Ελλάδα

H γενική πρόξενος της Γερμανίας και ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου έσβησαν αντισημ…

sunthimata2

H γενική πρόξενος της Γερμανίας και ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου έσβησαν αντισημιτικά συνθήματα στη Θεσσαλονίκη

Με πινέλα στα χέρια, συμβολικά η γενική Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Σίβυλλα Μπέντικ και ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, έσβησαν τα συνθήματα που έγραψαν άγνωστοι στην τοιχογραφία του Ολοκαυτώματος των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη. «Είμαι σοκαρισμένη, ο αντισημιτισμός είναι απαράδεκτος και ειδικά σ’ αυτή την πόλη», επισήμανε η Γερμανίδα Πρόξενος Σίβυλλα Μπέντικ και τόνισε πως, «η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της εβραϊκής κοινότητας εδώ και σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Αυτοί που βανδάλισαν την τοιχογραφία πρέπει να τιμωρηθούν».

«Ήρθαμε συμβολικά να σβήσουμε αυτά τα αντισημιτικά λόγια που έγραψαν στην τοιχογραφία του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, που έχει γίνει σύμβολο για την πόλη. Θέλουμε να δείξουμε πως είμαστε εναντίον του αντισημιτισμού και του ρατσισμού. Είμαστε άνθρωποι ελεύθεροι και θέλουμε να συνυπάρχουμε μαζί με αγάπη», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυιδ Σαλτιέλ.

Αναφερόμενος σε όσα διαδραματίζονται στο Ισραήλ, σημείωσε: «το Ισραήλ για εμάς είναι η δεύτερη πατρίδα μας. Στηρίζουμε τον αγώνα του Ισραήλ για επιβίωση. Σκοτώθηκαν βίαια αθώοι άνθρωποι, περισσότεροι από 1.400 και ήταν ένα γεγονός που δεν το είχαν προβλέψει και αυτό σημαίνει πως πάντα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Γίνεται ένα μακελειό». Τόνισε δε, πως, «την ισραηλιτική κοινότητα δεν τη στηρίζουν μόνο η Γερμανία και η Ελλαδα, καθώς ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε χθες το Ισραήλ, αλλά και πάρα πολλά κράτη με την επίσκεψη των προέδρων και πρωθυπουργών τους στήριξαν το δίκαιο αγώνα του Ισραήλ για ύπαρξη. Δυστυχώς θέλουν να εξαλείψουν αυτό το κράτος και αυτό δεν είναι δυνατόν να το επιστρέψουμε».

Συνεργεία του δήμου, έχουν ξεκινήσει από νωρίς το πρωί την αποκατάσταση της τοιχογραφίας που τιμά τα θύματα της εβραϊκής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με κίτρινη μπογιά, έσβησαν τα συνθήματα που έγραψαν με σπρέι άγνωστοι εναντίον των Εβραίων και υπέρ της Γάζας («Free Gaza» και «Εβραίοι=Ναζί»).

To Top