Κόσμος

Χάος στη Λωρίδα της Γάζας με τη λήξη του ισραηλινού τελεσίγραφου – Κραυγές απόγνωσης από τους Παλαισ…

gaza new

Χάος στη Λωρίδα της Γάζας με τη λήξη του ισραηλινού τελεσίγραφου – Κραυγές απόγνωσης από τους Παλαιστίνιους

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι φεύγουν από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προανήγγειλε το «επόμενο στάδιο» των ισραηλινών επιχειρήσεων, τη χερσαία εισβολή στον παλαιστινιακό θύλακα. Το τελεσίγραφο, που προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις για εκκένωση της πόλης της Γάζας και των υπόλοιπων βόρειων περιοχών της Λωρίδας εντός 24ωρου έληξε στις τέσσερις το απόγευμα του Σαββάτου.

Το Ισραήλ συνεχίζει με αμείωτη ένταση το σφυροκόπημα από αέρα και δηλώνει ότι θα κρατήσει ανοιχτές δύο διόδους ώστε να μετακινηθεί ο πληθυσμός προς τα νότια. Οι νεκροί των ισραηλινών βομβαρδισμών έχουν ξεπεράσει τους 2.200, ενώ ο ΟΗΕ και πλήθος ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας έχουν επισημάνει πως είναι αδύνατη η μετακίνηση τόσο μεγάλου πληθυσμού σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακα «ετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο των επιχειρήσεων», δήλωσε και ο εκπρόσωπος του στρατού, αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους, στέλνοντας το ίδιο μήνυμα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό.

Η Χαμάς από την πλευρά της λέει στον κόσμο να μην φύγει επειδή οι δρόμοι δεν είναι ασφαλείς. Υποστηρίζει ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγματα εναντίον λεωφορείων και φορτηγών που μετέφεραν πρόσφυγες την Παρασκευή. Επίσης υποστήριξε πως μεταξύ των θυμάτων των ισραηλινών βομβαρδισμών είναι και εννέα αιχμάλωτοι, κάποιο εξ αυτών μη ισραηλινοί. Το Ισραήλ ισχυρίζεται από την πλευρά του ότι η Χαμάς εμποδίζει τους κατοίκους να φύγουν γιατί θέλει να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες.

Στη συνοικία Τελ Αλ Χάουα της πόλης της Γάζας, περιοχή για την οποία ισχύει η εντολή εκκένωσης, μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη νύχτα πολλά σπίτια, σύμφωνα με κατοίκους που κατέφυγαν στο κοντινό νοσοκομεό Αλ Κοντς και σκόπευαν να φύγουν προς τα νότια το πρωί.

«Ζήσαμε μια νύχτα τρόμου. Το Ισραήλ μας τιμώρησε επειδή δεν θέλουμε να φύγουμε από το σπίτι μας. Υπάρχει χειρότερη βαρβαρότητα;» είπε ένας πατέρας τριών παιδιών τηλεφωνικά, αρνούμενος να δώσει το όνομά του, επειδή φοβάται τυχόν αντίποινα. «Δεν θα φύγω ποτέ, προτιμώ να πεθάνω, αλλά δεν μπορώ να δω τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μου. Είμαστε αβοήθητοι», πρόσθεσε.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος είπε ότι έλαβε εντολή να εκκενώσει το νοσοκομείο Αλ Κοντς μέχρι τις 16.00 αλλά δεν θα το κάνει γιατί έχει ανθρωπιστικό καθήκον να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες της στους ασθενείς και τους τραυματίες.

Λίγο αργότερα, επίσημα, το διεθνές κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου συγκλονισμένο από την ανθρώπινη δυστυχία που απλώνεται στη Λωρίδα της Γάζας από τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς ανακοίνωσε ότι οι εθελοντές του «αρνούνται να εγκαταλείψουν τους πλέον αδύναμους» παρά τις εντολές για εκκένωση του βόρειου τομέα του παλαιστινιακού θύλακα.

«Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις φρικιαστικές επιθέσεις που δέχθηκε το Ισραήλ το περασμένο σαββατοκύριακο (…) αλλά οι επιθέσεις αυτές δεν μπορούν να δικαιολογήσουν επίσης την άνευ ορίων καταστροφή στην Γάζα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και επισημαίνεται: «Στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο δεν υπάρχει ιεραρχία στα δεινά και τον πόνο και οι κανόνες αυτοί υφίστανται για να βοηθούν στην διαφύλαξη της ανθρωπιάς στις πιο σκοτεινές στιγμές. Και υπάρχει απεγνωσμένα ανάγκη να τηρηθούν σήμερα».

Στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν τη νύχτα ένα τετραώροφο κτίριο και οι γείτονες έσπευσαν να σώσουν τους κατοίκους. «Είναι παγιδευμένοι στα συντρίμμια και μέχρι τώρα ούτε εμείς, ούτε οι διασώστες καταφέραμε να τους βγάλουμε», είπε ένας γείτονας, ο Μοχάμαντ Σαντίκ.

Σε ένα βίντεο που είδε το πρακτορείο Reuters, ένας δημοσιογράφος από τη Γάζα συνόδευσε το πλήρωμα ενός ασθενοφόρου που έψαχνε για επιζώντες έπειτα από έναν νυχτερινό βομβαρδισμό. Ένας διασώστης περπατάει σε ένα σοκάκι, όταν μια τεράστια έκρηξη σημειώνεται μπροστά του. Οι διασώστες σπεύδουν στα ασθενοφόρα και απομακρύνονται με ταχύτητα, ενώ τα αεροπλάνα βρυχώνται από πάνω τους. Ένας από τους τραυματισμένους διασώστες ακούγεται να φωνάζει: «Τα μάτια μου, τα μάτια μου!».

Από την άλλη πλευρά, οι οικογένειες των απαχθέντων Ισραηλινών αγωνιούν για την ασφάλειά τους. Ο Αβιτσάι Μπρόντετζ, ένας αγρότης από το κιμπούτς Κφαρ Αζά, η σύζυγος και τα τρία παιδιά του οποίου κρατούνται όμηροι στη Γάζα, έχει κατασκηνώσει έξω από την έδρα του ισραηλινού στρατού, με σκοπό να τραβήξει την προσοχή των αρμοδίων για να σώσουν τους ομήρους.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να απελευθερωθούν οι γυναίκες και τα παιδιά», είπε στους δημοσιογράφους. «Δεν θέλω να μιλώ για πολιτική, δεν θέλω να βρίσκομαι εδώ. Αγαπώ τους φίλους μου και το σπίτι μου και το κιμπούτς μου. Ελπίζω να επιστρέψουμε εκεί και δεν θα με ξαναδείτε», είπε.

To Top