Οικονομία

H Meta κάνει πίσω για τη λειτουργία Facebook News

Facebook News

Facebook News

Η Meta αποφάσισε να δίνει από εδώ και στο εξής μικρότερο βάρος στην παρουσίαση ειδήσεων μέσω του Facebook, καταργώντας από αυτόν τον μήνα τη λειτουργία Facebook News για τους χρήστες στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Πέρυσι η συγκεκριμένη υπηρεσία είχε διακοπεί σε Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία.

Αυτή η απόφαση δεν επηρεάζει μέχρι τη λήξη τους τις υπάρχουσες συμφωνίες για μετάδοση ειδήσεων μέσω του Facebook που έχει η Meta με εκδοτικές επιχειρήσεις στην Αυστραλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία και αφορούν το Facebook News, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Η Meta αφήνει να εννοηθεί ότι όταν θα λήξουν οι εν λόγω συμφωνίες με τις εκδοτικές εταιρείες για τη μετάδοση τέτοιων ειδήσεων επ’ αμοιβή, αυτές μπορεί να μην ανανεωθούν.

Οι χρήστες θα εξακολουθούν να μπορούν να μοιράζονται και να βλέπουν συνδέσμους (links) στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης για ειδησεογραφικό περιεχόμενο. Επίσης οι εκδοτικές εταιρείες θα εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να προωθούν και να διαφημίζουν στις ιστοσελίδες του Facebook ρεπορτάζ κι άλλο περιεχόμενό τους. Ομως η υπηρεσία Facebook News δεν θα συγκεντρώνει πια τίτλους ειδήσεων και άλλου περιεχομένου για να παρουσιάζει ανεξάρτητα και συγκεντρωτικά το περιεχόμενο αυτό στους χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Κριτική

Η κίνηση αυτή γίνεται από τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ και τους συνεργάτες του σε μια χρονική περίοδο που η Meta έχει αποφασίσει να περιορίσει τις ειδήσεις και το πολιτικό περιεχόμενο στις πλατφόρμες της. Η εταιρεία έχει δεχθεί αυστηρή κριτική πως συμβάλλει στην πολιτική πόλωση και ότι δεν αντιμετωπίζει καίρια φαινόμενα παραπληροφόρησης για περιεχόμενο που παρουσιάζεται σε ιστοσελίδες του Facebook.

Αυτή η εξέλιξη «δεν επηρεάζει τις αναρτήσεις από λογαριασμούς που επιλέγουν να ακολουθήσουν οι χρήστες. Επηρεάζει (περιεχόμενο ειδήσεων) που προτείνει το σύστημα και οι χρήστες θα μπορούν να ελέγχουν αν θέλουν (να δουν) περισσότερα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Meta, Ντάνι Λέβερ.

Η απόφαση της Meta να καταργήσει τη λειτουργία Facebook News ελήφθη καθώς πλησιάζουν μεταξύ άλλων οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και οι συζητήσεις για το θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι όχι μόνο αυξάνονται συνεχώς.

Τα μηνύματα που έρχονται από την πλατφόρμα και τους χρήστες για την πρόσβαση σε ειδησεογραφικό περιεχόμενο μέσω του Facebook είναι μεικτά. Οι ειδήσεις αποτελούν λιγότερο από το 3% αυτού που βλέπουν οι χρήστες παγκοσμίως στις ροές τους στο Facebook, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Meta. Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ακόμη ότι ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν το Facebook News στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ μειώθηκε πέρυσι πάνω από 80%.

Μελέτες

Ωστόσο μελέτη του 2023 από την Pew Research, την οποία επικαλείται το AP News, αναφέρει ότι οι μισοί ενήλικοι στις ΗΠΑ λαμβάνουν τις ειδήσεις τους σε αρκετά μεγάλο βαθμό και αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πλατφόρμα του Facebook μάλιστα φαίνεται να βρίσκεται αρκετά ψηλά στις προτιμήσεις τους για τέτοια ενημέρωση.

Τρεις στους 10 ενηλίκους στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι λαμβάνουν τακτικά ειδήσεις μέσω του Facebook, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Pew. Επίσης το 16% των ενηλίκων των ΗΠΑ λένε ότι λαμβάνουν τακτικά ειδήσεις από το Instagram, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που επίσης ανήκει στη Meta.

Οι χρήστες του Instagram εξέφρασαν πρόσφατα δυσαρέσκεια για την επιλογή της εφαρμογής να σταματήσει «προληπτικά», όπως ανέφερε η Meta, να προτείνει πολιτικό περιεχόμενο που δημοσιεύεται σε λογαριασμούς που οι χρήστες δεν ακολουθούν. Ενώ η επιλογή απενεργοποίησης του φίλτρου ήταν πάντα διαθέσιμη στις ρυθμίσεις χρήστη, πολλοί άνθρωποι δεν γνώριζαν ότι η Meta έκανε την αλλαγή αυτή, δείχνουν στοιχεία του AP News.

To Top