Ελλάδα

Δωρεά οργάνων: Σε σταθερή άνοδο τα τρία τελευταία χρόνια στην Ελλάδα

surgical operation 2

Δωρεά οργάνων: Σε σταθερή άνοδο τα τρία τελευταία χρόνια στην Ελλάδα

Η δωρεά οργάνων μπορεί να σώσει ζωές και είναι μια ιδέα που δείχνει να ωριμάζει στην ελληνική κοινωνία με το πέρασμα του καιρού. Η Ελλάδα βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, πλέον ανεβαίνει βαθμίδα και στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

Η γιατρός και πρόεδρος του Συλλόγου «Αιματοκρήτης», Ειρήνη Γεωργιανάκη, μίλησε στην ΕΡΤ για τα νέα δεδομένα στην Ελλάδα. «Ειδικά στην Κρήτη είχαμε περιστατικά δωρεάς και αυτό επηρέασε γενικότερα την κοινωνία, που άρχισε να βλέπει το θέμα θετικά», τόνισε.

Ο Σύλλογος είναι ο παλαιότερος στην χώρα και επί χρόνια καταβάλλει προσπάθειες, οι οποίες επιβραβεύονται, καθώς «τελευταία ο κόσμος ευαισθητοποιείται» και όπως λέει η κ. Γεωργιανάκη, «η δωρεά οργάνων παύει να είναι θέμα ταμπού».

Η πρόσφατη νομοθεσία για τις μεταμοσχεύσεις ενισχύει την προσπάθεια, όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην μάχη για την ζωή. Ο θεσμός του συντονιστή μεταμόσχευσης, βοήθησε στην αύξηση των διαθέσιμων μοσχευμάτων και στην ανεύρεση υποψήφιων δοτών.

«Το βάρος κάθε μεταμοσχευτικής επέμβασης παλαιότερα έπεφτε στους θεράποντες γιατρούς. Σήμερα ειδικοί γιατροί και συντονιστές ενισχύουν τις προσπάθειες εύρεσης μοσχευμάτων, συντονίζουν την όλη επιχείρηση και επιπλέον βοηθούν ψυχολογικά την οικογένεια του δωρητού», πρόσθεσε.

Τι προβλέπει ο νέος νόμος

Άλλωστε πρόκειται για μια δωρεά για την οποία ο νόμος έχει προβλέψει σχετικά:

  1. Η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον είναι ενήλικο και συντρέχουν οι προϋποθέσεις της επόμενης παραγράφου….
  2. Η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του σύμφωνα με την παράγραφο 3.
  3. Στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων τηρείται αρχείο όπου καταχωρούνται οι δηλώσεις των πολιτών περί αντίθεσής τους στην αφαίρεση οργάνων τους μετά θάνατον. Κάθε ενήλικος πολίτης μπορεί να αποστέλλει στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων σχετική δήλωσή του, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής. Για τη δήλωση δεν απαιτείται συγκεκριμένος τύπος, αρκεί να συνάγεται ρητά και αβίαστα η ακριβής βούληση του προσώπου. Η δήλωση αυτή είναι ελεύθερα ανακλητή. Η ανάκληση γίνεται με νεότερη δήλωση ανάκλησης, η οποία αποστέλλεται ομοίως στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Η αρχική δήλωση διαγράφεται από το αρχείο και θεωρείται ως μη γενόμενη.
To Top