Πολιτική

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των υποψηφίων με το βλέμμα στραμμένο στον δεύτερο γ…

syriza 2

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των υποψηφίων με το βλέμμα στραμμένο στον δεύτερο γύρο

Πριν καν διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου για την ανάδειξη του νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, γίνονται ήδη σχέδια και καταστρώνονται πλάνα για τον… δεύτερο γύρο. Κι αυτό γιατί όλα συντείνουν στο γεγονός πως δεν πρόκειται κανένας εκ των υποψηφίων να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% συν μια ψήφο από την πρώτη Κυριακή. Οπότε στα επιτελεία των επίδοξων προέδρων συζητείται η στρατηγική του δεύτερου γύρου.

Τα πρόσωπα που φαντάζουν ως φαβορί, θέτουν επί τάπητος την τακτική που θα ακολουθήσουν έναντι του αντιπάλου τους. Παράλληλα όμως, προβαίνουν και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με τα επιτελεία των συνυποψηφίων τους, ούτως ώστε να τους στηρίξουν στον δεύτερο γύρο. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως τέτοιου είδους συζητήσεις δεν έχουν γίνει μόνο σε επίπεδο συνεργατών, αλλά και μεταξύ των ίδιων των υποψηφίων, καθώς μονάχα σε αυτό το επίπεδο μπορούν τα τεθούν επί τάπητος και τα όποια «ανταλλάγματα» μιας ενδεχόμενης στήριξης στον δεύτερο γύρο όσων τερματίσουν ερχόμενη Κυριακή από την τρίτη θέση και κάτω.

Η αλήθεια είναι πως αν και ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε νέα πνοή και ενδιαφέρον στη διαδικασία με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, η Έφη Αχτσιόγλου εξακολουθεί να παραμένει το φαβορί για τη θέση του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πέρα από τις κυλιόμενες σφυγμομετρήσεις που διεξάγονται αυτές τις ημέρες, η ίδια ένδειξη προκύπτει και από τις στοιχηματικές εταιρείες.

syriza1 1
Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των υποψηφίων με το βλέμμα στραμμένο στον δεύτερο γ... 3

Ειδικότερα, η νίκη της Έφης Αχτσιόγλου στις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής έχει απόδοση μόλις 1,25. Δηλαδή, εάν κάποιος ποντάρει στο πρόσωπό της 100 ευρώ, θα πάρει πίσω 125, ήτοι κέρδος της τάξης των 25 ευρώ. Την ίδια ώρα η νίκη του Στέφανου Κασσελάκη δίνει 4, του Ευκλείδη Τσακαλώτου 19, του Νίκου Παππά 29 και του Στέφανου Τζουμάκα 101 (δηλαδή αν κάποιος ποντάρει 100 ευρώ και νικήσει στην κούρσα της διαδοχής ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει… 10.100 ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος στην Έφη Αχτσιόγλου οι εταιρείες στοιχημάτων έδιναν απόδοση 1,50 ωστόσο όσο περνούν οι μέρες η απόδοση αυτή πέφτει, δείχνει δηλαδή να έχει όλο και μεγαλύτερο πρόκριμα, φθάνοντας σήμερα στο 1,25 που προαναφέραμε. Την ίδια ώρα όλες οι στοιχηματικές φέρουν στην αμέσως επόμενη θέση τον κ. Κασσελάκη.

Άρα, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, στον δεύτερο γύρο θα περάσουν η Έφη Αχτσιόγλου με τον Στέφανο Κασσελάκη με τον πρόεδρο να αναδεικνύεται τελικά στις 17 Σεπτεμβρίου. Σε μια τέτοια περίπτωση οι δυο τους θα στραφούν προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Νίκο Παππά και τον Στέφανο Τζουμάκα, ζητώντας μια δήλωση στήριξης και κατ’ επέκταση παρότρυνσης των ψηφοφόρων τους να ακολουθήσουν τις ανάλογες επιταγές. Επί παραδείγματι, εάν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο, αναμένεται να ταχθεί στο πλευρό της Έφης Αχτσιόγλου.

Θυμίζουμε ότι το εκλογικό σώμα δεν πρόκειται να μεταβληθεί αριθμητικά μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου. Έτσι, στον πρώτο γύρο θα έχουν δικαίωμα ψήφου όσα μέλη εγγραφούν έως και τις 10 Σεπτεμβρίου (ανήμερα δηλαδή της εκλογικής διαδικασίας). Όποιες όμως τυχόν εγγραφές γίνουν μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, δεν θα μπορούν ν’ αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου.

To Top