Κόσμος

Για όλη τη ζωή της στη φυλακή η «διαβολική νοσοκόμα» – Η φρικιαστική ιστορία της Λούσι Λέτμπι

Lucy Letby II

Για όλη τη ζωή της στη φυλακή η «διαβολική νοσοκόμα» – Η φρικιαστική ιστορία της Λούσι Λέτμπι

Το υπόλοιπο μέρος της ζωής της στη φυλακή θα περάσει η Λούσι Λέτμπι, όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο. Η «διαβολική νοσοκόμα», όπως την αποκαλούν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, σκότωσε επτά νεογνά και αποπειράθηκε να δολοφονήσει και τουλάχιστον άλλα έξι βρέφη όσο εργαζόταν στο νοσοκομείο Countess of Chester, στη βορειοδυτική Αγγλία.

«Αυτή ήταν μια στυγνή, μεθοδική και κυνική σειρά βρεφοκτονιών….», δήλωσε ο δικαστής Τζέιμς Γκος, ο οποίος καταδίκασε τη Λέτμπι σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης. «Μια βαθιά μοχθηρία σε συνδυασμό με σαδισμό χαρακτήριζε τις πράξεις σας… Δεν έχετε μετανιώσει. Δεν υπάρχουν ελαφρυντικά… Θα περάσετε το υπόλοιπο της ζωής σας στη φυλακή», είπε ο δικαστής, αιτιολογώντας το ύψος της ποινής λόγω της «εξαιρετικής βαρύτητας» των εγκλημάτων.

Η Λούσι Λέτμπι αρνήθηκε να παρουσιαστεί σήμερα στο δικαστήριο για να ακούσει την ποινή της. Την απουσία της χαρακτήρισε ως τελική πράξη μοχθηρίας η μητέρα ενός εκ των θυμάτων βρεφών.

Η 33χρονη διέπραξε τις αποτρόπαιες πράξεις ενώ εργαζόταν νυχτερινές βάρδιες κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 2015 και 2016. Όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο η Λέτμπι δηλητηρίασε ορισμένα από τα βρέφη με ένεση ινσουλίνης, ενώ σε άλλα έκανε ενέσεις με αέρα. Επίσης τάιζε κάποια από τα νεογνά εξαναγκαστικά με γάλα.

Από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016, επτά βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα πέθαναν αιφνιδίως στο νοσοκομείο Countess of Chester χωρίς να υπάρχει κάποια προφανή αιτία θανάτου. Σε όλες τις τραγικές περιπτώσεις είχε εμπλακεί η Λούσι Λέτμπι, ως υπεύθυνη για τη φροντίδα των βρεφών.

Από έρευνα διαπιστώθηκε «η συνεχής κακόβουλη παρουσία όταν τα πράγματα πήγαιναν προς το χειρότερο».

Όπως ανέφερε η Daily Mail, αν και στη δίκη αρνήθηκε τις κατηγορίες, στο σπίτι της βρέθηκαν χειρόγραφες σημειώσεις στις οποίες παραδεχόταν τα φρικτά εγκλήματά της: «Τα σκότωσα επίτηδες γιατί δεν είμαι αρκετά καλή για να τα φροντίζω. Δεν θα κάνω ποτέ παιδιά ούτε θα παντρευτώ ούτε θα μάθω πώς είναι να κάνεις οικογένεια», «Είμαι ένας φρικτός, διαβολικός άνθρωπος» και «είμαι διαβολική, εγώ το έκανα αυτό».

Την περασμένη Παρασκευή η Λέτμπι κρίθηκε ένοχη από το δικαστήριο για αυτά τα εγκλήματά της. Η επιβολή ισόβιας κάθειρξης από δικαστήριο του Μάντσεστερ στην κατά συρροή βρεφοκτόνο -χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης- είναι πολύ σπάνια στο αγγλικό δίκαιο και κρίνεται ανάλογη με τη φρίκη που έχει προκαλέσει αυτή η υπόθεση. Μόλις τρεις γυναίκες στη Βρετανία έχουν καταδικαστεί στο στο παρελθόν σε αντίστοιχη ποινή, μεταξύ άλλων οι κατά συρροήν δολοφόνοι Μάιρα Χίντλεϊ, και Ρόζμαρι Γουέστ.

Πριν την ανακοίνωση της ποινής, στη δικαστική αίθουσα ακούστηκαν σήμερα συγκινητικές, σπαραχτικές αφηγήσεις από γονείς βρεφών που δολοφόνησε η Λέτμπι ή προσπάθησε να σκοτώσει, με τους γονείς να μιλούν για τη φρίκη και το τραύμα της απώλειας των μωρών τους. «Δεν υπάρχει ποινή που να συγκρίνεται με τη βασανιστική αγωνία που έχουμε βιώσει ως συνέπεια των πράξεών σας», είπε η μητέρα ενός νεογέννητου αγοριού, που δολοφονήθηκε στα χέρια της Λέτμπι.

Ανάμεσα στα θύματα της βρεφοκτόνου, δίδυμα ακόμη και τρίδυμα, δύο από τα οποία πέθαναν μέσα σε 24 ώρες το ένα από το άλλο μετά την επιστροφή από την άδειά της τον Ιούνιο του 2016. Το τρίτο σώθηκε, μετά τη συνεχή παράκληση των γονιών του να μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο. «Η Λούσι Λέτμπι κατέστρεψε τις ζωές μας. Ο θυμός και το μίσος που έχω απέναντί της δεν θα φύγουν ποτέ», είπε ο πατέρας των τριδύμων.

Μια μητέρα διδύμων, το ένα από τα οποία δολοφονήθηκε ενώ το άλλο επέζησε, είπε ότι ελπίζει η Λέτμπι να ζήσει για πολλά χρόνια και κάθε μέρα να υποφέρει για όσα έκανε. «Η οικογένειά μου δεν θα σε σκεφτεί ποτέ ξανά – από σήμερα είσαι ένα τίποτα», ανέφερε η μητέρα.

Η αστυνομία συνεχίζει να μελετά χιλιάδες φακέλους αναζητώντας πιθανά επιπλέον θύματα της Λέτμπι. Ο Guardian σε δημοσίευμά του ανέφερε ότι η αστυνομία διερευνά δεκάδες «ύποπτα» περιστατικά, στα οποία φέρονται ως θύματα 30 βρέφη. «Όταν διαπράττεις τέτοια φρικτά εγκλήματα, είναι δειλία να μην αντιμετωπίζεις τα θύματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, σχολιάζοντας την απουσία της Λέτμπι από το δικαστήριο.

To Top