Πολιτική

Δυναμιτίζει το κλίμα η Άγκυρα στην Κύπρο – Σε διαρκή επικοινωνία Αθήνα και Λευκωσία

5939865

Δυναμιτίζει το κλίμα η Άγκυρα στην Κύπρο – Σε διαρκή επικοινωνία Αθήνα και Λευκωσία

Σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία μετά τα προκλητικά γεγονότα και την επίθεση Τουρκοκυπρίων εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο στην περιοχή της Πύλας.

Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν επίσης σφοδρές αντιδράσεις και σε διεθνές επίπεδο, ενώ διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι οι ενέργειες αυτές μόνο δυναμιτίζουν το κλίμα την ώρα μάλιστα που Ελλάδα και Τουρκία έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με θετική ατζέντα σε υψηλό επίπεδο.

Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν άμεση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του για τις απαράδεκτες επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), στην περιοχή της Πύλας, ενώ αυτό που σημειώνεται σε όλους τους τόνους είναι ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα συντονισμένες ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο.

Η Αθήνα μιλά επίσης για πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας με το  ψευδοκράτος να επιχειρεί να επιδείξει τη δήθεν κυριαρχία του αναζητώντας μία αναβάθμιση στη διεθνή κοινότητα.

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος, ούτε η Ευρώπη, ούτε καμιά πολιτισμένη χώρα δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί νομιμοποίηση τετελεσμένων της παράνομης εισβολής και κατοχής.

Τι επιδιώκει το κατοχικό καθεστώς

Οι Τούρκοι εδώ και καιρό, σύμφωνα με έμπειρους διπλωμάτες με τους οποίους συνομίλησε το newsbeast.gr, επιζητούν να ανατρέψουν το status quo στην ουδέτερη ζώνη των κατεχομένων στην Κύπρο.

Όπως εξηγούν, αυτό που συνέβη χθες με τους Τουρκοκύπριους να επιτίθενται ακόμα και με μπουλντόζες στις ειρηνευτικές δυνάμεις που προσπάθησαν να εμποδίσουν τις παράνομες εργασίες κατασκευής δρόμων στη νεκρή ζώνη, δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις τους. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι η Πύλα είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη στα οποία συμβιώνουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Σημειώνεται επίσης ότι το έργο αυτό χρηματοδοτείται από την Άγκυρα γεγονός που επίσης συνιστά πρόκληση και μόνο στόχο έχει να προσαρτήσει και άλλα εδάφη στο ψευδοκράτος και μάλιστα στρατηγικής σημασίας.

Αντιδράσεις, η οργή του Μπομπ Μενέντεζ και ταξιδιωτική οδηγία

Πολλές και έντονες ήταν οι αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, ενώ αργά το βράδυ της Παρασκευής με μια οργισμένη ανακοίνωση ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ μίλησε για απαράδεκτη και εγκληματική ενέργεια των τουρκοκυπρίων εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ. Λίγη ώρα αργότερα η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία εξέδιδε ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς πολίτες καλώντας τους να επανεξετάσουν τυχόν σχέδια να ταξιδέψουν στα κατεχόμενα αυτό το Σαββατοκύριακο ή μέχρι την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

«Οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις πρέπει να αναλάβουν αμέσως την ευθύνη και να σταματήσουν τυχόν περαιτέρω ενέργειες που κλιμακώνουν την κατάσταση και θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τις ζωές των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ αλλά και τη συνολική σταθερότητα στο νησί», δήλωσε ο φίλος Ελλάδας και Κύπρου Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Τόνισε ακόμα ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να σταματήσουν περαιτέρω οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη κατασκευή στην περιοχή με στόχο την υπονόμευση της ειρηνευτικής αποστολής και της συμφωνηθείσας νεκρής ζώνης.

«Αυτές οι ανταγωνιστικές ενέργειες εξυπηρετούν μόνο την προώθηση της αστάθειας και της βίας. Προτρέπω επίσης έντονα τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να διορίσει έναν απεσταλμένο που θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας μακροπρόθεσμης διευθέτησης», τονίζει μεταξύ άλλων ο Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ομόθυμη ήταν η καταδίκη με κοινή ανακοίνωση από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία, που είναι μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επισημαίνουν μάλιστα ότι οι τουρκοκυπριακές ενέργειες υπονομεύουν το ρόλο του ΟΗΕ εν μέσω των προσπαθειών για επανέναρξη του διαλόγου στην Κύπρο.

Το ίδιο και σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών με επικριτικές δηλώσεις από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και τον Ύπατο εκπρόσωπο της Ένωσης για την εξωτερική πολιτική , Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό

Το συγκεκριμένο περιστατικό κρίνεται από έμπειρους διπλωμάτες ως ιδιαίτερα σημαντικό για την πορεία τόσο των ελληνοτουρκικών σχέσεων όσο και για την προσπάθεια αναβίωσης των συνομιλιών στο άμεσο μέλλον για το Κυπριακό.

Κρύβει επίσης όπως εκτιμούν ακόμα και την προσπάθεια για αναγνώριση του ψευδοκράτους αλλά κάτι τέτοιο θα πέσει σίγουρα στο κενό.

«Είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν τελικά θα συνεχιστούν οι προκλήσεις και αν όλο αυτό αποτελεί ένα σχέδιο της Άγκυρας για την δημιουργία τετελεσμένων. Θα ήταν κρίμα την ώρα που σχεδιάζεται μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας μέσα στο Φθινόπωρο και υπάρχει η προσμονή για μια νέα συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να τιναχτούν όλα στον αέρα», υπογράμμιζαν διπλωματικές πηγές.

To Top