Κόσμος

Δεν βρίσκουν τα τούνελ της Χαμάς οι Ισραηλινοί και ισοπεδώνουν τη Γάζα – Επώδυνος ο πόλεμος για την…

israil gaza6

Δεν βρίσκουν τα τούνελ της Χαμάς οι Ισραηλινοί και ισοπεδώνουν τη Γάζα – Επώδυνος ο πόλεμος για την ισραηλινή κοινωνία και οικονομία

«Αυτή τη στιγμή μέσα στη Γάζα έχουν δημιουργηθεί δύο προγεφυρώματα. Ένα βόρεια από τη Γάζα και ένα νοτίως της πόλης της Γάζας, ενώ η πόλη της Γάζας βομβαρδίζεται κατάφωρα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Καμπάς, επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ μιλώντας στην ΕΡΤ υπογραμμίζοντας βέβαια τους 300.000-400.000 αμάχους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και το γεγονός πως κάτω από την πόλη βρίσκονται τα τούνελ της Χαμάς. Ο Γ. Καμπάς είπε πως είναι δύσκολο οι ισραηιλινές δυνάμεις να μπουν μέσα στην πόλη και να την «καθαρίσουν» κτίριο-κτίριο, ενώ τόνισε πως δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εντοπίσουν τα τούνελ της Χαμάς.

Σχολιάζοντας τη στάση της Τουρκίας εκτίμησε ότι «πιθανώς να κερδίσει κάτι από όλα αυτά» διότι «αυτό είναι η διπλωματία του “οθωμανικού στυλ”, το οποίο ζητάει πάντα ανταλλάγματα», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι κρατάει στη φαρέτρα του και τη Σουηδία και το θέμα με το Ιράκ και με τους Κούρδους, το οποίο και αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τους Αμερικανούς και για τη Συρία.

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής της Yedioth Ahronoth, Βίκτωρ Ελιέζερ είπε: «Είναι γεγονός ότι ένας τέτοιου είδους πόλεμος, ο οποίος προβλέπεται να έχει και αρκετά μεγάλη διάρκεια, είναι και θα είναι επώδυνος και για την ισραηλινή οικονομία, αλλά προφανώς και για την ισραηλινή κοινωνία», ενώ σχετικά με την έκκληση που απηύθυναν οι 300 οικονομολόγοι ζητώντας από την κυβέρνηση να αλλάξει τις προτεραιότητες της σχετικά με την κατανομή των πόρων κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ πρόσθεσε πως «πράγματι υπάρχουν φωνές και μέσα στο Ισραήλ, όπου καλούν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την κατά το δυνατόν καλύτερη προστασία της ισραηλινής οικονομίας» φέρνοντας ως παράδειγμα τη μείωση των κονδυλίων που προορίζονταν για το κτίσιμο νέων οικισμών ή για την ενίσχυση των θρησκευτικών σχολών.

Παράλληλα ο κ. Ελιέζερ έκανε λόγο για μία δυσβάσταχτη κατάσταση όπου της επόμενη μέρα θα είναι αδύνατο να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο τόσο της ποιότητας ζωής, πολλώ δε μάλλον της οικονομίας σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να ανταπεξέλθει μια κοινωνία σχεδόν 10 εκατομμυρίων ανθρώπων σε μια τέτοιου είδους κατάσταση, με πολλές επιχειρήσεις να παραμένουν κλειστές, κόσμος πάρα πολύς της ενεργούς οικονομίας να βρίσκεται αυτή τη στιγμή επιστρατευμένοι κλπ».

To Top