Οικονομία

Μπαράζ ελέγχων στην αγορά του γάλακτος

1697548809 Snea default

Σε αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με την αντιμετώπιση της νοθείας σε τυροκομικά προϊόντα όπως η φέτα και άλλα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα θα προχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ συνεχίζει το μπαράζ ελέγχων στην αγορά του γάλακτος και των προϊόντων του.

Με στόχο την προστασία των ελληνικών προϊόντων και των παραγωγών εντός αλλά και εκτός Ελλάδας η ηγεσία του υπουργείου πραγματοποιεί ελέγχους σε σημεία λιανικής πώλησης, στις πύλες εισόδου της χώρας, σε παραγωγικές μονάδες και σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος λαμβάνοντας δείγματα και  εξετάζοντας την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την επισήμανση της ετικέτας, των ισοζυγίων γάλακτος που τηρεί η κάθε βιομηχανία όπως και των προδιαγραφών παραγωγής των ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Παραποίηση

Το πρόβλημα της παραποίησης των προϊόντων αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τα ελληνικά κατοχυρωμένα προϊόντα δεδομένου και του έντονου ανταγωνισμού που έχουν εξαιτίας και της ακρίβειας στην αγορά. Μάλιστα, σύμφωνα με επιχειρηματίες του κλάδου οι εξαγωγές φέτας αντιμετωπίζουν απώλειες της τάξης του 5%, ενώ έχουν εντοπιστεί και κρούσματα όπου λευκό τυρί πωλείται σαν φέτα. Παράλληλα το υπουργείο επιταχύνει την εξέταση 161 υποθέσεων παρατυπιών που υπήρχαν στα συρτάρια του υπουργείου. Να σημειωθεί ότι το διάστημα 18 -24 Ιανουαρίου 2024 ελήφθησαν 64 δείγματα για εργαστηριακή ανάλυση (φέτα, κίτρινα και λευκά τυριά, γιαούρτια, γάλα) και 80 προϊόντα για έλεγχο επισήμανσης από τη λιανική πώληση, ενώ έγινε έλεγχος σε 36 βυτία και φορτία γαλακτοκομικών σε πύλες εισόδου της χώρας.

Δήμητρα Σκούφου

To Top