Οικονομία

Εγκρίθηκε το ντιλ ΔΕΗ – Κωτσόβολος

1697548809 Snea default

Το πράσινο φως έδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου από την εταιρεία ΔΕΗ στην Κωτσόβολος. H Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε ότι η εξαγορά δεν προκαλεί οριζόντια ή κάθετα αντιανταγωνιστικά αποτελέσματα στις ετερογενείς δραστηριότητες της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο λιανικής χαμηλής τάσης και της λιανικής πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.

Τελωνειακή συνεργασία

Ελλάδα και Τουρκία ενώνουν τις δυνάμεις τους στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου και ενισχύουν την τελωνειακή συνεργασία τους. Στη συνάντηση που είχε χθες ο Γιώργος Πιτσιλής με τον αναπληρωτή υπουργό Εμπορίου της Τουρκίας Sezai Uçarmak συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η αναβάθμιση της λειτουργίας των συνοριακών τελωνείων Κήπων και Υψάλων και η δημιουργία κοινών ομάδων συνεργασίας και κοινές εκπαιδεύσεις τελωνειακών υπαλλήλων για την επιχειρησιακή ετοιμότητα σκύλων ανιχνευτών και την ανάλυση εικόνων X-rays.

Επέκταση του πλαφόν στα κυμαινόμενα

Μετά τις Eurobank και Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες την παράταση για επιπλέον 12 μήνες του προγράμματος ανταμοιβής για συνεπείς πελάτες στεγαστικών δανείων που είχε ανακοινωθεί στις 11 Απριλίου 2023. Το πρόγραμμα ανταμοιβής παρατείνεται για άλλους 12 μήνες με τους ίδιους όρους. Δηλαδή παραμένει παγωμένο το επιτόκιο βάσης των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, στα επίπεδα της 31/2/2023. Η απόφαση καλύπτει στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο σε ευρώ και σε ξένα νομίσματα. Οι δανειολήπτες που δικαιούνται την παράταση θα ενταχθούν αυτόματα, χωρίς να απαιτείται καμία εκ μέρους τους ενέργεια.

Επένδυση €30 εκατ.

Εργο της Δ. Μασούτης ΑΕ στην Αττική, συνολικής επένδυσης 30 εκατ. ευρώ, αδειοδοτήθηκε και ξεκινά άμεσα να υλοποιείται.

Η ανάπτυξη περιλαμβάνει τη δημιουργία του νέου Grand Μασούτης σε ιδιόκτητο χώρο 5 στρεμμάτων στην περιοχή Τρεις Γέφυρες και την ανέγερση στον ίδιο χώρο ενός κτιριακού συγκροτήματος δύο 9ώροφων πολυκατοικιών με 110 διαμερίσματα. Το συγκρότημα θα διαθέτει και δύο υπόγεια πάρκινγκ, ένα θα εξυπηρετεί το κατάστημα για τη στάθμευση οχημάτων του καταστήματος, ενώ το δεύτερο θα βρίσκεται σε διαφορετικό επίπεδο και θα εξυπηρετεί τη στάθμευση οχημάτων των κατοίκων των δύο οικιστικών συγκροτημάτων. Επίσης στον ίδιο χώρο θα κατασκευαστεί και πρατήριο καυσίμων.

Voucher για POS

Σε λιγότερες από 10 ημέρες υποβλήθηκαν 78.604 αιτήσεις στον 4ο κύκλο χρηματοδότησης για την κάλυψη μέρους του κόστους αγοράς POS και διασύνδεσης με την ταμειακή μηχανή.

Η ενίσχυση έχει τη μορφή επιταγής (voucher) και οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσουν σε εγκεκριμένους προμηθευτές του Προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές». Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024 ενώ αναμένεται να ανοίξει και 5ος κύκλος χρηματοδότησης. Κατά τους 3 πρώτους κύκλους εγκρίθηκαν vouchers σε 290.975 επιχειρήσεις με τη συνολική χρηματοδότηση να ανέρχεται σε 40,6 εκατ. ευρώ.

Επιστρέφουν Ελλάδα

Στα πέτρινα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων περίπου 600.000 νέοι έφυγαν από τη χώρα αναζητώντας εργασία με καλύτερη αμοιβή και καλύτερες προοπτικές κοινωνικής και οικονομικής προόδου.

Η γενιά του brain drain έχει αρχίζει να επιστρέφει στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat ανέφερε χθες ότι έχουν επιστρέψει 350.000 περίπου από τους 600.000 Ελληνες που έφυγαν στο εξωτερικό την περίοδο 2010-2021.

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, όπως είπε, είναι η πραγματική σύγκλιση των εισοδημάτων με τον μέσο όρο της ΕΕ, προσθέτοντας ότι για την προσέλκυση των νέων που έφυγαν στο εξωτερικό η κυβέρνηση δίνει κίνητρα όπως η έκπτωση 50% επί του εισοδήματος για τα πρώτα επτά έτη για τα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.

To Top