Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης θα είναι το κυρίαρχο αλλά όχι το μοναδικό θέμα σήμερα και αύριο στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Οι 27 ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συζητήσουν αναλυτικά για την στήριξη στην Ουκρανία, θα εκφράσουν τις θέσεις τους για την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και βιομηχανία, θα εξετάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα με το βλέμμα και στην Αίγυπτο την οποία επισκέφθηκαν πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός, η Πρόεδρος της Κομισιόν και άλλοι 4 ηγέτες της ΕΕ ενώ στο τραπέζι θα πέσουν και το αγροτικό και η διεύρυνση.

Κοινός βηματισμός και στην άμυνα

Με την θέση ότι πρέπει οι προσπάθειες να είναι κοινές για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας αλλά και τις προμήθειες της ΕΕ θα προσέλθει στην Σύνοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Άλλωστε, η Ελλάδα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έχει βαρύνοντα λόγο καθώς είναι από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ με ένα από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν ποσοστά αμυντικών δαπανών στη Συμμαχία.

Θα ζητήσει από τους ομολόγους του να εξευρεθεί τρόπος η Ευρώπη να ξοδεύει πιο έξυπνα στην άμυνα.

Επίσης, αυτό που αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός όσον αφορά στην Ουκρανία θα είναι ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος για κοινές προμήθειες αμυντικού υλικού στην Ουκρανία με αποζημίωση των κρατών-μελών για αμυντικό υλικό ευρωπαϊκής προέλευσης.

Σε ό,τι αφορά την συμμετοχή τρίτων χωρών στην αμυντική στήριξη της Ουκρανίας, η θέση της Ελλάδας είναι ότι αυτή θα πρέπει να γίνει μέσω των σχημάτων που έχουν ήδη διαμορφωθεί, υπό την προϋπόθεση ότι τρίτες χώρες δεν παρακάμπτουν τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας.

Θα επισημάνει ακόμα ότι πρέπει να συζητηθεί σοβαρά το πως και από που θα βρεθούν πόροι για την χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, ενώ θα επαναλάβει ότι δεν είναι αρκετή η πρόβλεψη στους νέους δημοσιονομικού κανόνες να εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες κατά την διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.

Όσα έζησε στην Ουκρανία

Ευρωπαϊκή άμυνα, Ουκρανία, Μέση Ανατολή και αγροτικό στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής – Με ποιες θέσεις προσέρχεται η Ελλάδα 2

Ως ο ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε πιο πρόσφατα την Ουκρανία, θα ενημερώσει τους ομολόγους του για όσα συζήτησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και όσα έζησε στην Οδησσό με την πυραυλική επίθεση που έγινε σε απόσταση αναπνοής από την ελληνική αποστολή.

Θα υπογραμμίσει επίσης τη σημασία του ουκρανικού Νότου, με αιχμή τον ουκρανικό θαλάσσιο διάδρομο για την εξαγωγή αγαθών.

Ανησυχία για τη Γάζα

Όπως και στο πρόσφατο ταξίδι του στην Αίγυπτο έτσι και σήμερα ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την αυξανόμενη ανησυχία της Ελλάδας για τις μεγάλες απώλειες αμάχων και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Θα υπογραμμίσει την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός, απελευθέρωσης όλων των ομήρων και διάνοιξης όλων των οδών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να ανακουφιστούν οι αθώοι πολίτες.

Θα τονίσει ότι είναι σημαντικό να αποτραπεί η περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής και θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλλει σε κάθε προσπάθεια που θα οδηγήσει στην επίτευξη περιφερειακής σταθερότητας.

Πράσινη ανάπτυξη ναι αλλά με πιο αργούς ρυθμούς

Στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι Βρυξέλλες πολιορκούνταν από αγρότες και μπορεί για κάποιους το θέμα να έχει μπει σε δεύτερη μοίρα αλλά όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει στους 26 ηγέτες της ΕΕ ότι ορισμένα από τα βήματα που έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια όσον αφορά στην πράσινη μετάβαση άσκησαν υπερβολική πίεση στους αγρότες και πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι η πράσινη μετάβαση θα υλοποιηθεί με ρυθμούς που δεν θα επηρεάσουν σημαντικά το εισόδημά τους.