Οικονομία

Επιπλέον κίνητρα για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό

2012 01 24T120000Z 183792697 BM2E81O1B4901 RTRMADP 3 GERMANY

2012 01 24T120000Z 183792697 BM2E81O1B4901 RTRMADP 3 GERMANY

Η Γερμανία έχει ξεκινήσει σαφάρι για να καλύψει κενές θέσεις εργασίας που στη χώρα φτάνουν τα 1,8 εκατομμύρια και απειλούν την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Από την Κολομβία μέχρι τις Φιλιππίνες και την Ινδία η χώρα αναζητά εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, κάνοντας επιπλέον από τις αρχές αυτού του μήνα πιο εύκολη τη μετανάστευση τέτοιων εργαζομένων με αποδεδειγμένα ανάλογα προσόντα. Την ίδια στιγμή η Γερμανία αναζητά συνεχώς εργαζομένους από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι ανάγκες είναι τόσες που αντιπροσωπεία από τη Γερμανία επισκέφθηκε πρόσφατα την Κολομβία για να ενισχυθεί η συνεργασία και να δελεαστούν ειδικευμένοι εργαζόμενοι. Της αντιπροσωπείας ηγήθηκε ο ειδικός επίτροπος της χώρας για θέματα μετανάστευσης, Γιόακιμ Σταμπ. Από την πλευρά της η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φάεσερ έκανε λόγο για προσπάθεια μείωσης της παράνομης και ενίσχυσης της νόμιμης μετανάστευσης μεταξύ των δύο χωρών.

«Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες νέων εργαζομένων από την Κολομβία που θα ήθελαν να εργαστούν προσωρινά ή μόνιμα στη Γερμανία» δήλωσε ο Σταμπ. «Αυτό αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία, ειδικά για επαγγέλματα με έλλειψη στη Γερμανία, να προσελκύσουν νέους εξειδικευμένους εργαζομένους με κίνητρα» για δουλειά, είπε.

Τον Δεκέμβριο η Φάεσερ υπέγραψε συμφωνία μετανάστευσης με τη Γεωργία. Ακολούθησε τον Ιανουάριο του 2024 παρόμοια συμφωνία στενής συνεργασίας με το Μαρόκο. Προγραμματίζονται επίσης συμφωνίες με την Κένυα, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν.

Βιομηχανία, εμπόριο και υπηρεσίες.Με τα Γερμανικά Επιμελητήρια Βιομηχανίας και Εμπορίου (DIHK) να προσδιορίζουν τις κενές θέσεις εργασίας στα επίπεδα των 1,8 εκατομμυρίων, βιομήχανοι και έμποροι προειδοποιούν ότι κινδυνεύουν βασικοί κλάδοι της εγχώριας οικονομίας.

Μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν και στις υπηρεσίες. Είναι ενδεικτικό ότι με πολλές θέσεις στην υγειονομική περίθαλψη να παραμένουν κενές, η Γερμανία έχει στραφεί προς τις Φιλιππίνες για να προσελκύσει νοσοκόμες και νοσοκόμους. Για τον λόγο αυτόν ο ίδιος ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς είχε συνάντηση με τον πρόεδρο των Φιλιππινών Φέρντιναρντ Μάρκος Τζούνιορ στο Βερολίνο, με τον ηγέτη της Γερμανίας να αναφέρει πως οι Φιλιππίνες «έχουν έναν θησαυρό από καλά καταρτισμένους εργάτες»,

Ο Σολτς επισήμανε ότι η εργασιακή συνεργασία με το έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι ένας σημαντικός τομέας για τη Γερμανία, προσθέτοντας ότι θέλει να σημειώσει πρόοδο εδώ με «πολύ συγκεκριμένο τρόπο». Ο Μάρκος από την πλευρά του έκανε κι αυτός λόγο για το αυξανόμενο εργατικό δυναμικό στον τομέα της Υγείας στη Γερμανία από τις Φιλιππίνες, προβλέποντας ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του αριθμού αυτού. Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 6.000 φιλιππινέζοι νοσοκόμοι και νοσοκόμες που εργάζονται στη Γερμανία.

Προσέγγιση έχει γίνει και σε αριθμό από τους 43.000 φοιτητές από την Ινδία που σπουδάζουν στη Γερμανία. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ξένων φοιτητών στη χώρα, από τον οποίο το Βερολίνο ελπίζει να αντλήσει εργατικό δυναμικό σε σειρά κλάδων για να καλύψει τις ελλείψεις.

Αλλαγές στη νομοθεσία. Για να προσελκύσει ξένους εργαζομένους η Γερμανία άλλαξε τη νομοθεσία περί μετανάστευσης με ισχύ από την 1η Μαρτίου 2024. Μεταξύ άλλων, οι ρυθμίσεις για εξειδικευμένους εργαζομένους παρέχουν επιλογή διαμονής για αλλοδαπούς βάσει πρακτικής εργασιακής εμπειρίας. Πλέον άτομα από τις λεγόμενες τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα μπορούν να εργαστούν στη Γερμανία εάν έχουν τουλάχιστον δύο χρόνια εργασιακή εμπειρία και διαθέτουν τίτλο επαγγελματικής ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που αναγνωρίζεται από το κράτος στη χώρα καταγωγής τους.

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φάεσερ και ο υπουργός Εργασίας Χιουμπέρτους Χέιλ χαρακτήρισαν τους νέους κανονισμούς σημαντικό πυλώνα για την αντιμετώπιση του κενού δεξιοτήτων στη Γερμανία. «Μειώνουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια και κάνουμε τη Γερμανία πιο ελκυστική για ξένους ειδικευμένους εργαζομένους» υποστήριξε η Φάεσερ.

To Top