Υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και ανθρωπιστικές οργανώσεις χαρακτήρισαν «περισσότερο από καταστροφική» την κατάσταση στη Γάζα, όπου ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς εισήλθε την Κυριακή στον έβδομο μήνα.

«Σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε ερείπια. Δάσκαλοι, γιατροί, εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανώσεων σκοτώνονται. Ο λιμός είναι επικείμενος», έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X η επικεφαλής της UNICEF Κάθριν Ράσελ, αναφέροντας ότι έχουν σκοτωθεί περισσότερα από 13.000 παιδιά, σύμφωνα με τις στατιστικές των υπηρεσιών υγείας της Γάζας, οι οποίες διοικούνται από τη Χαμάς.

«Το επίπεδο και η ταχύτητα των καταστροφών προκαλεί σοκ. Τα παιδιά έχουν ανάγκη μια κατάπαυση του πυρός ΤΩΡΑ», πρόσθεσε.

Η κατάσταση είναι «περισσότερο από καταστροφική», επισήμανε ο Ζαγκάν Σαπαγκέν, γενικός διευθυντής της IFRC, της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

«Εκατομμύρια ζωές απειλούνται από την πείνα», προειδοποίησε. «Ένα κύμα ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει οπωσδήποτε να φθάσει σ’ αυτούς που το έχουν ανάγκη. Όχι αύριο, αλλά τώρα».

Ο επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (OCHA) Μάρτιν Γκρίφιθς είχε χαρακτηρίσει χθες, Σάββατο, «προδοσία της ανθρωπότητας» τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα.