Τεχνολογία

Εκτοξεύτηκε ο «Ευκλείδης»: Αποστολή του η αποκάλυψη των μυστηρίων του σκοτεινού σύμπαντος

Clipboard01 5

Εκτοξεύτηκε ο «Ευκλείδης»: Αποστολή του η αποκάλυψη των μυστηρίων του σκοτεινού σύμπαντος

Ένα τηλεσκόπιο βάρους δύο τόνων, το οποίο πήρε το όνομά του από τον αρχαίο Έλληνα μαθηματικό Ευκλείδη, ξεκίνησε το μακρινό ταξίδι του ενός εκατομμυρίου χιλιομέτρων, με αποστολή την αποκάλυψη των μυστηρίων του σκοτεινού σύμπαντος.

Περίπου στις έξι το απόγευμα από το ακρωτήριο Κανάβεραλ ο «Ευκλείδης» ενσωματωμένος σε ειδικό πύραυλο της SPACEX – τον ΦΑΛΚΟΝ 9 εκτοξεύτηκε για το ταξίδι του.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας να ρίξει φως στα πιο μυστηριώδη κοσμικά φαινόμενα, όπως η σκοτεινή ενέργεια και η σκοτεινή ύλη – δυνάμεις που αντιστοιχούν στο 95% του σύμπαντος. Αναμένεται μάλιστα να βοηθήσει στο να κατανοήσουμε περισσότερό τους νόμους της βαρύτητας.

Η αποστολή θα ολοκληρωθεί σε έξι χρόνια και αναμένεται συνολικά να κοστίσει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Μετά από μία σύντομη παραμονή πανω στο Φάλκον – το τηλεσκόπιο θα αποσπαστεί και για ένα μήνα θα ταξιδεύει ώστε να φτάσει στο λεγομενο δεύτερο σημείο Λαγκράνζ (L2), όπου οι βαρυτικές δυνάμεις της Γης και του Ήλιου είναι περίπου ίσες, στα 1,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.

To Top