Ελλάδα

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Δύσκολη δεύτερη νύχτα για τους κατοίκους – Τρία τα πύρινα μέτωπα

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Δύσκολη δεύτερη νύχτα για τους κατοίκους – Τρία τα πύρινα μέτωπα

Δύσκολη αναμένεται και η αποψινή νύχτα στην Αλεξανδρούπολη, όπου η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Στη Νίψα, το Δωρικό και μεταξύ Αμφιτρίτης και Μαΐστρου είναι τα δυσκολότερα μέτωπα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, ενώ όπως είπε σε Απαλό, Μαΐστρο και Άβαντα έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 198 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ σταμάτησαν τις ρίψεις τα εναέρια μέσα. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και των Ο.Τ.Α.

Δείτε βίντεο από τη Νίψα

Εικόνα που κόβει την ανάσα αυτή την ώρα (21:20) λίγο μετά την Νίψα με κατεύθυνση τον Άβάντα

Εικόνα που κόβει την ανάσα αυτή την ώρα (21:20) λίγο μετά την Νίψα με κατεύθυνση τον Άβαντα.Καίγονται – η φωτιά σέρνει παντού – έρμαιο του ανέμου όλη η πυρκαγιά.Όλο το ρεπορτάζ: https://bit.ly/3skRCCh

Posted by e-evros.gr on Sunday, August 20, 2023

Συνολικά έχουν εκκενωθεί 12 οικισμοί, ενώ οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης έλαβαν νέο μήνυμα να παραμείνουν, λόγω του καπνού, σε εσωτερικούς χώρους. Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

To απόγευμα της Κυριακής οι άνεμοι ενισχύθηκαν ξανά με συνέπεια να βρεθούν σε κίνδυνο οι κάτοικοι στο Δωρικό. Οι φλόγες μπήκαν στις αυλές των πρώτων σπιτιών και έδωσαν μάχη για τις απομακρύνουν και να σώσουν τις περιουσίες τους. Με την τιτάνια μάχη Πυροσβεστικής, κατοίκων και αλλαγής φοράς του ανέμου το Δωρικό σώθηκε.

Εννέα σπίτια και μία εκκλησία στα χωριά του δήμου της Τραϊανούπολης έχουν γίνει κάρβουνο, και αρκετά έχουν υποστεί ζημιές, η μεγάλη καταστροφή, όμως, έχει γίνει στις καλλιέργειες, τα μελίσσια και τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.

Τραυματίστηκαν επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής

Επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής που επιχειρούσαν στην περιοχή μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Πέντε διακομίστηκαν με αναπνευστικά προβλήματα ένας με τραύμα στο κάτω άκρο ενώ επιχειρούσε στην περιοχή Αγνάντια, ένας με οφθαλμολογικό πρόβλημα, και ένας με έγκαυμα στο χέρι.

Κλειστή η Εγνατία – Η Τουρκία έκλεισε τα σύνορα με τον Έβρο

Η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό Κήπων-Αλεξανδρούπολης διακόπτεται κατά διαστήματα, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης.

Την ίδια ώρα η νομαρχία της Αδριανούπολης γνωστοποίησε πως η συνοριακή πύλη των Ιψάλων προς την Ελλάδα στον Έβρο θα παραμείνει κλειστή λόγω της μεγάλης φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι έξοδοι από τη συνοριακή πύλη των Ιψάλων διακόπτονται μέχρι νεωτέρας και αναφέρεται το εξής: «Είναι σημαντικό οι επιβάτες μας που θέλουν να βγουν να προτιμήσουν τη συνοριακή πύλη Kapkule και άλλες συνοριακές πύλες για να αποφύγουν τυχόν κίνδυνο».

Meteo: Επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών τη Δευτέρα

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της Πυρομετεωρολογικής Ομάδας FLAME της μονάδας METEO/EAA, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς αναμένεται να παρουσιάσουν μικρή βελτίωση κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (20.08.2023/20:00 – 21.08.2023/04:00), επιδεινούμενες από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Αιτία των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, η χαμηλή σχετική υγρασία και οι ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως με βάση τα προγνωστικά στοιχεία, η περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται από νωρίς το πρωί της Δευτέρας να παραμείνει σε επίπεδα κάτω του 10 % σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, δυσχεραίνοντας έτσι τον έλεγχο της φωτιάς και ευνοώντας την περαιτέρω εξάπλωση της.

meteo
Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Δύσκολη δεύτερη νύχτα για τους κατοίκους – Τρία τα πύρινα μέτωπα 4

Σε γενική επιφυλακή η Πυροσβεστική τη Δευτέρα

Παράλληλα, σε γενική επιφυλακή τίθεται το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στην Περιφέρεια Αττικής και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Ευβοίας, Κορινθίας, Αργολίδας, λόγω του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5), προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο»

230821
Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Δύσκολη δεύτερη νύχτα για τους κατοίκους – Τρία τα πύρινα μέτωπα 5

Ταυτόχρονα, για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Από την Πυροσβεστική παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

To Top