Οικονομία

Φωτοβολταϊκά από RWE-ΔΕΗ στο Αμύνταιο μέσω ΤΑΑ

1697548809 Snea default

Στην υπογραφή δανειακών συμβάσεων με τους ενεργειακούς ομίλους RWE και ΔΕΗ έχουν προχωρήσει οι Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα για την κατασκευή τεσσάρων φωτοβολταϊκών έργων, συνολικής ισχύος 730 MWp (691 MWac), στο Αμύνταιο της Δυτικής Μακεδονίας, με τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Τα έργα αναπτύσσονται, εντός των ορίων του πρώην λιγνιτικού πεδίου Αμυνταίου, από την εταιρεία ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή ΑΕ, στην οποία συμμετέχουν η RWE Renewables Europe & Australia (51%) και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (49%), θυγατρικές της RWE και της ΔΕΗ αντιστοίχως.

Η πρώτη χρηματοδότηση αφορά την κατασκευή τριών φωτοβολταϊκών έργων με συνολική εγκατεστημένη ισχύ περίπου 280 MWp (259 MWac). Η χρηματοδότηση των έργων, συνολικού ύψους €196 εκατ., θα γίνει με πόρους του ΤΑΑ συνολικού ύψους €98 εκατ. και με συνολικό τραπεζικό δανεισμό ύψους €59 εκατ., κατ’ αναλογία από τις Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα, μέσω ξεχωριστών δανειακών συμβάσεων για κάθε έργο, ενώ η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή θα συμμετάσχει με €39 εκατ. ίδια κεφάλαια συνολικά. Τα έργα προβλέπεται να τεθούν σε λειτουργία έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025.

Η δεύτερη χρηματοδότηση αφορά την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου «Ορυχείο ΔΕΗ Αμύνταιο» (ομάδα έργου ΙΙΙ), συνολικής ισχύος περίπου 450 MWp (432 MWac). Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα €255,4 εκατ., εκ των οποίων €127,7 εκατ. θα καλυφθούν από πόρους του ΤΑΑ, €76,6 εκατ. θα προέλθουν από τραπεζικό δανεισμό κατ’ αναλογία από τις Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα, ενώ €51,1 εκατ. θα καλυφθούν από τη ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή με ίδια κεφάλαια. Το πάρκο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2025 και αποτελεί το τελευταίο έργο του χαρτοφυλακίου των 940 MWp (870 MWac) που αναπτύσσει η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή στην περιοχή του Αμυνταίου.

To Top