Ελλάδα

Έξι οι νεκροί της κακοκαιρίας Daniel – Εκατοντάδες διασώθηκαν – Κραυγή αγωνίας από εγκλωβισμένους στ…

diasoseis

Έξι οι νεκροί της κακοκαιρίας Daniel – Εκατοντάδες διασώθηκαν – Κραυγή αγωνίας από εγκλωβισμένους στην Καρδίτσα

Δύο ακόμα ηλικιωμένες γυναίκες εντοπίστηκαν νεκρές στην Αστρίτσα Καρδίτσας νωρίτερα, το απόγευμα της Πέμπτης. Πρόκειται για μια 75χρονη και μια 85χρονη, οι οποίες ήρθαν να προστεθούν στους προηγούμενους τέσσερις νεκρούς που έχει αφήσει πίσω της η κακοκαιρία Daniel.

Οι δύο γυναίκες σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες βρέθηκαν νεκρές μέσα στο σπίτι τους. Ένας συγγενής τους ήταν εκείνος που ζήτησε από τους άνδρες της ΕΜΑΚ να μπουν στο σπίτι για να τις ψάξουν. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ έσπευσαν στο σπίτι, όμως βρήκαν και τις δύο γυναίκες νεκρές.

Φόβοι για πολλά θύματα

Μιλώντας σε δελτίο του ΣΚΑΪ, κάτοικος της περιοχής έκανε έκκληση να πάει κάποιος να σώσει εκείνη και την οικογένειά της από το σπίτι της. Ευτυχώς, το σπίτι της είναι διώροφο, καθώς το νερό έχει καλύψει μέχρι και τις οροφές των πρώτων σπιτιών.

«Είμαστε στο σπίτι μας, είναι διώροφο. Το κάτω σπίτι έχει πλημμυρίσει τελείως. Έχουμε πάρει δύο ηλικιωμένους μαζί μας. Το νερό έχει φτάσει στα 2 μέτρα. Βοήθεια δεν έχουμε από κανένα, ούτε νερό, ούτε φαγητό», είπε η ταραγμένη γυναίκα.

Η ίδια συγκλόνισε, όταν ανέφερε πως «πάντως, πρέπει να έχουμε και πάρα πολλά θύματα. Έχουνε πέσει πάρα πολλά σπίτια». Στην ερώτηση της δημοσιογράφου αν έχει δει με τα μάτια της σπίτια που έχουν πέσει, η ίδια απάντησε καταφατικά. «Έχουμε τρία σπίτια που έχουν πέσει και ένα είναι τώρα ετοιμόρροπο. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν άτομα μέσα».

«Ο γείτονας που ήταν απέναντι τον μετέφεραν οι πυροσβέστες αγκαλιά στο σπίτι μας. Είναι μια χαρά στην υγεία του. Αλλά δεν έχουμε νερό, θέλουμε βοήθεια. Δεν υπάρχει ούτε μια βάρκα ούτε καμία βοήθεια», απάντησε στο εάν βλέπει κανέναν γύρω που θα μπορούσε να τη σώσει. «Οι μονοκατοικίες έχουν πλημμυρίσει, έχουν 2 μέτρα νερό μέσα».

Η Χαρούλα Πετροπούλου, επίσης κάτοικος του Παλαμά Καρδίτσας, μιλώντας στο MEGA, αναφέρθηκε σε έναν ηλικιωμένο του οποίου το σπίτι κατέρρευσε ενώ ο ίδιος κοιμόταν μέσα, ενώ μιλά για παραπάνω από 20 πλίνθινα σπίτια που έχουν καταρρεύσει στην περιοχή.

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Η βροχή σταμάτησε 15:30. 16:00 ώρα έσπασε το φράγμα του Σταυρού, που ήρθε το νερό μέσα. Από χθες το βράδυ κάνουμε έκκληση να σπάσει ο δήμαρχος το φράγμα προς την άλλη πλευρά. Κάτι που δεν έγινε. Έχει πλημμυρίσει αρκετό κομμάτι μέχρι τις 04:30 – 05:00 και πνιγόντουσαν και ακούγονταν φωνές.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν γνωρίζω αν έχουν επιζήσει, αν είναι καλά. Ένας άνθρωπος κοιμόταν σ’ αυτό το σπιτάκι που είναι στη μέση σπασμένο. Από εκεί βγήκαν τα σκυλιά περίπου στις 07:00 η ώρα
όταν γκρεμίστηκε το σπίτι. Εκείνη την ώρα άρχισε και έμπαινε και στο δικό μου σπίτι. Ο άνθρωπος αυτός δεν νομίζω αν ζει και δεν είναι ο μόνος γιατί μιλάμε για πάνω από 20 πλίνθινα σπίτια που έχουν πέσει στον Παλαμά».

Δραματικοί απεγκλωβισμοί

Στις στέγες των σπιτιών έχουν βρει καταφύγιο εγκλωβισμένοι κάτοικοι στο Βλοχό και στον Παλαμά, που «πνίγηκαν» από τα νερά. Δεκάδες απεγκλωβίστηκαν ωστόσο αρκετοί παρέμεναν εγκλωβισμένοι. Οι δρόμοι κλειστοί από τα φερτά υλικά που παρέσυραν οι χείμμαροι με την πρόσβαση να γίνεται είτε με βάρκες είτε με ελικόπτερα.

Στο γήπεδο Καρδίτσας καταφθάνουν ελικόπτερα με δεκάδες διασωθέντες που απεγκλωβίστηκαν από τον Παλαμά, την Αγία Τριάδα και άλλες περιοχές. Διασώθηκε και μία γυναίκα με τα δύο της παιδιά από τα Καλύβια Τρικάλων και μεταφέρθηκαν εκεί. Όσοι είναι καλά στην υγεία τους μεταφέρονται στο Α’ δημοτικό σχολείο Καρδίτσας ενώ όσοι έχουν προβλήματα υγείας μεταφέρονται στο νοσοκομείο.

Η ίδια μιλώντας στις κάμερες, σημείωσε: «Ήμασταν από τις 04:00 τα ξημερώματα μέσα σε μια πλάκα, μέσα σε ένα σπίτι που έβαλε νερό. Μετά πήγαμε σε άλλο σπίτι που κι αυτό έβαλε νερό και ανεβήκαμε ψηλά. Ευχαριστούμε τα παιδιά που μας διέσωσαν.

Εκεί τα πράγματα είναι χάλια. Στο απέναντι σπίτι είναι γεροντάκια μέσα, τα οποία προφανώς θα πνιγούν. Ακούγαμε ουρλιαχτά από τις 05:00 το ξημέρωμα και σπίτια να γκρεμίζονται. Τρακτέρ να πέφτουν πάνω σε σπίτια. Δεν κοιμήθηκα όλη τη νύχτα με τα παιδιά, γιατί ο σύζυγός μου ήταν σε άλλο χωριό εγκλωβισμένος.

Πήγα σε ένα άλλο σπίτι να ανέβω πιο ψηλά, αλλά δεν υπήρχαν ούτε σκαλιά, ούτε βεράντα. Δεν υπήρχε σήμα στο κινητό. Μόνο όταν ανεβαίναμε στην ταράτσα. Βοήθεια ζητούσαν και άλλοι άνθρωποι».

Στην ευρύτερη περιοχή του θεσσαλικού κάμπου, επιχείρησαν: 1 Super Puma της Πυροσβεστικής, 6 Agusta Bell της Πυροσβεστικής, 1 Agusta Bell Στρατού, 2 Super Puma του Στρατού.

To Top