Πολιτική

Φουλ και πάλι οι μηχανές για τις αυτοδιοικητικές εκλογές – Τα «στοιχήματα» του Μαξίμου

mitsotakis 7

Φουλ και πάλι οι μηχανές για τις αυτοδιοικητικές εκλογές – Τα «στοιχήματα» του Μαξίμου

Ενάμιση μήνα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου και η γαλάζια κομματική μηχανή πατάει γκάζι για την κατάκτηση των 12+1 περιφερειών αλλά και την επικράτηση των γαλάζιων δημάρχων, επιχειρώντας σε τοπικό επίπεδο να κάμψει τις εσωκομματικές έριδες και να ενισχύσει τις γαλάζιες υποψηφιότητες.

Με «όπλο» τον νέο νόμο που καταργεί την απλή αναλογική με τον εκάστοτε περιφερειάρχη και δήμαρχο να εκλέγεται με 43%+1 ψήφο αποκτώντας πενταετή θητεία, στόχος του γαλάζιου επιτελείου δύο μόλις μήνες μετά την σαρωτική νίκη που κατέγραψε στις διπλές εθνικές εκλογές, είναι να βαφτεί και ο αυτοδιοικητικός χάρτης γαλάζιος. Και μπορεί το εγχείρημα να φαντάζει εύκολο καθώς το γαλάζιο λάκτισμα είναι μεγάλο, ωστόσο κάθε εκλογική μάχη έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και οι τοπικές κοινωνίες έχουν διαφορετικές προτεραιότητες από νόμο σε νόμο.

Σε κάθε περίπτωση, το σήμα που έχει εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ξεκάθαρο και θέτει τον πήχη ψηλά. «Δίνουμε ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα στις 13 εκλογικές αναμετρήσεις για την ανάδειξη των επόμενων περιφερειαρχών» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά, ενώ το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει νέο κύκλο περιοδειών στην περιφέρεια τόσο πριν, όσο και μετά τη ΔΕΘ.

Στο πλαίσιο αυτό δυναμικά έχει μπει στην προεκλογική του εκστρατεία ο υποψηφιος με το γαλάζιο «χρίσμα» για την περιφέρεια Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς με στόχο να επικρατήσει από την πρώτη Κυριακή (8/10) και αυτό γιατί υπάρχει ανησυχία για μειωμένη συμμετοχή στην δεύτερη (15/10), γεγονός που μπορεί να επιφέρει αποσυσπείρωση στους γαλάζιους ψηφοφόρους και συμπράξεις- συνέργιες στους έτερους υποψήφιους.

Νίκος Χαρδαλιάς
Φουλ και πάλι οι μηχανές για τις αυτοδιοικητικές εκλογές – Τα «στοιχήματα» του Μαξίμου 2

Για το λόγο αυτό έχει στήσει το δικό του επιτελείο, ολοκληρώνει τις προσεχείς ημέρες το παζλ του ψηφοδελτίου του με το συνδυασμό «Αττική μπροστά» στο οποίο συμμετέχουν ηχηρά ονόματα και πρόσωπα που προέρχονται από τον καλλιτεχνικό και αθλητικό χώρο. Ανάμεσα στις υποψηφιότητες θα βρίσκονται αυτές της αδερφής της Όλγας Κεφαλογιάννη, Χριστίνας, στο Κεντρικό τομέα αλλά και της συζύγου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, Άννας Μαρίας Φλώρου – Τσικρικώνη, με μεγάλη εμπειρία στα αυτοδιοικητικά, οι διάσημες ηθοποιοί Βάσια Παναγοπούλου και Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, η πρωταθλήτρια στίβου Έρρικα Πρεζεράκου, ο πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, και ο παλαίμαχος διεθνής τερματοφύλακας Βασίλης Κωνσταντίνου στον Κεντρικό Τομέα.

Ακόμα ο Ολυμπιονίκης πάλης Πέτρος Γαλακτόπουλος, ο παγκόσμιος πρωταθλητής του kick boxing Μιχάλης Ζαμπίδης και ο πρώην πρωταθλητής στον στίβο, Άγγελος Παυλακάκης θα είναι επίσης υποψήφιοι.

Η στρατηγική

Μεταβαλλόμενη διαρκώς είναι ωστόσο η στρατηγική σε κεντρικό επίπεδο καθώς η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος επηρεάζεται και από το κλίμα που επικρατεί. Μπορεί ακόμα η αντιπολίτευση να ψάχνει να βρει τα πατήματά της, ωστόσο για παράδειγμα οι πυρκαγιές και η ανεπάρκεια που φάνηκε και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πιθανό να απογοήτευσαν ακόμα και να εξόργισαν τους ψηφοφόρους και υποψήφιοι που μέχρι πριν λίγο καιρό φαινόταν ότι θα κάνουν «περίπατο» ακόμα και από την πρώτη Κυριακή, τώρα μπορεί να κινδυνεύουν. Για τον λόγο αυτό, η ομάδα που έχει αναλάβει να «τρέξει» και αυτή την εκλογική μάχη στην οδό Πειραιώς βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση έτσι ώστε να μην βρεθούν στις 8 Οκτωβρίου προ εκπλήξεων.

Άλλωστε ο χρόνος πλέον έχει λιγοστέψει με έναν «καθαρό» μήνα να μένει μέχρι τις κάλπες και με την ΔΕΘ να μεσολαβεί. Οι περιοδείες των κλιμακίων θα πυκνώσουν έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι καμία ψήφος δεν θα χαθεί και πως ο στόχος να βαφτούν γαλάζιες και οι 13 Περιφέρειες αλλά και οι μεγάλοι δήμου θα επιτευχθεί.

To Top