Σε συναγερμό βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της Δανίας, εξαιτίας ενός ελαττωματικού πυραύλου Harpoon που χρησιμοποιήθηκε σε στρατιωτική άσκηση, με αποτέλεσμα να κλείσει ο εναέριος χώρος.

Το περιστατικό έγινε κοντά στον Ναυτικό Σταθμό Korsør, με τις αρχές να ζητούν από τα πλοία να αποφύγουν την περιοχή προς τη γέφυρα Great Belt.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας εξέδωσαν ανακοίνωση και χάρτη με την περιοχή που θεωρείται επικίνδυνη, λόγω του ελαττωματικού Harpoon.

Ο χάρτης που δόθηκε στη δημοσιότητα

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Από τη Διοίκηση Άμυνας

Το πρόβλημα προέκυψε σε σχέση με μια υποχρεωτική δοκιμή όπου ο εκτοξευτής, ο προωθητής, είναι ενεργοποιημένος και προς το παρόν δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί.

Οι ειδικοί βρίσκονται καθ’ οδόν για να διορθώσουν το πρόβλημα.

Μέχρι να απενεργοποιηθεί ο εκτοξευτήρας, υπάρχει κίνδυνος ο πύραυλος να εκτοξευθεί και να πετάξει μερικά χιλιόμετρα μακριά.

Ο πύραυλος Harpoon είναι ένας ζωντανός πύραυλος, αλλά μόνο ο προωθητικός πύραυλος ενεργοποιείται για τη δοκιμή, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος ο πύραυλος να εκραγεί ή να φτάσει μακρύτερα από ό,τι μπορεί να σηκώσει ο προωθητικός πύραυλος.

Η περιοχή κινδύνου εκτιμάται ότι βρίσκεται σε απόσταση έως 5-7 χλμ. από τον Ναυτικό Σταθμό Korsør με νότια κατεύθυνση και όχι προς την κατεύθυνση της γέφυρας Great Belt.

Η αστυνομία και η Ναυτιλιακή Αρχή της Δανίας έχουν ενημερωθεί και τα πλοία που βρίσκονται προς την κατεύθυνση της επικίνδυνης ζώνης προειδοποιούνται και τους ζητείται να περιμένουν την επίλυση του προβλήματος».