Κόσμος

Εντείνονται οι μάχες στη δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της Αιθιοπίας – Σταματούν όλες οι εσωτερικές πτ…

AP19133791539818

Εντείνονται οι μάχες στη δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της Αιθιοπίας – Σταματούν όλες οι εσωτερικές πτήσεις

Συνεχίζονται οι μάχες στην Αιθιοπία και ειδικά στη δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της χώρας, με την Ethiopian Airlines να ανακοινώνει πως διακόπτει όλες τις εσωτερικές πτήσεις.

Ο εθνικός αερομεταφορέας της Αιθιοπίας είχε διακόψει από την περασμένη εβδομάδα τα δρομολόγια προς άλλα τρία περιφερειακά αεροδρόμια, εκείνα του Γκοντάρ, της Λαλιμπέλα και της Ντέσι. Η Ethiopian Airlines είναι η μοναδική εταιρεία που πραγματοποιεί δρομολόγια εσωτερικού στη χώρα.

Την περασμένη Παρασκευή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Αμχάρα, την δεύτερη πολυπληθέστερη Πολιτεία της χώρας, όπου σημειώνονται πολύνεκρες μάχες, μόλις εννέα μήνες μετά το τέλος του καταστροφικού πολέμου στο γειτονικό Τιγκράι. Οι δυνάμεις της Αμχάρα, μεταξύ των οποίων και η εθνικιστική παραστρατιωτική ομάδα FANO, ήταν από τους βασικούς συμμάχους της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου που κράτησε δύο χρόνια, από τον Νοέμβριο του 2020, μέχρι τον Νοέμβριο του 2022. Όμως τον Απρίλιο επικράτησε ένταση, όταν ο πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ ανακοίνωσε ότι θέλει να διαλύσει τις «ειδικές δυνάμεις», δηλαδή της παραστρατιωτικές μονάδες που συγκροτήθηκαν σε πολλές Πολιτείες την τελευταία 15ετία. Οι εθνικιστές Αμχάρα θεωρούν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να αποδυναμώσει την περιοχή τους.

Οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των μαχητών της FANO εντάθηκαν και πολλές χώρες συνέστησαν τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στην περιοχή αυτήν.

Στην Μπαχίρ Νταρ, μάχες διεξάγονταν αργά το βράδυ της Δευτέρας και σήμερα το πρωί γύρω από το αεροδρόμιο, σύμφωνα με έναν κάτοικο που είπε ότι ονομάζεται Τεσφαχούν.

Λόγω των μαχών στη δυτική Αμχάρα έχουν μπλοκαριστεί από την περασμένη Τετάρτη 18 Ισπανοί τουρίστες και ο ξεναγός τους στο χωριό Αντίς Ζεμέν. Μία τουρίστρια, η Ίνμα Ντε Μπλας, μίλησε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο και εξήγησε ότι ήθελαν να πάνε από την Γκοντάρ στην Μπαχίρ Νταρ όμως «κάποιος είπε στον οδηγό να σταματήσει».

To Top