Κόσμος

Δικαστική απόφαση «εταιρική θανατική ποινή» για τον Τραμπ – Θα χάσει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και η…

trump 2

Δικαστική απόφαση «εταιρική θανατική ποινή» για τον Τραμπ – Θα χάσει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και η οικογένειά του τα σπίτια τους

Ο δικαστής του Μανχάταν διέταξε τη διάλυση του «Οργανισμού Τραμπ» μια απόφαση που ειδικοί τη χαρακτήρισαν ως «εταιρική θανατική ποινή». Οι δικηγόροι του Ντόναλντ Τραμπ ζήτησαν μεγαλύτερη σαφήνεια στην απόφαση, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημά τους.

Όπως αναφέρει το Βusinessinsider, στην οικογένεια του πρώην αμερικανού προέδρου υπάρχει έντονη ανησυχία για την τύχη της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού, κάτω από την ομπρέλα του οποίου βρίσκονται και κατοικίες τους.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης Άρθουρ Ένγκορον δήλωσε διαθέσιμος να καθίσει με όλες πλευρές για «να λύσει τα πράγματα», ύστερα από τη δικαστική νίκη που πέτυχε η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίθια Τζέιμς, για αγωγή εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του στο γκολφ και το Real Estate, των δύο μεγαλύτερων γιων του και ακόμη δύο μακροχρόνιων στελεχών του Οργανισμού.

Η κατηγορία ήταν πως επί μία δεκαετία έλεγαν ψέματα για τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων και την καθαρή περιουσία του Οργανισμού για να πετύχουν καλύτερους όρους σε τραπεζικά δάνεια και ασφάλειες. Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να διόγκωσε την καθαρή του αξία κατά 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις που δόθηκαν σε τράπεζες και ασφαλιστές.

Τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων οι αξίες διογκώθηκαν περιλάμβαναν – μεταξύ άλλων – την έπαυλη Mar-a-Lago του Τραμπ στη Φλόριντα, το ρετιρέ στον Πύργο Τραμπ του Μανχάταν, καθώς και διάφορα κτίρια γραφείων και γήπεδα γκολφ.

Ο Άρθουρ Ένγκορον αποφάσισε ότι ο Τραμπ είχε διαπράξει χρόνια απάτη και διέταξε τη διάλυση του «Οργανισμού Τραμπ». Οι ειδικοί αποκαλούν την απόφασή του «εταιρική θανατική ποινή», καθώς διατάσσει την ακύρωση των «πιστοποιητικών» της πολιτείας της Νέας Υόρκης που επιτρέπουν στον οργανισμό Τραμπ και τις εκατοντάδες υποκείμενες εταιρείες καταπιστεύματος και Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης να λειτουργούν ως εταιρικές οντότητες.

Δύο πρώην εισαγγελείς οικονομικών απατών στο Μανχάταν είπαν στο Βusinessinsider, ότι η «διάλυση» που αναφέρεται στην απόφαση σημαίνει ξεπούλημα εταιρικών ακινήτων. Ωστόσο δεν υπήρχαν σαφέστερες οδηγίες για το πως θα λειτουργήσει η διάλυση σε έναν οργανισμό πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του οποίου τα περιουσιακά στοιχεία δεν περιλαμβάνουν μόνο συμφέροντα σε ουρανοξύστες – όπως ο Πύργος Trump στο Μανχάταν, όπου εδρεύει η Trump Org, και μια μίσθωση εδάφους στο 40 Wall Street – αλλά ακόμη και κατοικίες.

Ο Τραμπ και οι δικηγόροι του έχουν επανειλημμένα αρνηθεί ότι οι αποτιμήσεις του ήταν απατηλές. Αντ’ αυτού, όπως αναφέρει το Βusinessinsider, ισχυρίστηκαν ότι ήταν ένας «οραματιστής» που έβλεπε αξία πέρα  από αυτή που μπορούσαν να δουν οι μη οραματιστές. Η ομάδα του υποσχέθηκε να καταπολεμήσει τις αξιώσεις απάτης και να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης διάλυσης.

To Top