Πολιτική

Δημοσκόπηση GPO: Στις 25,6 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ – Επτακομματική η νέα Βουλή

ekloges

Δημοσκόπηση GPO: Στις 25,6 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ – Επτακομματική η νέα Βουλή

Ισχυρό προβάδισμα καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, σε νέα δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύει η εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 41,9%  διευρύνοντας τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφει 17,8% στο 24,1% ενώ αντίστοιχα στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 44,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 18,9, ανεβάζοντας την απόστασή τους στο 25,6%.

Με βάση αυτό το εύρημα σε μια επτακομματική Βουλή και με τον νέο εκλογικό νόμο η ΝΔ θα λάμβανε 164 έδρες έναντι 53 του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 35 έδρες, ΚΚΕ με 19 έδρες, Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας με 10 έδρες και το κόμμα Νίκη με 9 έδρες.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα κόμματα και την εκτίμηση ψήφου το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 12,4%, το ΚΚΕ στο 6,9%, ενώ από τα υπόλοιπα κόμματα Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη μπαίνουν στη Βουλή με 3,7%.

Συγκεκρίμένα το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου ισοβαθμεί με την Ελληνική Λύση στο 3,7% και δεδομένου πως σε προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδια εταιρείας έμφάνιζε ποσοστό μέχρι και 4,5% φαίνεται να πληρώνει την αναταραχή που δημιουργήθηκε με τις αλλαγές υποψηφίων στα ψηφοδέλτιά της.

Η Νίκη είναι λίγο πίσω από τα δύο αυτά κόμματα και με ποσοστό 3,1% εξασφαλίζει την είσοδό της στο Κοινοβούλιο, ενώ για πρώτη εμφανίζεται φορά το κόμμα «Σπαρτιάτες» με 2,1% που στηρίζεται από τον Ηλία Κασιδιάρη μετά το κόψιμο του συνδυασμού ανεξάρτητων συνεργαζόμενων υποψηφίων «Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία» από τον Άρειο Πάγο . Τέλος το ΜέΡΑ25  βρίσκεται στο 2,5%. 

Τι θα κρίνει περισσότερο την ψήφο σας στις εκλογές

Στο ερώτημα για το τι θα κρίνει περισσότερο την ψήφο των πολιτών στις εκλογές, το αίτημα για σταθερότητα της χώρας είναι πλειοψηφικό με 44,2% ενώ ακολουθεί η κατάσταση της οικονομίας με 25,1% και η αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης με 17.2%

Ποιο πιστεύετε πως είναι το σημαντικότερο διακύβευμα των εκλογών του Ιουνίου

Το ποσοστό όσων θεωρούν ότι το βασικότερο διακύβευμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης ανέρχεται στο 46,3% , ενώ ακολουθεί ο περιορισμός αυτοδυναμίας της ΝΔ με 26.6% και το να μπουν περισσότερα κόμματα στη Βουλή με 19,5%.

Τι είδους κυβέρνηση θα θέλατε να προκύψει μετά τις εκλογές 

Στην ερώτηση για το είδος της κυβέρνησης που θα ήθελαν οι πολίτες να προκύψει μετά τις εκλογές, το 45,9% απαντά αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, το 21,8% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, και το 9,4% συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει στη συγκεκριμένη ερώτηση η ανάλυση των ψηφοφόρων με αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν σε ποσοστό 70,5% ότι επιθυμούν μια κυβέρνηση συνεργασίας του κόμματος με το ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι 18,9%. 

Παράλληλα, η δημοφιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει σε υψηλά επίπεδα με ποσοστό 53,9% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 26,6% των θετικών απόψεων και βρίσκεται στην 5η θέση του πίνακα δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών πίσω από τους Δημήτρη Κουτσούμπα, Νίκου Ανδρουλάκη και Ζωής Κωνσταντοπούλου. 

To Top