Οικονομία

Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων

1697548809 Snea default

Tη σημασία της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων υπογράμμισαν οι συμμετέχοντες στο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων «Η Αυξανόμενη Εξωστρέφεια της Ελληνικής Οικονομίας» που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, επισημαίνοντας τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να ενισχυθούν κλάδοι της οικονομίας με ισχυρό αποτύπωμα στις εξαγωγές.

Οι εξαγωγές κινούνται σε περιβάλλον αβεβαιότητας και εμφανίζουν μείωση το τελευταίο διάστημα, αλλά ταυτόχρονα η συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος συνιστά ενθαρρυντική εξέλιξη, ανέφερε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη, προσθέτοντας ότι «κόντρα στη διεθνή αβεβαιότητα και την επιδείνωση των συνθηκών στις διεθνείς αγορές κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειες σε αξία, και να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους με τους διεθνείς συνεργάτες τους».

Κίνητρα

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι «οι εξαγωγές βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ, καταγράφοντας την περίοδο 2018-2022 τη μεγαλύτερη αύξηση ως ποσοστό στο ΑΕΠ σε επίπεδο ΕΕ», ενώ έθεσε στόχο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Προανήγγειλε μάλιστα την κατάθεση νομοσχεδίου με κίνητρα για τη μεγέθυνση των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων (μέσω συγχωνεύσεων) και την ενίσχυση της καινοτομίας, αλλά και νομοσχεδίου που θα κάνει πιο ευέλικτες τις θυγατρικές του Υπερταμείου κατά το πρότυπο της ΔΕΗ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας επεσήμανε πως η κυβέρνηση εργάζεται με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και σε αυτό το πλαίσιο η προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης εστιάζεται: στη μείωση της γραφειοκρατίας με ένα νέο πληροφοριακό σύστημα ώστε να μπορεί να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση από το γραφείο του επενδυτή, σε οργανωμένους υποδοχείς που θα είναι βιομηχανικά και τεχνολογικά πάρκα, στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, σε νέα κριτήρια στον αναπτυξιακό νόμο (για καινοτομία, ESG κ.λπ.). Μάλιστα είπε ότι εντός του μήνα ξεκινάει ο νέος κύκλος του προγράμματος «Ερευνώ – Καινοτομώ» μέσω του οποίου θα διατεθούν 300 εκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά του ο Κώστας Φραγκογιάννης, υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, προανήγγειλε τη δημιουργία φορέα δικτύωσης και εξωστρέφειας με στόχο να είναι ενεργός έως το καλοκαίρι. Ο φορέας αυτός θα αποτελέσει το Ελληνικό Παγκόσμιο Δίκτυο σύνδεσης της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας με τα παγκόσμια κέντρα οικονομίας, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, με σκοπό τον εντοπισμό ευκαιριών και τη δημιουργία σταθερών μακροχρόνιων σχέσεων.

Τέλος, η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Σοφία Εφραίμογλου έκανε γνωστό ότι σχεδιάζεται στο ΕΒΕΑ η δημιουργία δομής μικροπιστώσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και η λειτουργία ειδικού HelpDesk, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου έκανε γνωστό ότι σύντομα θα ξεκινήσει η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για 36.000 ακίνητα της ΕΤΑΔ, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει προσέλκυση ξένου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

To Top