Κόσμος

Για επιτυχίες στο νοτιοανατολικό μέτωπο κάνει λόγο η Ουκρανία – Η αντεπίθεση προχωρά πιο αργά από τι…

Για επιτυχίες στο νοτιοανατολικό μέτωπο κάνει λόγο η Ουκρανία – Η αντεπίθεση προχωρά πιο αργά από τις προσδοκίες

Περισσότερες επιτυχίες στην αντεπίθεσή τους εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στο νοτιοανατολικό μέτωπο ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές δυνάμεις. Χθες, το Κίεβο ανακοίνωσε την απελευθέρωση ενός χωριού που αποτελούσε ρωσικό προπύργιο.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως η Ουκρανία σημείωσε πρόοδο νότια του Ουροζάινε, ενός χωριού στην περιφέρεια του Ντονέτσκ που το Κίεβο ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι ανακατέλαβε, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν να προωθηθούν σε νότιες κατεχόμενες περιοχές προς την Αζοφική Θάλασσα. «Προς την κατεύθυνση νότια του Ουροζάινε (τα ουκρανικά στρατεύματα) είχαν επιτυχία», δήλωσε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Άντριι Κοβαλιόφ. Ο εκπρόσωπος δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Ουροζάινε είναι το πρώτο χωριό που το Κίεβο λέει πως έχει ανακαταλάβει από τις 27 Ιουλίου, χρονικό διάστημα που είναι ενδεικτικό των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές δυνάμεις, καθώς προχωρούν μέσα από ναρκοθετημένες ρωσικές αμυντικές γραμμές χωρίς ισχυρή αεροπορική υποστήριξη. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων δυτικά της πόλης του Ντονέτσκ, που ελέγχεται από τους Ρώσους.

Ο Κοβαλιόφ ανέφερε, επίσης, σφοδρές μάχες στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χάρκιβ (Χάρκοβο) και γύρω από ένα ανατολικό χωριό όχι μακριά από το Μπαχμούτ, την πόλη που είχαν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις το Μάιο έπειτα από αιματηρές μάχες μηνών. «Ο εχθρός διεξήγαγε ανεπιτυχείς επιθετικές ενέργειες στην περιοχή της Σενκίβκα στην περιφέρεια του Χάρκιβ και της Μποντανίβκα στο Ντονέτσκ. Σφοδρές μάχες διεξάγονται εκεί», δήλωσε. «Προς την κατεύθυνση του Μπαχμούτ, αμυντικές (ουκρανικές) δυνάμεις συνεχίζουν να διεξάγουν επιθετικές ενέργειες νότια του Μπαχμούτ».

Ουκρανός στρατηγός δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως η Ρωσία επιτίθεται προς το Κουπιάνσκ, μια πόλη στην περιφέρεια του Χαρκίβ, όμως ο Κοβαλιόφ είπε ότι η Ουκρανία αποκρούει τις επιθέσεις αυτές, καθώς και τις ρωσικές επιθέσεις βόρεια του Μπαχμούτ και κοντά στην πόλη Λιμάν.

Η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, περιλαμβανομένων της χερσονήσου της Κριμαίας, του μεγαλύτερου μέρους της περιφέρειας του Λουχάνσκ και μεγάλων τμημάτων των περιφερειών του Ντονέτσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας.

Το Κίεβο λέει πως η αντεπίθεσή του προχωρά βραδύτερα απ’ ό,τι θα ήθελε λόγω των εκτεταμένων ρωσικών ναρκοπεδίων και των βαριά οχυρωμένων ρωσικών αμυντικών γραμμών.

To Top