Ελλάδα

Φωτιά στην Πάρνηθα: Τι είναι το φαινόμενο του πυρονέφους που δημιουργήθηκε

πάρνηθα

Φωτιά στην Πάρνηθα: Τι είναι το φαινόμενο του πυρονέφους που δημιουργήθηκε

Σκληρή μάχη με τις φλόγες δίνουν οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στην Πάρνηθα προσπαθώντας να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς στον Εθνικό Δρυμό. Στο μέτωπο επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα με την συνδρομή πυροσβεστικών αεροσκαφών που προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες που θα «φρενάρουν» την επέκταση της φωτιάς.

Εκρηκτική εξάπλωση και ακραία συμπεριφορά παρουσίασε νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης (23/08) η δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Τρίτη (22/08) στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας.

Η έκρηξη της φωτιάς στην Πάρνηθα προκάλεσε ποικίλα σχόλια για την πρωτοφανή της πορεία και δυναμική. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής νωρίτερα την έφερε ως παράδειγμα ακραίου φαινομένου.

Ειδικότερα, αυτό συνέβη όταν η πυρκαγιά εισήλθε στη βάση χαράδρας με πυκνή βλάστηση στις πλαγιές. Αυτό οδήγησε αρχικά στην αύξηση του πυροθερμικού φορτίου, με τα θερμά αέρια που παράγονται κατά την καύση να οδηγούνται προς την κορυφή της χαράδρας, θερμαίνοντας έτσι τα άκαυτα δασικά καύσιμα και δημιουργώντας ένα επαγωγικό, πολύ ισχυρό ρεύμα αέρα προς τα ανάντη (προς την κορυφή της χαράδρας), το οποίο και «τράβηξε» την πυρκαγιά μέχρι την κορυφή της χαράδρας με εκρηκτικό τρόπο (Εικόνα 1).

%CF%80%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%AD%CF%86%CE%BF%CF%82
Φωτιά στην Πάρνηθα: Τι είναι το φαινόμενο του πυρονέφους που δημιουργήθηκε 4

Χαρακτηριστικό αποτύπωμα της ακραίας συμπεριφοράς που παρουσίασε η πυρκαγιά αποτελεί άλλωστε και η παροδική δημιουργία πυρονέφους πάνω από την πυρκαγιά (Εικόνα 2). Τα πυρονέφη δημιουργούνται εξαιτίας των μεγάλων ποσών θερμότητας που εκλύει η φωτιά, οδηγώντας τελικά στη σύζευξή της με την ατμόσφαιρα (η φωτιά δημιουργεί τον δικό της καιρό).

%CF%80%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%AD%CF%86%CE%BF%CF%821
Φωτιά στην Πάρνηθα: Τι είναι το φαινόμενο του πυρονέφους που δημιουργήθηκε 5
To Top