Οικονομία

Διαπραγματεύσεις για την πώληση της TRM

1697548809 Snea default

Σε διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Quantum Projects, που ελέγχεται από τον Adrian Tomșa, ιδιοκτήτη του ομίλου μέσων ενημέρωσης Clever Media στη Ρουμανία, για την πώληση της Telekom Romania Mobile (TRM), βρίσκεται ο ΟΤΕ. Με επιστολή του προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο ΟΤΕ επιβεβαίωσε χθες ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να προχωρήσει στην πώληση της 100% θυγατρικής του TRM στη Ρουμανία. Ο ΟΤΕ είχε πουλήσει το 54% της Telekom Romania Communications (σταθερή τηλεφωνία) το 2021, έναντι 296 εκατ. ευρώ, διατηρώντας τη συμμετοχή του στην TRM με δραστηριότητα στην κινητή τηλεφωνία. Με την πώληση και της TRM θα κλείσει ένας κύκλος ρευστοποιήσεων θυγατρικών του ΟΤΕ στο εξωτερικό που δρομολόγησε τα τελευταία χρόνια η Deutche Telekom. Ο ΟΤΕ έχει αποχωρήσει από Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, Σκόπια και τώρα από τη Ρουμανία που ήταν και το τελευταίο του asset στο εξωτερικό.

Με τη σφραγίδα

της Κομισιόν

Το πράσινο φως της Κομισιόν πήρε το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε η Ελλάδα, καθώς είναι μεταξύ αυτών που θεωρείται ότι συνάδουν με τις συστάσεις των Βρυξελλών. Συνολικά, η Επιτροπή είναι της γνώμης ότι τα σχέδια δημοσιονομικών σχεδίων της Κύπρου, της Εσθονίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας και της Λιθουανίας συνάδουν με αυτές τις συστάσεις του Συμβουλίου. Τα σχέδια δημοσιονομικών σχεδίων της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Λετονίας, της Μάλτας, των Κάτω Χωρών, της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας δεν ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις συστάσεις του Συμβουλίου, ενώ τα σχέδια του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Γαλλίας και της Κροατίας ενέχουν τον κίνδυνο να μην ευθυγραμμιστούν με τις συστάσεις του Συμβουλίου.

Θετική αξιολόγηση

Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης για τη θετική αξιολόγηση της Κομισιόν για το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, η οποία άναψε το πράσινο φως για την τελική έγκρισή του από το Eco/Fin το επόμενο διάστημα. Στο επίκεντρο της αναθεώρησης βρίσκονται η νέα δέσμη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του REPowerEU με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 795 εκατ. ευρώ, το αίτημα για επιπλέον δάνεια 5 δισ. ευρώ που θα προστεθούν στο υφιστάμενο δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και η ανακατεύθυνση πόρων σε έργα αποκατάστασης στις πληγείσες από τις καταστροφές της κλιματικής κρίσης περιοχές της Θεσσαλίας, του Εβρου και της Ροδόπης.

ΚΕΕΕ: Αξία

στις επιχειρήσεις

Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις από την κατάθεση του προϋπολογισμού. Ο νέος προϋπολογισμός προσθέτει αξία στις επιχειρήσεις οι οποίες προσδοκούν, με το αναπτυξιακό πρόγραμμά του, να αξιοποιήσουν τα μακροχρόνια πλεονεκτήματα της Ελλάδας, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ιωάννης Μασούτης. Σημαντική ώθηση, με βάση τα πρώτα δεδομένα από τον προϋπολογισμό, αποτελούν η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και ο τουρισμός, ο οποίος με βάση τις προβλέψεις αναμένεται – εκτός απροόπτου – και το 2024 να καταγράψει δυναμική πορεία, έχοντας μέχρι τώρα για το 2023 έσοδα άνω των 19 δισ. ευρώ. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ ανέφερε ότι η συνεισφορά στην οικονομία αναμένεται και από τον κλάδο των εξαγωγών, με ποσοστό ανόδου 5,6% το 2024.

«Πράσινο» για

την Κωτσόβολος

To πράσινο φως για την πώληση της Κωτσόβολος στη ΔΕΗ έδωσαν οι μέτοχοι του ομίλου Currys με 904.170.946 ψήφους υπέρ (ποσοστό 99,99%) και 48.460 ψήφους κατά (0,01%). Στη Γενική Συνέλευση, η διοίκηση του βρετανικού κολοσσού ζήτησε από τους μετόχους να συναινέσουν στην πώληση της Κωτσόβολος, επισημαίνοντας ότι με τη μεταβίβαση της αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών μπορεί να επιτευχθεί σημαντικά μεγαλύτερη αξία σε σχέση με τη διατήρηση της δραστηριότητας εντός του ομίλου Currys. Η πώληση γίνεται με αποτίμηση της Κωτσόβολος στα 200 εκατ. ευρώ, προσαρμοσμένη ώστε να συμπεριλαμβάνει και χρηματοδοτικές επισφάλειες ύψους 97 εκατ. ευρώ. Αυτό, σύμφωνα με τη διοίκηση, προσδίδει μια ελκυστική αποτίμηση, που φθάνει 14 φορές τα ΕΒΙΤ των 18 εκατ. ευρώ της ετήσιας χρήσης που έληξε στις 29 Απριλίου 2023. Την ίδια ώρα, τα Καθαρά Ταμειακά Εσοδα που προκύπτουν από την πώληση αναμένεται να είναι 179 εκατ. ευρώ κατά την ολοκλήρωση ύστερα από σχετικές προσαρμογές, όπως τις δαπάνες συναλλαγής και το κόστος διαχωρισμού.

To Top