Οικονομία

«Δεν τα πουλάμε πλέον γιατί είναι ακριβά»

1697548809 Snea default

Τα σουπερμάρκετ Carrefour ενημερώνουν τους πελάτες τους στη Γαλλία ότι δεν θα πωλούν πλέον προϊόντα της PepsiCo, όπως τα Pepsi, τα πατατάκια Lay και τα 7up, επειδή έχουν γίνει πολύ ακριβά. Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο της κόντρας που έχει ξεκινήσει στη Γαλλία ανάμεσα στα σουπερμάρκετ και τα πολυεθνικά τρόφιμα για αυξήσεις – φωτιά σε προϊόντα. Από χθες Πέμπτη, στα ράφια με προϊόντα της PepsiCo στα καταστήματα Carrefour στη Γαλλία θα υπάρχει σήμανση που θα αναφέρει: «Δεν πουλάμε πλέον αυτή τη μάρκα λόγω απαράδεκτων αυξήσεων τιμών», δήλωσε εκπρόσωπος της αλυσίδας σουπερμάρκετ της Γαλλίας, σύμφωνα με το Reuters. Η Carrefour ηγείται της κόντρας γαλλικών σουπερμάρκετ κατά πολυεθνικών τροφίμων με αφορμή αυτές τις αυξήσεις στις τιμές. Πέρυσι ξεκίνησε εκστρατεία κολλώντας προειδοποιήσεις σε προϊόντα που έχουν συρρικνωθεί σε μέγεθος αλλά κοστίζουν περισσότερο (shrinkflation).

Ζεστό χρήμα στις επιχειρήσεις

Συμφωνία χρηματοδότησης για τη δημιουργία του νέου Ταμείου Χαρτοφυλακίου «Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ» υπέγραψαν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – HDB, Γιώργος Ζαββός. Ο αρχικός προϋπολογισμός του Ταμείου ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ και με τη μόχλευση μέσω του τραπεζικού συστήματος αναμένεται να δημιουργηθεί χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Στόχος του Ταμείου είναι η δημιουργία χρηματοδοτικών μέσων για τη στήριξη και ανάπτυξη των ΜμΕ, των μικρών επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης, των επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης και των νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και η διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε πηγές χρηματοδότησης.

Αναστολή λειτουργίας

Σε αναστολή έπειτα από 10 χρόνια λειτουργίας το ηλεκτρονικό κατάστημα έτοιμου φαγητού Forky, το οποίο από το 2017 είχε εξαγοραστεί από τη Vivartia. Την ανακοίνωση να προχωρήσει σε αναστολή λειτουργίας έκανε η Forky σε μήνυμά της στον διαδικτυακό της ιστότοπο. Ωστόσο, όπως αναφέρει στη σημερινή ανακοίνωσή της, οι τίτλοι τέλους που βάζει φαίνεται να μην είναι οριστικοί, αφού τονίζεται ότι «αυτό δεν είναι το τέλος της γαστρονομικής της περιπέτειας».

Αυξήσεις μισθών και τζίρου

Ο στόχος της αύξησης των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο στις φετινές εκπτώσεις εκτιμάται πως θα επιτευχθεί, λένε οι εκπρόσωποι της αγοράς, κυρίως λόγω των αυξήσεων στους μισθούς 660.000 δημοσίων υπαλλήλων, έπειτα από 14 χρόνια, της αύξησης 3% σε σχεδόν 2 εκατ. συνταξιούχους και της αύξησης των αποδοχών των μισθωτών από το ξεπάγωμα των τριετιών.

Τυπικά οι χειμερινές εκπτώσεις σε πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως και στα διαδικτυακά καταστήματα. Πάντως οι εμπορικοί σύλλογοι ζητούν την προσοχή του εμπορικού κόσμου αναφορικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας για την παλιά και νέα τιμή των προϊόντων, καθώς σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 10.000 ευρώ.

To Top