Πολιτική

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα εργαστεί για την αντιμετώπιση της κλιματικ…

gerapetritis1

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα εργαστεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Την πρόθεση να αναβαθμίσουν τη διμερή συνεργασία Ελλάδας-Χιλής, αλλά και τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες CELAC, της κοινότητας χωρών της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής συζήτησαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με το Χιλιανό ομόλογό του Alberto van Klaveren, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

«Ελλάδα και Χιλή εμπνεόμαστε από κοινές, θεμελιώδεις αξίες: τη δημοκρατία και την ειρήνη των λαών», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης.

Όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφώνησαν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων την οικονομία, την ενέργεια, την πράσινη ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τη ναυτιλία.

«Η Ελλάδα, παράλληλα, είναι έτοιμη να παράσχει τις καλές της υπηρεσίες για να προωθήσει τη συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Χιλής», ανέφερε.

gerapetritis 1
Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα εργαστεί για την αντιμετώπιση της κλιματικ... 3

Ευχαρίστησε ακόμη τον ομόλογό του για τη δέσμευση της Χιλής να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το 2025-2026.

«Η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα εργαστεί για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως αυτή της κλιματικής κρίσης, με το σκληρό πρόσωπο της οποίας ήρθαν αντιμέτωπες οι χώρες μας αυτή τη χρονιά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως επεσήμανε, με το Χιλιανό ομόλογό του τους συνδέει σε προσωπικό επίπεδο, «η αγάπη για τη νομική επιστήμη και το Δίκαιο, που αποτελεί τη βάση κάθε ευνομούμενης πολιτείας».

«Μοιραζόμαστε την πίστη στην ειρηνική επίλυση των διαφορών σε διακρατικό επίπεδο επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο κατ’ εξοχήν θεραπεύει ο φίλος υπουργός Εξωτερικών της Χιλής», ανέφερε. Σημείωσε ακόμη πως «πέρα από τις κοινές αξίες, είναι και οι ίδιοι οι άνθρωποι που ενώνουν τους λαούς μας».

«Eίναι η μικρή, αλλά δραστήρια ελληνική κοινότητα στη Χιλή, διακεκριμένο μέλος της οποίας είναι και η σύντροφος του Προέδρου της Χιλής, η Irina Karamanos, με καταγωγή από την Κύμη της Ευβοίας», ανέφερε. Αυτή, κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης, «είναι η δύναμη των λαών, όπως την αποτύπωσε στο συγκλονιστικό έργο-σύμβολο της ελευθερίας Canto General, ο νομπελίστας Χιλιανός ποιητής Πάμπλο Νερούδα, το οποίο μελοποίησε ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης μας, Μίκης Θεοδωράκης».

To Top