδύεις σ΄ έναν ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτόματα επενδύεις και στην αύξηση της αξίας του ακινήτου σου. Είτε πρόκειται για ενοικίαση είτε για πώληση, τα σπίτια με ηλιακό θερμοσίφωνα νοικιάζονται ή πωλούνται σε υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με κάποια οικία με ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. 

To Top