Οικονομία

Ελεγχοι μέσω δορυφόρου σε φορτηγά και κοντέινερ

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ

Σημαντικά έργα, προϋπολογισμού άνω των 322 εκατ. ευρώ, που αφορούν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την κυβερνοασφάλεια και την ψηφιοποίηση μεγάλου όγκου αρχείων στην Υγεία και στη Δικαιοσύνη αναμένεται να μπουν σύντομα σε τροχιά υλοποίησης από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ), στο πλαίσιο των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ειδικότερα, εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να δημοπρατηθεί το κρίσιμο έργο για το «Σύστημα Παρακολούθησης Επαγγελματικών Οχημάτων και Εμπορευματοκιβωτίων», προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, με φορέα υλοποίησης την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Με το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά η προσπάθεια πάταξης του λαθρεμπορίου στη χώρα. Ηδη ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση και πλέον ο διαγωνισμός βρίσκεται στη διαδικασία των εγκρίσεων. Κύριος στόχος είναι ο έλεγχος των κυκλωμάτων λαθρεμπορίου καυσίμων, τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών κ.λπ., τα οποία ζημιώνουν τα κρατικά ταμεία με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Στο εξής, τα φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων και τα εμπορευματοκιβώτια που θα διακινούνται θα εφοδιαστούν με συστήματα GPS Trackers και η κυκλοφορία τους θα ελέγχεται μέσω δορυφόρου και άλλων συστημάτων που θα εγκατασταθούν στη χώρα. Το νέο σύστημα θα επιτρέψει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της ΑΑΔΕ να παρακολουθούν online τη διακίνηση των αγαθών σε όλα τα στάδια. Μεταξύ άλλων, το σύστημα θα καταγράφει αυτόματα και θα φωτογραφίζει τα διερχόμενα οχήματα, θα αναγνωρίζει ταξιδιωτικά έγγραφα, θα εντοπίζει τη θέση των φορτηγών και των κοντέινερ, ενώ θα διενεργεί και αναλύσεις επικινδυνότητας φορτίων.

Σε όλα τα φορτηγά που κυκλοφορούν στη χώρα θα τοποθετηθούν 10.740 συσκευές GPS-Trackers για δορυφορική παρακολούθηση, ενώ οι τελωνειακές Αρχές θα προμηθευτούν δεκάδες σταθερές γεφυροπλάστιγγες, οχήματα με ακτίνες X-Rays, κινητές μονάδες ελέγχου και αναγνώρισης οχημάτων, κάμερες παρακολούθησης, καθώς και το κατάλληλο λογισμικό για όλα τα απαραίτητα συστήματα.

Κυβερνοασφάλεια.

Προς το Ταμείο Ανάκαμψης οδεύει άλλο ένα μεγάλο έργο, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, που αφορά την κυβερνοασφάλεια τεσσάρων φορέων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το συγκεκριμένο έργο η ΚτΠ έχει ζητήσει να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Μάλιστα, η ΚτΠ ολοκλήρωσε ήδη και τα τεύχη δημοπράτησης, ώστε όταν πάρει το «πράσινο φως» να προκηρυχθεί άμεσα. Ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα έργα που έχουν ήδη ενταχθεί ή οδεύουν προς το Ταμείο Ανάκαμψης, εμφανίζεται ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να είχε καθυστερήσεις, όμως τώρα «τρέχει» τα έργα με γρηγορότερους ρυθμούς από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

To Top