Κόσμος

Εκλογές στην Πολωνία τον Οκτώβριο με διακύβευμα τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση

AP23220546556725

Εκλογές στην Πολωνία τον Οκτώβριο με διακύβευμα τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Στις 15 Οκτωβρίου πρόκειται να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία, με το διακύβευμα να κρίνει τις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχουν εντάσεις στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Το αποτέλεσμα των εκλογών στο μεγαλύτερο ανατολικό κράτος-μέλος του μπλοκ είναι πιθανό να επηρεάσει την προοπτική αναθέρμανσης των σχέσων μεταξύ Βαρσοβίας και Βρυξελλών, σχέσεις που έχουν επιδεινωθεί από διαμάχες για ζητήματα όπως το κράτος δικαίου και η μετανάστευση.

Οι εκλογές θα αποφασίσουν επίσης ποιο κόμμα θα ηγηθεί της χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ και βασικού συμμάχου της Ουκρανίας – και θα οδηγήσει την Πολωνία σε μια περίοδο αυξανόμενης αστάθειας στα ανατολικά σύνορά της, εν μέσω ανησυχίας για την παρουσία μισθοφόρων της Wagner στη Λευκορωσία και την αύξηση του αριθμού των μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015, διατηρεί οριακό προβάδισμα έναντι του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της φιλελεύθερης Πλατφόρμας Πολιτών (PO).

Ωστόσο, ακόμη κι αν ο νικητής των εκλογών του 2015 και του 2019 καταφέρει μια άνευ προηγουμένου τρίτη κατά σειρά εκλογική νίκη, είναι απίθανο να εξασφαλίσει πλειοψηφία στη Βουλή, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού με το ακροδεξιό κόμμα Συνομοσπονδία.

Το PiS έχει επικεντρώσει μέχρι στιγμής την εκστρατεία του στην αύξηση του ύψους των οικονομικών ενισχύσεων στο πλαίσιο της πολιτικής του για τα επιδόματα τέκνων, ενώ διαμηνύει ότι θα τηρήσει σκληρή γραμμή για την ασφάλεια των συνόρων και επικρίνει, όπως λέει, την υποτελή προσέγγιση του PO στις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ και τη Γερμανία.

Το κόμμα σχεδιάζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη συμφωνία της ΕΕ για τη μετανάστευση, στην οποία αντιτίθεται η σημερινή πολωνική κυβέρνηση. Μάλιστα, το δημοψήφισμα ενδέχεται να διεξαχθεί την ίδια ημέρα με τις βουλευτικές εκλογές.

To Top