Κόσμος

Ένοχος κρίθηκε ο δράστης της χειρότερης αντισημιτικής επίθεσης στην ιστορία των ΗΠΑ

Ένοχος κρίθηκε ο δράστης της χειρότερης αντισημιτικής επίθεσης στην ιστορία των ΗΠΑ

Ο δράστης της χειρότερης αντισημιτικής επίθεσης στην ιστορία των ΗΠΑ κρίθηκε ένοχος σήμερα για ανθρωποκτονίες και δεκάδες εγκλήματα μίσους και βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή. Ο Ρόμπερτ Μπάουερς, ένας λευκός οδηγός φορτηγού, 50 ετών, δικαζόταν για 11 δολοφονίες που διέπραξε το 2018 μέσα στη συναγωγή «Δέντρο της Ζωής» στο Πίτσμπουργκ.

Οι ένορκοι στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Πενσιλβάνιας χρειάστηκαν μόλις πέντε ώρες για να τον κρίνουν ένοχο. Τώρα, θα συνεδριάσουν ξανά για να αποφασίσουν αν θα πρέπει να του επιβληθεί η θανατική ποινή ή η ποινή των ισοβίων.

Ο Μπάουερς δικαζόταν συνολικά για 63 κατηγορίες.

Στην προδικαστική φάση, οι δικηγόροι του Μπάουερς ζητούσαν να επιτραπεί στον πελάτη τους να δηλώσει ένοχος, ώστε να αποφύγει τη θανατική ποινή. Το υπουργείο Δικαιοσύνης όμως αρνήθηκε αυτήν τη συμφωνία όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στις 27 Οκτωβρίου 2018 ο Μπάουερς εισέβαλε στη συναγωγή φωνάζοντας «όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν»

Στις 27 Οκτωβρίου 2018 ο Μπάουερς εισέβαλε στη συναγωγή, σε μια εβραϊκή συνοικία του Πίτσμπουργκ, οπλισμένος με τρία πιστόλια και ένα ημιαυτόματο τουφέκι. Φωνάζοντας «όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν», άνοιξε πυρ και σκότωσε 11 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και μια 97χρονη.

Ο Μπάουερς δικαζόταν συνολικά για 63 κατηγορίες

Νωρίτερα, είχε αναρτήσει ρατσιστικά, αντισημιτικά και ξενοφοβικά μηνύματα σε έναν ακροδεξιό ιστότοπο. Οι συνήγοροι του Μπάουερς υποστηρίζουν ότι η επιβολή της θανατικής ποινής στον πελάτη τους θα ήταν αντισυνταγματική, επειδή αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα, όπως σχιζοφρένεια. Προκειμένου να του επιβληθεί η θανατική ποινή, θα πρέπει να υπάρξει ομόφωνη απόφαση των ενόρκων. Σε διαφορετική περίπτωση, θα καταδικαστεί σε ισόβια.

Ο Μπάουερ άνοιξε πυρ και σκότωσε 11 ανθρώπους
To Top