Κόσμος

Γιατί όλο και περισσότερες γυναίκες στις ΗΠΑ στρέφονται στο Facebook για να βρουν δωρητή σπέρματος

pregnant

Γιατί όλο και περισσότερες γυναίκες στις ΗΠΑ στρέφονται στο Facebook για να βρουν δωρητή σπέρματος

Η Άντζελα προσπαθούσε επί 2 χρόνια να μείνει έγκυος μέσω τράπεζας σπέρματος. Αλλά μετά από αρκετές προσπάθειες, και με τα έξοδα να έχουν φτάσει τα 10.000 δολάρια, η Άντζελα ακόμα δεν είχε καταφέρει να συλλάβει παιδάκι.

«Άρχισε να γίνεται κοστοβόρο για εμάς», αναφέρει η ίδια στο businessinsider.com. Τότε, εκείνη και η σύζυγός της άρχισαν να ψάχνουν άλλες εναλλακτικές. Μια φίλη τους πρότεινε να ψάξουν ομάδες στο Facebook, που ασχολούνται με το να φέρουν σε επαφή δωρητές και άτομα που θέλουν να μείνουν έγκυες.

Έτσι η Άντζελα γνώρισε τον Kyle Gordy σε μια ομάδα του μέσου κοινωνικής δικτύωσης που λέγεται «Sperm Donations USA». Ο Kyle Gordy ήταν ανέκαθεν δωρητής σπέρματος και ισχυρίζεται πως μέσω των δωρεών του, έχουν γεννηθεί περίπου 70 παιδιά. Ο δωρητής αντάλλαξε μηνύματα με την άντζελα και τη σύζυγό της για δυο βδομάδες, πριν αποφασίσουν να συναντηθούν όλοι μαζί σε ένα δημόσιο πάρκινγκ, όπου ο Kyle έδωσε δωρεάν στην Άντζελα ένα κυπελάκι με το σπέρμα του.

Η Άντζελα είναι μια από τις χιλιάδες γυναίκες που ψάχνουν δωρητή σπέρματος μέσω του Facebook. Η ίδια θυμάται μια φίλη της να της λέει πως ξόδεψε περίπου το ποσό μιας προκαταβολής για ένα σπίτι σε θεραπείες γονιμότητας, για να μείνει έγκυος. «Λυπάμαι για αυτούς τους ανθρώπους. Θα έπρεπε να μαζεύουμε αυτά λεφτά για να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας», αναφέρει η ίδια.

Με το δωρεάν σπέρμα που πήρε από τον Gordy, η Άντζελα κατάφερε να μείνει έγκυος. Ο γιος της θα γίνει 2 ετών τον Ιούλιο. Η Άντζελα και η σύζυγός της λένε πως αν αποφασίσουν να κάνουν δεύτερο παιδί, «σίγουρα θα ακολουθήσουμε ξανά αυτή τη διαδικασία».

Γυναίκα κρατάει θετικό τεστ εγκυμοσύνης
Γιατί όλο και περισσότερες γυναίκες στις ΗΠΑ στρέφονται στο Facebook για να βρουν δωρητή σπέρματος 2

Στο κυνήγι ενός ανθρώπου που θα δώσει δωρεάν το σπέρμα του

Μια άλλη περίπτωση είναι αυτή της Κριστίνα Γκράχαμ, η οποία πριν από τρία χρόνια, ήθελε να αγοράσει σπέρμα μέσω τράπεζας, αλλά βρήκε τη διαδικασία πολύ ακριβή, ειδικά από τη στιγμή που θα μπορούσαν να χρειαστούν πολλές προσπάθειες μέχρι να μείνει έγκυος. Η ίδια ανέφερε πως η χαμηλότερη τιμή που εκείνη και η σύζυγός της βρήκαν, ήταν 500 δολάρια για ένα φιαλίδιο σπέρματος.

«Τότε σκέφτηκα με τη σύζυγό μου: “Μήπως υπάρχει κόσμος που θα το έκανε αυτό τσάμπα;“», είπε. Από τότε, η Γκράχαμ μίλησε με 2 δωρητές σπέρματος που δεν ήθελαν χρήματα, τους οποίους γνώρισε στο Facebook. Ακόμα προσπαθεί να μείνει έγκυος.

Τώρα, ο δωρητής έρχεται στο σπίτι της όταν εκείνη είναι στις γόνιμες μέρες, εκσπερματώνει σε ένα κυπελάκι και η Γκράχαμ χρησιμοποιεί μια σύριγγα για να εισάγει το σπέρμα μέσα της – μια μέθοδος που μοιάζει με την τεχνητή γονιμοποίηση.

Εγκυμονούν κίνδυνοι

Ενώ οι τράπεζες σπέρματος στις ΗΠΑ υπόκεινται σε ρυθμίσεις από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, οι ομάδες του Facebook, όπου οι άνθρωποι ανταλλάσσουν δωρεάν σπέρμα, δεν έχουν εποπτεία, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τους παραλήπτες όσο και για τους δωρητές.

Όταν αναζητούν δότη σπέρματος στο Facebook, οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν για τύπους που δεν είναι αθώοι. Η Γκράχαμ και η Άντζελα δήλωσαν ότι διευκρίνισαν στους υποψήφιους δότες πως ήθελαν να μείνουν έγκυες μόνο μέσω τεχνητής γονιμοποίησης. Αλλά την τελευταία στιγμή, κάποιοι δότες έλεγαν ότι ήθελαν να κάνουν μόνο φυσική γονιμοποίηση – με άλλα λόγια, σεξ – ή ότι έπρεπε να δουν τη γονιμοποίηση να γίνεται, είπε η Άντζελα.

«Ένας τύπος μου είπε: “Πρέπει να είμαι μέσα στο δωμάτιο για να δω ότι τοποθετείται σε σένα και όχι στη γυναίκα σου”», είπε η Άντζελα. «Του είπα ότι αυτό δεν θα το κάναμε με τίποτα».

Η Γκράχαμ θυμήθηκε ότι ένας δωρητής της ζήτησε ακόμη και μια γυμνή φωτογραφία. «Έλεγε: “Θέλω να δω ποια θα αφήσω έγκυο”», είπε.

Ακόμα και έτσι, για κάποιες γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες και δεν έχουν άλλη επιλογή, τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα. «Έτσι έχουν τα πράγματα για κάποιους ανθρώπους», λέει εκπρόσωπος της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής. «Πρέπει να ισορροπήσεις μεταξύ της ασφάλειας, της αυτονομίας και της διαθεσιμότητας. Είναι μια μπερδεμένη εικόνα».

To Top